25e Herdenking 15 Augustus

0

Den Helder – Ook dit jaar vindt in Den Helder weer de 15 augustus herdenking plaats. Op die dag wordt herdacht dat het keizerrijk Japan in 1945 op die datum capituleerde voor de geallieerde strijdkrachten, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. Deze herdenking wordt dit jaar voor de vijfentwintigste keer gehouden. Het thema dit jaar is “Vrijheid vraagt verzet en inzet”.

Na de overgave van Japan leek het er op dat verzet, inzet en eindeloos wachten op de bevrijding tevergeefs waren geweest. Niets bleek echter minder het geval te zijn in wat toen nog Nederlands Indië heette. De onafhankelijkheidsstrijd volgde, hetgeen veel leed en slachtoffers met zich mee bracht. Pas langzamerhand kwamen de verhalen los.

Daarom staat de datum 15 augustus in het teken van die verhalen, juist met het oog op het bewaren van de vrede in de toekomst, ook voor volgende generaties. De gedachten gaan dan uit naar hen die de vrijheid niet met eigen ogen mochten aanschouwen en voor die tijd het leven lieten.

Vijfsprong
De herdenking vindt plaats bij het monument “Voor hen die vielen”, op de Vijfsprong (rotonde Middenweg) en begint om 11.00 uur. De ontvangst vooraf is in hotel Wienerhof, waar ook na de plechtigheid iedereen welkom is voor een informeel samenzijn. Kransen en bloemstukken, voorzien van naam, kunnen vanaf 09.00 uur afgeleverd worden bij het monument op de Vijfsprong. Zitplaatsen voor hen die slecht ter been zijn kunnen tot maandag 13 augustus gereserveerd worden bij mevrouw W. Postma-Reindorp, telefoon: 0223 643362, tussen 10.00 en 16.00 uur. E-mail: w.postma-reindorp@quicknet.nl.