DHA-A leader
DHA-A leader

Waarschuwingen en boetes voor overtreders rookverbod

Den Helder – Handhavers van de gemeente hebben afgelopen vrijdag (27 juli) diverse waarschuwingen en boetes uitgedeeld aan overtreders van het rookverbod dat momenteel geldt in de Helderse natuurgebieden. Hoewel het risico op natuurbranden vanwege de droogte erg groot is, bleken er toch mensen te zijn die daar rookten of de aantrekkingskracht van een kampvuur niet konden weerstaan.

De handhavers controleerden samen met een boswachter van Landschap Noord-Holland op het strand, in de duinen en in het bos De Donkere Duinen, onder meer op de naleving van het rookverbod. Meerdere recreanten bleken in die gebieden te roken of waren van plan een vuur te stoken, zoals de groep die met hout richting het strand liep. Anderen doofden hun vuur toen ze zagen dat er werd gecontroleerd.

De meesten kwamen er vanaf met een waarschuwing. De vier minderjarigen jongeren die op strandslag Duinoord – een paar meter van het duin – vuur aanmaakten met een fles wasbenzine kwamen daar echter niet mee weg. Zij gingen op de bon vanwege de zeer gevaarlijke situatie die zij veroorzaakten, voor henzelf én voor omstanders. De handhavers hebben hun ouders geïnformeerd. Hen is de keuze voor een HALT-traject voor de daders voorgelegd. Drie ouders kozen hiervoor. De andere betalen de boete van 280 euro.

Discussies
Een van de handhavers over de situatie: ”Het is onbegrijpelijk hoeveel risico mensen nemen om een gezellige avond op het strand te hebben. Degenen die wij spraken vonden dat een kampvuur gewoon moest kunnen en gingen hierover ook nog een discussie met ons aan. Dit terwijl er de dag ervoor nog branden waren.” Het rookverbod geldt in ieder geval tot eind volgende maand. Er wordt regelmatig gecontroleerd op de naleving.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

14 reacties

 1. RB

  dus zoals ik het lees heeft iedereen die een overtreding heeft begaan een waarschuwing gekregen behalve een groepje tieners die met een fles wasbenzine aan het klooien waren, zo dwing je nooit af dat mensen zich aan de wet gaan houden, slappe hap die handhaving hier….

 2. fdrk

  Nu doen ze wat, ga je ze weer lopen afzeiken op het werk wat ze doen. Het is ook nooit goed bij jou .

  1. RB

   wat doen ze dan? waarschuwingen uitdelen, helpt ook lekker, er stond op dit medium dat er streng gehandhaafd en beboet zou worden, dat dwingt respect af en zorgt ervoor dat mensen zich aan de wet gaan houden, niet dat slappe theedrinkgeneuzel, dan blijven ze lekker doen wat ze willen, er zijn toch geen sancties…..

   1. Bodelo

    RB, het is mij de afgelopen dagen opgevallen dat er veel politie en handhaving in het uitgestrekte duingebied aan het controleren was. Volgens mij is dat al deels conform jouw wens?
    En vervolgens maken deze handhavers de afweging (die zij als professionals kunnen maken) om waarschuwingen in plaats van boetes uit te delen. Ik ben er stellig van overtuigd dat een forse overtreding tot een boete leid. Kortom, prima om niet voor elk wissewasje een boete uit te delen.

    1. RB

     roken bij een rookverbod in een enorm droog natuurgebied met een zeer grote kans op een brand, noem het maar een wissewasje …..

   2. Monique_K

    Staan er overal borden dan, dat elke vorm van vuur verboden is op het moment? Zover ik weet niet! Het zou zo maar kunnen dat het hier ook om toeristen gaat die geen idee hebben van het verbod, die moet je zeker een vette boete geven, komen ze nooit meer terug!

    1. RB

     goedpraat goedpraat goedpraat, er staan overal verkeersborden en verkeerslichten die lapt ook een groot deel van de bevolking compleet aan de laars, en weet je hoe je deze discipline weer terugkrijgt, inderdaad door strenge handhaving en niet door kopjes thee drinken, door de kopjes thee drinken en het knuffelend goedpraten gaat dit land ten onder

     1. fdrk

      Men kan wel een verbod instellen, maar dan moet dat verbod ook ondersteund worden door borden. Anders zijn nieuwkomers in onze gemeente niet op de hoogte van dat verbod.. Bovendien , zijn zonder die waarschuwingsborden ,uitgeschreven verbalen nodeloos papier, waar iedere rechter zijn billen mee afveegt. ( zonder waarschuwingsborden komt een ieder onder een verbaal uit , Ik wist het niet , ik ben nergens gewaarschuwd) Dus niks knuffelen en theedrinken, zij kregen een officiele waarschuwing , zodat zij bij een volgende overtreding wel op de blaren mogen zitten.

     2. RB

      zoals gewoonlijk draait u de boel weer om maar dat is voor ons nu wel bekende werkmethode voor ambtenaren, iedereen is geïnformeerd via de media,of kan als dit onverhoopt toch niet ontvangen is deze info wel verkrijgen als ze maar even op zoek gaan overal is tegenwoordig wifi en of een goed bereik, dus die vlieger gaat nier op

     3. Bodelo

      RB, niet iedereen leest Den Helder Actueel zo intensief als jij doet. Zeker toeristen niet ……….

     4. Monique_K

      Goedpraat? De boel omdraaien? Het lezen van kranten, het luisteren naar de lokale radio, het bezoeken van lokale internetmedia is niet verplicht, veel mensen doen dat dan ook niet, en toeristen uit andere landen verstaan het (meestal) niet. Hoe kunnen deze mensen weten dat openbaar vuur verboden is als er geen borden staan? Dat je mensen die bestaande borden negeren een flinke boete moet geven ben ik zonder meer mee eens, en zover ik weet gebeurt dat ook. Maar dat heeft dus niets met deze situatie te maken, hier kan je geen boetes geven omdat er geen borden staan, en dat heeft niets te maken met thee drinken, dat heeft te maken met een gemeente die in gebreke is gebleven, die heeft geen borden geplaatst!

     5. George

      Nederlands is toch wel een moeilijke taal, niet te verstaan of te lezen. Kijk/lees daarom geen krant , radio, tv of internet
      Hebben ze bij die benzinestations van die bordjes met een sigaret met een streep door heen waar mensen die daar roken zonder een boete te krijgen. Waarom moeten er dan ook van die bordjes in een natuurgebied
      Kan er met mijn gezonde? verstand niet bij, want het verstand hebben ze met de geboorte vergeten mee te geven.

     6. Monique_K

      Beste George, het gaat niet om borden IN de natuurgebieden zelf maar op de toegangswegen, waar vaak al borden staan met informatie in meerdere talen .. omdat nu eenmaal niet iedereen die er komt ook Nederlands spreekt! En binnen in een benzinestation is het roken niet verboden vanwege brandgevaar, daarvoor is een brandende peuk namelijk niet heet genoeg, dat bord is er omdat het een werkplek is, en op een werkplek mag niet gerookt worden.

 3. George

  Wat een slappe houding van die handhaving om de rokers alleen een waarschuwing te geven.
  Of waren ze bang van de sterke? houding van de roker?

Reageren is niet meer mogelijk.