Tuin nu echt eigenaar voormalig postkantoor

42

Den Helder – Het voormalig postkantoor aan de Middenweg 172-174 is geleverd aan A. Tuin Den Helder B.V. Dat heeft de gemeente woensdag gemeld. Op 23 juli 2018 is de akte gepasseerd bij de notaris, waarmee Tuin zich de nieuwe eigenaar van het pand mag noemen.

De firma Tuin heeft het pand gekocht voor een bedrag van € 650.000,–. Inmiddels heeft de nieuwe eigenaar de planvorming gestart en realisatie wordt verwacht in 2019. In de tussentijd worden de ramen voorzien van foto’s van markante locaties in Den Helder, om het aangezicht te verfraaien.

Het postkantoor was lange tijd in gebruik bij kunstenaar Rob Scholte, maar die moest het pand half april gedwongen verlaten. De gemeente besloot, hiertoe gemachtigd door een gerechtelijke uitspraak, tot ontruiming. Scholte en de gemeente zijn nog in enkele rechtszaken verwikkeld over de afhandeling hiervan.

42 REACTIES

 1. zal eens tijd worden, nu snel aan de slag en ook weer wat moois van maken, hoop dat woningstichting ook snel aan de oude V&D gaat beginnen….

  • Helemaal mee eens! Laten we het centrum nog mooier maken! Mr Scholte heeft genoeg kansen gehad. Ik wens de firma Tuin veel succes met de plannen voor de renovatie. Ze bouwen prachtig en ik heb er alle vertrouwen in. Moedig voorwaarts

  • Wat zullen de bouwkosten voor deze renovatie zijn, i.v.m. de dan verschuldigde leges? Tuin en Woningstichting zijn één pot nat. Die vergunningaanvragen over de laatste 10 jaar van Woningstichting moeten nog maar eens worden nagekeken. Dat stadsfeest van Woningstichting op 1 en 2 september en die beelden aan de Beatrixstraat hebben we al lang en breed zelf betaald.

 2. Het pand wordt nu geleverd door de gemeente aan een aannemer geleverd die zich niet aan de afspraken houd? Bouw van een veilig en goed zwembad, waar de gemeente nog heel veel geld voor moet betalen…omdat deze aannemer er weer onderuit probeert te komen.
  Heeft Wethouder Wouters deze overschrijving gedaan of is dat gebeurt in opdracht van de Burgemeester? En wat gebeurt er als de gemeente de rechtszaken verliest tegen Scholte? Een miljoenenclaim?

   • Nee, het zwembad verkeerd al 5 jaar in erbarmelijk toestand. De Aannemer heeft tot op dit moment alleen maar ontkent verantwoordelijk te zijn voor de schade die in het zwembad is ontstaan. De nieuwe Wethouder Vastgoed, Dhr Wouters heeft de krant laten weten dat zij liever niet naar de rechter gaan, en er met aannemer uit willen komen. Deze aannemer zal zijn gelijk niet geven, dus komt er weer een rechtszaak die de gemeente heel veel geld kost.
    En de kans bestaat nog steeds dat Scholte in het gelijk wordt gesteld. In een interview heeft zijn advocaat medegedeeld dat zij meerdere rechtszaken zijn gestart. En dat de kans van overwinning groot zouden zijn.
    En volgens mij breekt koop geen huur. Als Scholte via de rechter in het gelijk wordt gesteld dat hij een huurcontract heeft met de gemeente, moet Tuin hem weer in het pand laten. Tuin zal dan ongetwijfeld ook weer rechtszaak beginnen tegen de gemeente, omdat zij het pand niet kunnen ontwikkelen met een huurder in het gehele gebouw.

    • toch een hoop “als”, wat als Scholte de rechtszaak verliest, dan is er geen vuiltje aan de lucht toch? (en die kans is even groot al daar niet groter want hij heeft de vorige rechtszaken ook al verloren?)
     .
     ben laatst in het zwembad geweest en (alhoewel het er wel erg klein is vergeleken met vroeger) vind ik het er niet vervallen of gevaarlijk uitzien en de zwemmers mogen gewoon in elk bad komen, denk dat het allemaal een beetje overtroffen is om maar weer eens lekker te kunnen zeuren over tuin
     .

     • Lekker blijven hopen, maar het zal je niets opleveren. Scholte wint zijn rechtszaken, Gemeente betaald de totale renovatie van het zwembad. En Tuin komt overal weer mee weg… En wij burgers draaien weer voor de kosten op via het belastinggeld. En de prutsers en zakenvriendjes van Tuin op het stadhuis wassen hun handen weer in onschuld.

     • dat is toch altijd al zo geweest, zal niet veranderen omdat er een pizzaboer in de raad zit, die heeft z’n koppie nu al laten hangen……
      .
      ben trouwens wel blij dat die recalcitrante Scholte hier nu weg is, veel rustiger zo en nu echte kunst in de stad…..

     • Nee RB, hij heeft de vorige rechtszaak gewonnen, de rechter zei dat die wel huurrechten heeft. De gemeente heeft hem eruit gekregen via een kort geding waarin geen wederhoor mogelijk is, Scholte mocht dus niet inbrengen dat die zogenaamde ‘huurschuld’ verrekent zou worden met de investering die hij heeft gedaan naar aanleiding van de toezeggingen van Kos, die later weer ingetrokken zijn. En kunt u zich nog herinneren dat het pand aan hem was verkocht, via de advocaten van de gemeente, die dan ineens geen machtiging bleken te hebben, maar desondanks nog steeds voor de gemeente werken (na een korte onderbreking)? Op z’n minst vreemd, niet waar? Zo zijn er meer dingen gebeurt die je op z’n minst vreemd zou kunnen noemen .. en wat je ook van Scholte mag vinden, juridisch gezien heeft hij zo te zien een goede zaak.
      Wat het zwembad betreft, daar had mijn moeder een mooie uitspraak over: ‘van boven bont, van onder stront’. Dat u het niet kunt zien wil niet zeggen dat het goed is. Als ze 100% zeker zouden weten dat de constructie goed is zouden ze het niet na laten meten. Dat is overigens geen ‘kunnen zeuren over Tuin’, eerder het tegendeel, naar eigen zeggen hebben zowel hij als vd Wal herhaaldelijk te kennen gegeven dat de constructie niet klopt en dat sommige materialen niet geschikt zijn. Dus waarover ze nou precies garantie hebben gegeven, ik heb gelezen dat de bepalingen nogal gespecificeerd waren, geen blanket garantie op het geheel .. ik acht ze wel slim genoeg om geen garantie te geven op onderdelen waarvan ze zeiden ‘dit klopt niet’. En dat zijn dan de delen waar het nu misgaat gok ik zo maar, verkeerd beton, mogelijk scheuren door verkeerde constructie en dergelijke, grotendeels of allemaal dingen die buiten de afgegeven garantie vallen
      We gaan interessante tijden tegemoet, Andrea heeft dat heel goed gezien, naar mijn mening.

    • Koop breekt geen huur .. nee, maar de huur van een bedrijfspand kun je wel opzeggen. Daar is al over geprocedeerd dus die uitkomst kennen we.

 3. Ik ga advocaat worden in Den Helder, dat is gegarandeerd goed geld verdienen

 4. Er zijn zeer ernstige gebreken aan het zwembad, die dus al vijf jaar bekend waren, vanaf de oplevering. De verkoop van het postkantoor dan aan de bouwer van het zwembad gunnen? En niet aan Scholte die eerder een bod deed, waar de advocaten het over eens werden. Niet te volgen beleid. Duidelijk is dat Tuin het enige bod daarna deed, en Burgemeester en Wethouder Kuipers wensten Scholte absoluut niet, dus werd het Tuin.

  • Henk, het zou je sieren niet links en rechts allerlei zaken erbij te halen die geen betrekking hebben op het onderwerp. In dit geval; het zwembad staat los van het postkantoor.

   • Het zou de bouwer(s) sieren om zonder extra kosten voor de burger (zie al 3 miljoen bezuniging op de kwetsbaren) het zwembad in goede staat te brengen. Dat het bij oplevering al niet deugde, geeft links en rechts vrees voor het postkantoor. Logisch.

    • Henk, het bezuinigen op “kwetsbaren” heeft niets maar dan ook helemaal niets van doen met het zwembad en de eventuele kosten die daar uit voortkomen.
     Het oude postkantoor is geen publieke investering. Een eventuele kostenoverschrijding op wat vooraf begroot is komt volledig voor rekening van de aannemer.
     Ik zie derhalve weinig logica in jouw reactie.

     • Onze nieuwe coalitie vraagt voor 5 miljoen “ruimte”, waarvoor is onbekend. Ze wil “zo min mogelijk” bijdragen aan herstel zwembad. Er is ongetwijfeld al “ruimte zwembad” gereserveerd. Dat wordt weggehaald bij de kwetsbaren, in strijd met de verkiezingsbelofte van ALLE partijen.

  • ?????
   Iedereen die in het forum reageert is volgens mij amateur
   Ook u dus RB
   Uw opmerking slaat dus op allen die reageren, dus ook op u zelf
   Als u niet van amateuristische reacties houdt, lijkt het mij gepast om uzelf voortaan van commentaar te onthouden
   Als u echter van mening bent dat eenieder gerechtigd is te reageren op wat dan ook, ben zelfs ik gerechtigd op uw mening te reageren
   De schoenmaker opmerking raakt in deze context kant nog wal

 5. RB is overduidelijk niet objectief maar hoogstwaarschijnlijk een vriendje/ familielid/ belanghebbende of werknemer van.
  Wij worden zo langzamerhand zat van optimistische propagandaberichtjes in de forums van DHA ten faveure van de helderse kliek, die zich hier overal tussen gewerkt heeft om zichzelf te verrijken ten koste vd belastingbetaler.
  Dit is helaas een landelijke trent,, echter vallen dit soort organisaties in grote steden eerder door de mand ( zie rovende wooncorporaties in Amsterdam, Rotterdam met allerlei dure projecten waarbij vriendjes, famillie en vooral hunzelf bevoordeeld werden)
  Helaas hebben wij er als provinciale stad nog steeds mee te stellen.
  Pim Fortuin waarschuwde al voor de zichzelf verrijkende lobieende manager-cultuur, daar is dit een stuitend voorbeeld van.
  Eerlijkheid duurt toch het langst en je kan mensen maar een keer beduvelen en dan gaat het licht aan, mensen zijn nu eenmaal niet helemaal achterlijk.
  Vind het persoonlijk zeer negatief en laf hoe RB( vind het zowiezo laf dat je alleen je initialen neerzet) de heer Assorgia beschrijft, zonder dat hij de kans heeft gehad tot nu toe.
  Hoe dan ook wat het ook gaat worden, het lijkt me sterk dat het slechter wordt dan de afgelopen jaren.

  Vrgr en dat de deksel maar gauw omhoog mag komen Henk Santpoort

  • geouwehoer altijd over de aliassen hier…… ik ben geen vriendje/ familielid/ belanghebbende of werknemer van, en ook zeker geen gemeente medewerker, ik heb persoonlijk een schurft aan de laatste groep en vind ze over het algemeen te lui om uit hun ogen te kijken, maar ik ga ook de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is en ga niet de glazen bol op m’n bureau raadplegen zoals velen hier…..
   de pizzabakker heeft het al redelijk verziekt, op de avond van de verkiezingsuitslag brullen nooit VVD en daarna gewoon met ze in een coalitie gaan, lekker standvastig en vast een rode draad in de komende 4 jaar, lekker met alle winden mee…..

  • Henk S schrijft “vind het zowiezo laf dat je alleen je initialen neerzet”. Dat vind ik nu een humoristische opmerking!

 6. Ronald, je krijgt een compliment van mij voor de gekozen kop van dit artikel! Daar waar NHD nog wat olie op het vuur gooit door te spreken over “het voormalig museum ..” daar spreek jij over het postkantoor, zoals veel Nieuwediepers het gebouw ook kennen.

 7. @ Henk S, U zult wellicht geen begrip kunnen opbrengen voor wat ik nu ga zeggen, echter, het ´probleem´ (mijns inziens bestaat het namelijk niet) ligt niet bij @RB maar bij de omstanders (zijn lezers) die niet kunnen accepteren dat hij zijn eigen (vaak afwijkende) verhaal heeft.
  Het accepteren van afwijkend en onconventioneel gedrag zoals bijvoorbeeld op een forum maakt deel uit van ons gezamenlijk sociaal democratische gedachtegoed.
  Er zijn binnen dat gedachtengoed twee mogelijkheden: je bestrijdt een mening met argumenten (zoals @Monique_K herhaaldelijk correct en vaak onvermoeibaar demonstreert) of je laat het voor wat het is.
  Beschaving is een keuze, er is een wil of ´verlangen´ voor nodig om het te laten floreren.

 8. Okay, het oude postkantoor is nu voor € 650.000 verkocht. Hoeveel heeft Rob Scholte er voor geboden?

  • Tuin heeft voor het pand € 650.000,- geboden, als de gemeente het pand asbestvrij zou opleveren zoals staat in de tender. Kosten hiervan zijn circa 450.000,-
   Scholte heeft meerdere biedingen gedaan. Zijn laagste bod zou zijn geweest € 245.000,- met de asbestsanering van circa € 450.000,- voor eigen rekening.
   Inmiddels gaat het gerucht dat de gemeente het bedrag van de asbestsanering bij Tuin van de verkoopsprijs heeft afgetrokken. Tuin heeft laten weten dat hij zelf de asbest gaat saneren. Het uiteindelijke bedrag wat Tuin dus betaald is 200.000 euro. Scholte heeft dus 45.000 euro meer geboden.

   • zo werkt dat volgens mij niet met biedingen, allerlei klusjes “er af trekken” ……
    ..
    ik bied graag 25.000 euro voor uw woonhuis want ik ga het isoleren, buitenboel schilderen en de tuin opknappen en dat word 100.000 euro geschat aan onkosten….. zie je je al staan bij een makelaar?

    • Achterstallig onderhoud , heeft wel degelijk invloed op de koopprijs. En koopprijs is meestal vraagprijs, en vraagprijs , is wat de gek ervoor geeft.

     • is geen achterstallig onderhoud, is gewoon onderhoud en woningverbeteringen, dat met de vraagprijs de koopprijs zou zijn is in de huidige tijd niet meer, steeds meer “bieden vanaf” dus eigenlijk veiling

   • Andrea, geruchten zijn praatjes. Kom met feiten of stop met dit soort onzin. Trump zou blèren “fake news!”.

 9. Okay, dat betekent dus dat de gemeente met de verkoop aan Tuin € 45.000,- burgergeld heeft verkwanseld…

  • Minimaal. Tuin heeft ook een extra stuk grond binnen de deal gekregen. Dat stuk braakliggend grond achter het postkantoor heeft ook een waarde. Dus bovenop de € 45.000,- kan de grondprijs van het stukje braakliggende grond worden opgeteld. Dus het verschil zal snel oplopen.

 10. Scholte en zelf de asbestsanering regelen, hij kon in de jaren dat hij er voor niks zat nog geen eens de ramen lappen.

 11. Ik wil ook wel dat asbest verwijderen hoor, voor dat bedrag. (ik doe het voor de helft van de prijs). Wanneer kan ik beginnen?

  • Heeft Wat daar dan de vergunningen voor ? Je hebt er nogal wat voor nodig om asbest te mogen verwijderen. ( ook Scholte heeft/had dat niet )

Comments are closed.