Mamma Mia 2: Here We Go Again

0

Den Helder – Ze zijn zo oud als de weg naar Rome, musicalfilms, het genre waarin gezongen, gedanst en geacteerd wordt. Films die in zware tijden, zoals de depressiejaren begin vorige eeuw, zorgden voor afleiding. Ze creëren een onwerkelijke droomwereld, waarin het heerlijk toeven is door meezwelgen met verliefdheden, relaties en verwikkelingen die vervolgens goed aflopen.

Deze eeuw waren onder anderen Moulin Rouge!, Hairspray, Sweeney Todd en La La Land succesvol, terwijl Mamma Mia uit 2008 absoluut de topper is op dit gebied. Kosten 90 miljoen, opbrengst ruim 600 miljoen. Kassa!

Het is best wonderlijk dat het 10 jaar heeft geduurd voor er een opvolger kwam, maar deze is toch gekomen. We zien in deel 2 het verleden, de jeugd van Donna, door het heden verweven zitten. De wervelende openingschoreografie op “When I Kissed The Teacher” laat de afgestudeerde Donna (James) zien, met haar medestudenten. “Het leven is kort en de wereld is groot”, weet de jonge wijsneus dan al en trekt de wereld in, eerst naar Parijs, vervolgens naar Griekenland.

Villa Donna
Terug naar het heden, het prachtige eiland Kalokairi, waar Sophie (Seyfried) klaar is voor de opening van Hotel Villa Donna. De boel is grondig gerenoveerd en het ziet er gelikt uit. Drie minpuntjes: haar geliefde moeder Donna (Streep) is overleden, haar vriendje Sky (Cooper) zit in New York en tweederde van haar vaders zijn ook elders. Gelukkig is ‘vader’ Sam (Brosnan) er wel, maar net voor het feest plaats gaat vinden, breekt er noodweer uit. Er is geen vervoer mogelijk vanaf het vaste land, oftewel de band kan niet komen voor de gasten, die er ook niet zijn.

Van het heden naar het verleden naar hoe Donna ooit op het eiland terecht kwam, de liefde ontdekte en het oude hotel, een bouwval, in haar schoot geworpen kreeg. De film toont de mensen van het eiland met de boodschap die zo belangrijk werd voor Donna en haar dochter: ‘doe dat waar je gelukkig van wordt’! En dat pakt de dochter op en zo komt het goed via een uitgestelde opening met gasten, waaronder de hartsvriendinnen van weleer. Oftewel de Dynamos, waarmee Donna furore maakte. Daarnaast is er nog een onverwachte gast, niet genodigd, maar wel gekomen, de oma van Sophie (Cher) die meldt dat ‘dit soort feestjes juist het allerleukst zijn’!

Garcia & Cher
De oude Donna, gespeeld door Meryl Streep, is dus overleden en zien we alleen op het eind van de film via flashbacks terug. Dat mag de pret niet drukken, want ze zijn er verder allemaal weer, de hoofdrolspelers uit het eerste deel. Plus een geweldige aanvulling in de vorm van Andy Garcia en de 72-jarige Cher, die nog steeds over een prachtig donkerbruin stemgeluid beschikt; zeer geschikt voor de hit “Fernando”. Ook Lily James is met haar sprankelende verschijning prima gecast als de jonge Donna en blijkt ook een keel als een nachtegaal te bezitten.

Mamma Mia 2 heeft net als haar voorganger die ludieke mix van verhaal, zang en dans met een schepje humor. Walters en Baranski zorgen als Rosie en Tanya voor hilarische momenten en Tanya is met : “mijn vagina gaat er sneller van kloppen…” nog altijd rechtstreeks bij het zien van een woest aantrekkelijk heerschap. Dat de filmkeuring daar overheen kon stappen en de film voor AL heeft gekeurd, terwijl ze altijd de tuttigheid ten top zijn! Geweldige choreografie, mooie mensen, leuke liedjes begeleiden een lach en een traan naar het eind van deze zomertopper. Dus gewoon zien!

Regie: Ol Parker
Met: Lily James, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Dominic Cooper, Christine Baranski, Julie Walters, Cher, Andy Garcia, Meryl Streep
Kijkwijzer: Alle Leeftijden