Illegaal dumpen afval kost 275.000 euro per jaar

29

Den Helder – Het plaatsen van afval bij de ondergrondse containers kost de gemeente op jaarbasis zo’n 275.000 euro. Dat blijkt uit de beantwoording van raadsvragen, gesteld door de lokale fractie van de PVV.

De gemeente heeft al heel wat maatregelen genomen om het illegaal dumpen van afval tegen te gaan, maar het gebeurt nog steeds dagelijks. Om het op te ruimen rijden 1 tot twee auto’s van de HVC vijf dagen per week door Den Helder. De kosten hiervan bedragen grofweg 275.000 euro per jaar en komen ten laste van de afvalbegroting (afvalstoffenheffing).

Als het lukt te achterhalen wie de dader van de afvaldumping is, krijgt hij/zij de rekening. Maar de moeilijkheid zit het nu juist in het op heterdaad betrappen of simpelweg aantonen wie de dader is. “Overigens zijn er ook in 2018 al diverse boetes door handhavers uitgedeeld. Verder is op een locatie in een buurt waar dumpingen een groot probleem is een camera geplaatst om de notoire overtreders te kunnen confronteren met hun gedrag en te beboeten.”

HVC brengt binnenkort op de zuiltjes van de ondergrondse containers stickers aan, waarop duidelijk staat gemeld dat mensen grof vuil kunnen laten ophalen door de HVC. Op de stickers staat in elk geval het telefoonnummer voor het maken van een afspraak.

29 REACTIES

 1. wat een kolerezooi, bewoners hebben (door het slappe optreden alhier) totaal geen respect meer en komen weg met moord hier, veel meer en beter handhaven is het enige wat hier nog tegen kan helpen, en niet dat slappe kopje thee geneuzel en waarschuwingen uitdelen, werkt niet, gewoon 24/7 op straat die handhavers en een lik op stuk beleid (en niet alleen wat betreft zwerfvuil maar voor alles, overtreden begaan meteen een bekeuring uitschrijven)

 2. Het zou goed zijn om weer de grof vuil ophaaldagen in te stellen. Wellicht voorkom je dan dat er op straat wordt gedumpt.Maar los daarvan is het ronduit a sociaal om je kapotte meubilair op straat te gooien !

 3. Het is lastig een goed oordeel te vellen over afvalproblematiek met daarnaast een suggestieve foto. € 275.000,= (als dat klopt) lijkt me weinig. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat handhaving van deze uitdaging goedkoper uit gaat vallen (en dan nog maar afwachten of dit het gewenste effect gaat hebben). Maar je zal maar dichtbij zo’n “risicopunt” wonen. Extra kubieke meters hier en daar lijkt me zinvol. Niet voor de afgedankte bankstellen, wasrekken, keukenkastjes, tuinafscheidingen, etc. Maar wel voor de vuilniszakken. Je zal maar in een gezinssituatie zitten met kinderen in de luiers of deze of gene zijn (niet perse mensen in de herfst- of winterfase van hun leven) die de grijze bak vergeet buiten te zetten. In ieder geval lijkt het onvoldoende bekend hoe om te gaan met je ouwe bankstel… Op zich is de gedachte om dit bij een ondergrondse afvalpunt neer te leggen niet perse gek gedacht. Niet goed denk ik, maar ook niet perse slecht gedacht.

  • je moet niet van een stommiteit van de huidige inwoner mijn probleem maken, “de grijze bak vergeten buiten te zetten” is toch te simpel voor woorden, dat kan alleen als je echt totaal geen oog hebt voor de wereld om je heen…..
   .
   verder is het gewoon een mentaliteitsprobleem wat er ingeslopen is door de knuffelmentaliteit van politie en handhaving, kopje thee drinken met overlast plegers etc helpt niet echt om respect af te dwingen, keihard beboeten wel, dus nu meteen maar weer invoeren, verdienen ze tenminste ook weer een deel van die 275.000 terug…..

   • aan de hoeveelheid van ongefundeerde commentaren die je hier plaatst heb jij ook daadwerkelijk gewoon de gehele dag de tijd om dit soort zaken in de gaten te houden, dus alsjeblieft spreek niet voor een ander die mischien in een hele andere situatie zit en een uurtje of 60 werkt voor zijn geld in de week.

    ik zie ook gewoon een hoop vuilniszakken staan altijd rondom de ondergrondse containers, simpelweg doordat deze vol zitten en je er vanuit kunt gaan dat de hoeveelheid containers en/of de frequentie van legen van deze containers gewoon simpelweg niet genoeg zijn en dit wederom een misrekening is van de gemeente den helder.

    verder denk ik dat je de politiek in moet gaan. je weet het allemaal zo goed…. ik snap ook niet dat je nog geen aanbod gehad hebt van 1 van de politieke partijen alhier… :p

    • Ik denk dat de ‘misrekening’ voortkomt uit het feit dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met het feit dat afval in vuilniszakken anders in zo’n bak beland dan gewoon los afval. De vuilniszakken vormen in die bak een bergje, het afval komt niet in de hoeken van die bak, en dan is die uiteraard heel snel vol.

    • Menneke allemaal smoesjes, het feit is gewoon dat het de mensen geen ruk interesseert meer allemaal, de mentaliteit is verrot tegenwoordig, het motto “als ik er maar af ben” zegeviert kijk maar eens naar de plastic afval zakken, die worden soms wel een week te vroeg buiten gehangen, en het gaat van kwaad tot erger omdat ze ermee wegkomen en dit vooral omdat handhaving totaal ingeslapen is de laatste jaren

     • RB, je roeptoetert net als de Hr. Schellinger (gemeente woordvoerder). “Hullie” zetten de plastic zak te vroeg buiten en daardoor ontstaan de problemen. Ook hier moet je de zaken soms eens van een andere kant bekijken; mijn buurman legt de zak buiten voordat hij naar zijn werk gaat. Dat is om 5 uur ’s ochtends. Als de zak al niet door de hele straat gewaaid is dan ligt hij in ieder geval open door de vogels. Dit omdat de zak om 15.00 wordt opgehaald.
      Maarreh, in dezelfde voorwaarden van HVC staat dat ik mijn vuilnis de avond van tevoren (om 20.00 uur) aan de straat mag zetten.
      Wie houd wie nu voor de gek?

     • beste Bodelo, je mekkert zelf, ik heb het namelijk over zakken die wel een week te vroeg opgehangen, ik heb het niet over zakken die om 05:00 op diezelfde dag worden buitengezet, waarom wordt die zak van de buurman niet van de grond af opgehangen of is daar ook weer een smoesje voor?

     • RB, je hangt in je eigen wereld. Maar de wereld is groter dan alleen jouw wereld.
      We moeten af van het immer waarschuwende vingertje. Kijk eens anders naar een probleem (want dat is het zo langzamerhand wel geworden!). Er zijn mensen die moeite hebben met afval beperken om wat voor reden dan ook. De praktijk bewijst dit. Ga dan eens kijken hoe je dit aan kunt pakken zonder direct maar boetes op te leggen. Dat betuttelen en corrigeren, we zijn er zo langzamerhand zo goed in geworden dat we voorbij zijn gegaan aan de behoefte.

 4. Je moet deze mensen juist belonen! Ze zetten hun afval keurig neer naast een container waarvan ze weten dat de shit wordt opgeruimd.
  Draai het nu eens om en kijk (zoals bijvoorbeeld ook al in het commentaar van bijvoorbeeld Ed leest) wat nu het exacte probleem is. Een voorbeeld; als mijn schutting omwaait (en dat gebeurd nooit als het mooi weer is) heb ik al flink de ziekte in. Uiteindelijk heb ik de boel (hopelijk zonder schade) netjes aan de kant. Ik leen een aanhanger om op mijn vrije zaterdag alles naar de HVC te brengen. Als “beloning” moet ik betalen omdat het bouwafval is.
  Het wordt tijd dat we eens inventief gaan worden als het gaat om het inzamelen van afval. We verminderen het aantal afvalbakken en vervolgens gaan we iedereen die iets neergooit beboeten. Denk nu eens de andere kant op; plaats meer afvalbakken en beloon de burger die er gebruik van maakt.
  Dat zou zo maar eens 275.000 Euro kunnen besparen ……..

  • Een schutting is tuinhout en tuinhout is meestal ‘verduurzaamd’ met chemische substanties zoals creosoot – hoewel dit volgens mij niet meer gebruikt mag worden – en wordt daardoor waarschijnlijk min of meer als chemisch afval, maar in ieder geval als chemisch besmet beschouwd, net als bouwafval – hout met een laag verf er op.
   Dit is althans mijn theorie over de inzamelingsregel betreffende de schutting die op enig moment is ingevoerd (ik heb dit alles [nog]niet uitgezocht).

   Verder ben ik het met u eens Bodelo, ook het systeem blijkt niet goed te werken.
   “Draai het nu eens om”, “denk eens een andere kant op”; een manier van probleemoplossend vermogen die u hier aandraagt.
   Misschien moeten de betrapte burgers – naast de boete – ook eens goed geïnterviewd worden over het waarom van hun daad, om met die info aan de slag te gaan en op het probleem in te spelen.
   Eindelijk zijn we het weer een keer eens ?! 🙂

  • ook weer uitvluchten zoeken, bouw afval mag niet op zaterdag…..
   .
   waarom red ik het wel met de bestaande bakken en zakken en een ander niet, de grijze bak heb ik nog best ruimte over zelfs nu hij maandelijks word geleegd ligt dat aan mijn afval patroon of ligt dit dan aan de anderen??

   • Sinds wanneer is het gedrag of de behoefte van één persoon de norm voor iedereen? Als u over een jaartje of wat incontinent wordt verandert het voor u ook, dan wilt u ook dat er vaker geleegd wordt omdat het anders zo stinkt.

    • ik ben niet de enige die het wel red, iedereen die ik in mijn omgeving spreek heeft geen problemen nu, alleen een handjevol reaguurders hier die alleen maar beren op de weg zien en dingen verdraaien om er maar over te kunnen zeiken

     • Ik red het ook wel, maar ik ken ook mensen die het geregeld niet redden. Die hebben namelijk met z’n vieren (of meer) een even grote grijze bak als ik. Voor mij is die geregeld veel te groot en voor hun is die geregeld veel te klein bij een frequentie van eens in de maand legen. Oftewel, die mensen bestaan echt, en als ze erover zeiken dan heeft dat een goede reden. Diegene die hier probeert dingen te verdraaien bent u, door hun klachten weg te wuiven met het onzinnige argument ‘als ik het kan moet u het ook kunnen’, alsof uw persoonlijke situatie leidend is in een discussie.

     • Ach ga toch fietsen met die betweterige houding. Deze mensen scheiden hun afval wel goed, ze hebben alleen meer afval dan een alleenstaande of een stelletje. Is dat nou echt zo moeilijk om te begrijpen?
      En trouwens, hier bij ons heb je geen lantaarnpalen op de aangewezen ophaalplekken, en dus ook geen haken waaraan je zak met plastic kan worden ophangen. De zakken liggen dus gewoon op de grond, meestal aan elkaar vastgeknoopt zodat het gezamenlijke gewicht voorkomt dat ze wegwaaien! Gek genoeg worden de zakken hier vrijwel nooit opengescheurd door de diverse beesten, al liggen er hele stapels, de hele nacht lang!

 5. Eikels. Wat een aso/tokkie stad is het ook. Valt elke keer weer extra op bij het terugkomen van vakantie.

 6. Hadden we de grijze bak nog maar dan kon je dingen “kleiner, maken en erin gooien, nu moet je het achterop je fiets (ook vanaf J’dorp) naar de HVC brengen.
  We betalen er al genoeg voor.

  • Precies Peet! Want “dorpers” moeten ook naar de HVC! Dit wordt vaak vergeten.
   Het wordt tijd dat er in Julianadorp een milieu eiland wordt geplaatst waar je 24/7 je vuilnis kwijt kunt. Ik ben er stellig van overtuigd dat de animo groot is onder de burgers om hun rotzooi netjes weg te brengen.
   Je moet het niet moeilijker maken maar makkelijker.

 7. Als toevallig de dag van grijze bak ophalen valt op een dag dat je op vakantie of voor je werk weg bent duurt het weer bijna een maand voordat deze geleegd wordt. Dan heb je best een boel afval van 2 maanden, en dat past dan niet meer in de grijze bak. En volgens mij worden die ondergrondse containers ook sporadisch geleegd. En dat voor “maar” 264 Euro per jaar.

  • en u heeft geen buren???? ik zet de bak van de buren aan de straat als zij mij dit vragen, totaal geen probleem hoor ……
   .
   echt ik lees zoveel onzin hier, mensen verzinnen alles om maar te zeiken, gewoon netjes scheiden, bakje en zakje op tijd naar buiten (zeker niet te vroeg) en er is echt geen vuiltje aan de hemel…… gewoon een hoop slap gelul en onwil als je het niet red met de bestaande bakken, net zoals Joost hier boven ook al meld, Tokkie gedrag

   • De grootste onzin is wel deze reactie! Het gaat hier niet om het bakje of zakje, het gaat om afval naast een, vaak tot de nog toe gevulde, ondergrondse container, oftewel iets waar u, met u bakkie en zakkie, niets te doen hebt!

 8. Bah! Wat zit hier op DHA een betweterig sfeer verziekend persoon. Je zou er jeuk van krijgen.

 9. Lol…het is best grappig om dit allemaal te lezen. Sorry hiervoor! Maar jullie dragen toch op een bepaalde manier allemaal een steentje bij. Er wordt gesproken met elkaar en ieder zijn/haar mening. Het kan alleen maar beter worden op deze manier. Mooi dat dit kan op DHA.

Comments are closed.