DHA-A leader
DHA-A leader

Jong AZ te sterk voor Helders elftal

Den Helder – Op een zonovergoten sportpark De Streepjesberg zagen een kleine vierhonderd toeschouwers de Helderse selectie zaterdag met 2-7 verliezen van Jong AZ. Voor de Helderse gastheren was het de eerste en enige oefenwedstrijd, voordat het voetbaltoernooi donderdag begint. Dan speelt om 17.00 uur SC Telstar tegen FC Dordrecht en om 19.30 uur NEC tegen het Helders Elftal.

Voor Jong AZ was het alweer de tweede oefenwedstrijd in een reeks van zes oefenwedstrijden. De AZ jeugdopleiding is al jaren toonaangevend in Nederland. Dit werd in 2015 en 2016 bevestigd door winst van de juryprijs Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding van Nederland. Een flink aantal spelers die in juniorenteams van de AZ jeugdopleiding gespeeld hebben, zijn later international van hun land geworden. De bekendste hiervan zijn ongetwijfeld Philip Cocu, Ron Vlaar, Khalid Boulahrouz en Jermain Lens.

Momenteel is Guus Til een van de exponenten uit de jeugdopleiding. Hij heeft zijn debuut in het Nederlands elftal mogen maken en is een van de aanvoerders van de huidige hoofdmacht van AZ. Jong AZ begon dan ook voortvarend aan de wedstrijd en kwam na 10 minuten aan de leiding door een eigen doelpunt van Wouter Philip. Het spel van de jonge Alkmaarders was technisch goed verzorgd en zette de Nieuwediepers de gehele eerste helft onder grote druk. Dat resulteerde voor de rust in twee doelpunten van Mees Kaandorp en een benutte strafschop van Ferdy Druyf. De Helderse keeper Jelmer Philip onderscheidde zich door enkele goede reddingen te verrichten.

Te tam
Vlak voor rust verscheen de Helderse Fabian Raab alleen voor de keeper van Jong AZ, maar zijn inzet werd goed gekeerd. “Het was niet de bedoeling dat ons team met “benen brekende inzet” het spel van de tegenstander zou ontregelen, maar zeker in de eerste helft was het van onze zijde te tam”, vertelt trainer Jack Bakker. “We hebben wat omzettingen in de rust gedaan en benadrukt dat we best wat feller mochten zijn.” In de tweede helft konden de spelers uit Den Helder dan ook wat beter tegenstand bieden. Toch wist de Alkmaarse ploeg door twee doelpunten van Jelle Duin uit te lopen naar een 0-6 voorsprong.

In de 80 minuut kon Kelvin Robert, na een voorzet van David Albert, de spreekwoordelijke eer redden: 1-6. Jelle Duin was ook verantwoordelijk voor de zevende Alkmaarse treffer door een benutte penalty. Het slotakkoord was echter voor Jordy Bos, die een vrije trap van David Ambriola, snoeihard binnen kopte. “We hebben verloren van een ploeg die vorig jaar met overmacht kampioen is geworden en dit jaar hun debuut maakt in de eerste divisie”, eindigt trainer Jack Bakker. “Dus dat is geen schande en in de tweede helft hebben we het goed opgepakt. Ik hoop dat we deze inzet uit de tweede helft donderdag ook terug zien in de wedstrijd tegen NEC.”

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

LOS Den Helder is de lokale omroep van en voor Den Helder. Sinds 2017 is er een officieel samenwerkingsverband tussen de LOS en Den Helder Actueel.

Lees ook: