Skyscraper

0

Den Helder – Het genre ‘rampenfilm’ lijkt wel uitgevonden in de jaren ’70, een hele reeks films met catastrofes kwam toen uit met grote namen op de filmposters. Bij mijn eerste bioscoopbezoeken als tiener zat ik verstijfd van spanning bij het water maken in de Poseidon Adventure en de scheurende aarde in Earthquake. Echt zweet in de handen kwam bij The Towering Inferno met een brandende wolkenkrabber; gelukkig waren Paul Newman en Steve McQueen stand-by! Bij het zien van de Skyscraper trailer de afgelopen weken kwamen herinneringen aan die film uit 1974 weer boven drijven.

Een gijzeling is gaande, een verwarde man houdt zijn vrouw en kinderen onder schot in een blokhut in de sneeuw. Er wordt overgegaan tot een inval met mariniers, de koelbloedige Will Sawyer (Johnson) probeert de man te kalmeren. Deze lijkt zijn zoontje neer te zetten, maar draagt een bomgordel. Een flinke explosie is het gevolg, Sawyer’s leven hangt aan een draadje, maar ondanks het verlies van een onderbeen overleeft hij het gebeuren. Mooie kant van deze catastrofe is dat hij voor de chirurg valt en zij, Sarah Sawyer (Campbell), ook voor hem.

“We zijn tot veel in staat als we ons niet laten beperken”, vertelt Zhao Long Ji (Han) over de enorme wolkenkrabber, die hij heeft laten bouwen in Hong Kong. Het is de hoogste toren ter wereld en men kijkt vol verwondering mee naar het project, waarin niets aan het toeval is overgelaten. Het moet een publiekstrekker worden, dus alle maatregelen betreffende brand en andere incidenten zijn getroffen. Will Sawyer heeft na zijn marinierscarrière zijn leven weer opgepakt en is een bureau in veiligheid begonnen. Hij keurt de toren goed, logeert er zelfs met zijn gezin, en dat bleek achteraf niet zo verstandig. Criminelen hebben nog een appeltje te schillen met Zhao Long Ji en weten de beveiliging te saboteren. En dat is het begin van een brandhaard en heel veel ellende.

Hoogtepunten
De vlammende wolkenkrabber 34 jaar terug was een pareltje op haar gebied in die tijd. Inmiddels zijn we echter heel wat filmtechniek, met name special effects, verder en dat werkt prima voor een film in dit genre. Voeg er dan de slechteriken aan toe en van de combinatie brand en boeven is een leuke rolprent samen te stellen. Het is uiteraard een erg voorspelbaar verhaal, de held met zijn geweldige gezin, maar de film hangt van hoogtepunten aan elkaar, letterlijk in dit geval. Hier is het 3-D brilletje van toegevoegde waarde, deze recensent kreeg wederom klamme handen van hoogtevrees.

Professioneel worstelaar ‘The Rock’ Dwayne Johnson past helemaal bij dit soort rollen en heeft sinds hij met acteren begon de smaak flink te pakken. Hij draait de laatste jaren gemiddeld zo’n vier tot zes films en is al tot 2020 volgeboekt, het is een wandelende spierbundel met een sympathieke kop erop. Skyscraper is een rampenfilm anno 2018 en een ode aan Newman en McQueen, die in dezelfde situatie verkeerden. En mocht je zelf ooit besluiten in zo’n toren te gaan wonen, schaf dan vooral ducttape aan; het handigste middel mocht je op grote hoogte in nood verkeren. Een parachute kan ook of besluit gewoon net als deze recensent om het laag bij de grond te houden. Ook een optie!

Regie: Rawson Marshall Thurber
Met: Dwayne Johnson, Neve Campbell, McKenna Roberts, Chin Han, Pablo Schreiber, Noah Taylor
Kijkwijzer: 12 jaar