Book Club

0

Den Helder – Vorig jaar kwam de film “Going in Style” uit over drie oudere heren die buiten hun comfortzone stapten, zij gingen een bank beroven. Een heerlijke komedie voor een lach en een traan. In “Book Club” krijgen we vier dames op leeftijd die ook buiten hun gebruikelijke balboekje gaan; na het lezen van het opwindende boek “Fifty Shades of Grey” besluiten ze het leven anders aan te pakken. Ze beroven geen bank, maar gaan wel op jacht!

Ze kennen elkaar bijna hun hele leven met alle ups en downs, vier vriendinnen in Los Angeles. Elke maand komen ze bij elkaar voor een boekbespreking, om beurten kiest iemand een boek uit. Het klinkt een beetje stoffig, maar er staan lekkere hapjes op tafel en de wijnglazen blijven gevuld! Als Vivian (Fonda) het boek “Fifty Shades of Grey” uitkiest, is het commentaar niet van de lucht, maar ze deelt de vier exemplaren uit aan de meiden en lezen is het motto.

Diane (Keaton), net een jaar weduwe, leest het boek op een vlucht naar haar dochters in Arizona en komt in het vliegtuig de charmante Mitchell (Garcia) tegen. Carol (Steenburgen) is getrouwd en probeert hun ingedutte seksuele relatie een oppepper te bezorgen. Vivian is de eigenares van een luxe hotel en loopt op de werkplek haar oude jeugdliefde Arthur (Johnson) tegen het lijf en Sharon (Bergen) is nog bezig haar verse scheiding een plek te geven. En ondanks het tegenpruttelen van de laatste over het ‘niet-literaire’ boek, besluit ze eens te gaan daten.

Droogboeket
“We zijn geen verse bloemen, eerder een droogboeket!” Frustraties komen met de nodige humor boven drijven en het lijkt de vrouwen niet te lukken het geluk te omarmen. Ze zijn te onzeker, te zelfstandig, te eigenwijs of ze vluchten ervoor weg. Er zijn de nodige gesprekken, veel wijntjes en een stuk filosofie voor nodig eer ze ontdekken dat het niet te laat is. Waar het boek van E.L. James al niet toe kan leiden, in ieder geval de les dat je seks net zomin als fietsen verleerd!

Het is bijna niet te geloven als je ze over het scherm ziet dartelen, maar Mary Steenburgen is met haar 65 jaar de jongste droogbloem; Candice Bergen en Diane Keaton zijn 72 jaar en Jane Fonda heeft al 80 levensjaren op de teller staan. Ze zien er geweldig uit en de humor spat van het scherm. De 62-jarige acteur Andy Garcia valt op tien jaar ouder , want onlangs zagen wij hem in de tweede Mamma Mia met de 72-jarige Cher en in deze film met de 72-jarige Diane Keaton. In beide films speelt Garcia een man met humor en charisma. Grappig detail is dat een andere mannenrol door Don Johnson wordt gespeeld, terwijl zijn dochter Dakota zich bloot geeft in de verfilming van die Fifty Shades Trilogie. Het is een kleine wereld!

Vermakelijk
“Book Club” pakt uit als een vermakelijke romkom, waarin af en toe wat onnatuurlijke dialogen voorbij komen, maar waarin de gezelligheid overheerst en aanstekelijk werkt. Met de quote ‘ he loves you just the way you are’ in de eindfase gaat er een dikke knipoog naar Bridget Jones. Ze bestaan nog, deze mannen, en de wederhelft van deze recensent genoot even veel mee van de film. Zien!

Regie: Bill Holderman
Met: Diane Keaton, Jane Fonda, Mary Steenburgen, Candice Bergen, Andy Garcia, Don Johnson, Richard Dreyfuss, Craig T. Nelson, Wallace Shawn.
Kijkwijzer: Alle Leeftijden