Veel lof voor expositie René Koch

0

Den Helder – We zagen al eens een expositie van hem in Den Helder, dat was bij werkatelier Richter in 2014 en inmiddels dus alweer vier jaar terug. Fijn dat deze in Den Helder woonachtige kunstenaar nu dus exposeert in de kleine, gezellige ijssalon. Hier kunnen we genieten van de zoete tonen van zomers ijs, al dan niet in een verrassende coupe, en kijken naar Kunst met een Hoofdletter.

René Koch is geboren in Nigeria en woonde daar vanwege het werk van zijn vader. Op 6-jarige leeftijd verhuisde het gezin terug naar Nederland, maar Afrika heeft dan al een onuitwisbare indruk gemaakt. Hij keert er regelmatig terug, de warme kleuren van het continent en de sterke vrouwen vormen vaak het onderwerp van zijn met precisie geschilderde doeken.

Emo Verkerk is al jaren de man ‘achter de schermen’ die de kunst regelt in de ijssalon. Er werd heel wat werk van René meegenomen en samen hebben zij deze expositie genaamd “Beyond the Sea” ingericht. Dat ging met enige discussie, want Emo wilde het graag kunstzinnig hebben en kreeg te maken met een ‘goede eigenwijze kunstenaar’! René keek vanuit zichzelf, niet perse vanuit de kunst en omschrijft eenvoudig zijn gevoel erover: “ik maak wat ik zelf ook graag aan de wand zou hangen”.

Twist
Naast de meerdere Afrikawerken is er ook de zee, waar René van houdt. Het werk met het water is van een eigen twist voorzien; de vrouw die oprijst uit zee heeft een soort GPS paspoort naast zich in het werk en het schilderij er tegenover is helemaal van een creatieve tekst voorzien. Het water zien we zoals het is, met tinten grijs, blauw, wat groen en natuurlijk schuimende koppen op de golven. Ook zijn er nog enkele andere werken, waaronder voor voetballiefhebbers een prachtig portret van de Zweed Zlatan Ibrahimović en de reacties tijdens de opening zijn lovend.

De kunst in de zaak is niet altijd de smaak van Aris en Gré Laan zelf, maar Aris vertelt dat hij van deze expositie wel heel erg blij wordt. Tegenover zijn toonbank hangt een aantrekkelijke vrouw in een vrolijk schilderij en dat heeft René voor Aris gedaan: “bij mooi weer is iedereen weg, naar het strand, en er blijft altijd één iemand hier alleen achter, Aris, en dan heeft hij ook iets om naar te kijken”! Wat een liefde van de kunstenaar voor het vak en de medemens!

Veel lof
Bezoeker en medekunstenaar Ton Selderbeek spreekt over vakwerk en vindt de keus van de onderwerpen, zoals de portretten, heel sterk. Ad Biersteker, ook thuis in kunst, noemt het werk ambachtelijk zeer goed en vindt vooral de compositie een prima punt. De hele expositie vindt hij fantastisch en hij noemt het zelfs ‘de beste expositie bij Laan’ die hij heeft gezien. Dat is wel een hele mooie opsteker voor de man die het allemaal maakt en bescheiden glimmend rondloopt over zoveel lof van alle kanten.

Het was wederom een gezellige opening met een komen en gaan van mensen en dieren deze avond. Ze komen voor een ijsje en pakken de kunst mee of andersom. Emo’s hond Tsjip, genoemd naar een boek van Elsschot, komt niet voor de expositie, maar wel voor het ijs waar Aris het hondje mee helpt. Van teveel ijs word je dik, dus moet de viervoeter ook wat bewegen; de zaak lijkt later wel een jeu-de-boules baan als de hondenbrokken over de vloer van de zaak vliegen en Tsjip in razende vaart er achteraan sprint om ze te pakken. Kortom, ook voor de hond een sportieve, gezellige opening!

Voor wie ook een ijsje met kunst wil combineren, de expositie is tijdens de openingstijden te zien en duurt tot 24 augustus. Adres: Koningstraat 71 in Den Helder.