Dubbele bolder gearriveerd in Den Helder

55

Den Helder – Het kunstwerk de dubbele bolder is donderdagnacht in Den Helder aangekomen. Na een lange en voorzichtige rit door Nederland staat het maritiem icoon inmiddels op haar plek op het pleintje voor vishandel Boon.

Tussen drie en vier uur vannacht kwam het kunstwerk aan in Den Helder. Daarna werd het geplaatst op de plaats waar morgen, vrijdagmiddag, de officiële onthulling plaatsvindt. Dat is rond half drie, kort na de start van de Boldermarkt. De onthulling van het Maritiem Icoon is tevens de aftrap voor het driedaagse feest van 10 jaar stedelijke vernieuwing.

Woensdagavond vertrok het convoi exceptionnel rond 22.00 uur vanuit Helmond op weg naar Den Helder. De route was tot op detail uitgestippeld, want het zes meter hoge en twaalf meter brede icoon moest onderweg uiteraard tunnels, bruggen en bochten kunnen trotseren.

Foto’s: Zeestad via Twitter

55 REACTIES

 1. Waarom in Helmond laten maken? Lokale economie lijkt me voor te gaan bij gemeentelijke bestedingen

  • Precies! Den Helder heeft aan 3 kanten zee en slechts achterland dus lokale ondernemers zouden gesteund moeten worden. Niet dus.

   • Is gemaakt bij Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts, wist niet dat wij hier een klokkengieterij hadden? Ziet er prachtig uit trouwens!

  • Hebben wij ondernemers die dit kunnen dan? Niet alles kan lokaal. (in de basis heb je gelijk hoor, maar volgens mij hebben wij dit niet)

   • Even stiekum slim gedaan met Wikipedia; Een eenduidige definitie van “nacht” is binnen het Nederlandse taalgebied niet echt te geven. Volgens afspraak valt een etmaal uiteen in vier dagdelen − nacht, ochtend, middag en avond −, waarbij de nacht duurt van middernacht tot zes uur ’s morgens. Deze vaste periode valt echter nooit volledig samen met de tijd per etmaal dat de zon niet aan de hemel staat. Volgens Van Dale wordt een nacht genoemd naar de voorafgaande dag; “zaterdagnacht” verwijst dan bijvoorbeeld naar de vroege zondagmorgen. Daarentegen komt het omgekeerde in het dagelijkse spraakgebruik ook voor. Deze onduidelijkheid kan men ondervangen door te spreken van “in de nacht van dag x op dag y”.

 2. Het is net opgeblazen Sarah en Abraham, wat een gedrocht.
  De onderste tekstregel verdwijnen onder het straat niveau, jammer.

 3. Belofte bij de inspraak: “Een kunstwerk met maritieme uitstraling, sfeer, uitnodigend tot fotomoment, speels voor kinderen.” Is niets van dat alles. Symbolisch voor de Heeren van het Dorp die alles regelen van bovenaf, wij weten wat kunst is. En de inspraak was totale schijnvertoning. Zeestad moet weg. En graag twee openbare toiletten in de stammen.

  • Wellicht dat het spreekwoord ‘de beste stuurlui staan aan wal’ iets kan betekenen, begin je eigen partij en ga iets doen! Je weet toch alles tot in de puntjes beter… succes!

   • Nee, ik nam actief deel aan de inspraak, met velen, jij niet. En weet het in de puntjes als er gelogen wordt, en voor de gek gehouden.

    • Op alles wat er in de gemeente gebeurd heb je het grootste commentaar, alles en iedereen is slecht, liegt en bedriegt. Doe er dan wat aan…

     Klopt, ik was er niet, heb ook verder geen echt commentaar (afgezien van de vlaggetjes, maar dat was geen onderdeel van die avond en ik vind het wat veel geld).

     Maar ik ben tevens ook niet degene die een continue stroom van commentaar uit op de gemeente, de ambtenaren en de politieke partijen en de dingen die ze doen. Zowel op denhelderactueel als op NHD zie ik bij elk bericht over de gemeente commentaar van jou en over hoe slecht alles en iedereen is… Bij elk bericht sleep je weer dezelfde dingen er aan de haren bij.

     DOE ER DAN WAT AAN, begin je eigen partij, je weet toch hoe alles precies moet… nogmaals: de beste stuurlui…..

     • Mijn complimenten over de bieb-prijs niet gelezen, zowel hier als op NHD? Eerst goed lezen, voordat je een oordeel hebt. Verder wens ik niet voor de gek te worden gehouden door Zeestad en politiek, als ik op hun verzoek tijd en bijdrage lever als burger, heel normaal.

  • Henk, ik heb zelden zoveel gelezen en gezien (filmpjes en foto’s) over de dubbele bolder. Ik denk dat ze toch gelijk hebben; spraakmakend en fotogeniek …..

   • Tja, ook negatieve aandacht is aandacht, dus spraakmakend is die wel. Fotogeniek daarentegen is die niet.

    • dat is uw mening en smaak, maar vanaf dag één bent u al faliekant tegen de bolder en alles is alleen maar negatiever geworden, te veel glim, neemt alle zon weg bij Boon, niet fotogeniek, te hoog, te groot, te te te te …. ga er nu eens kijken en dan zult u zien dat het eigenlijk allemaal best meevalt en dat dit best een apart stukje kunst is, er zullen vast drommen fotografen zijn die het wel fotogeniek vinden

     • Ik ben negatief omdat ik vooral vind dat we met een dubbele kruisbolder, die nota bene onze verbinding met de zee en de zeevaart moet symboliseren, voor aap staan, dat ding heeft namelijk helemaal niets met zee en zeevaart te maken! Goede reclame voor de onkunde van ons bestuur, wil je vast mee in zee gaan als ondernemer.
      Wat de glim betreft, dat was mijn antwoord op uw ondoordachte opmerking dat dat ding zou moeten glanzen in de zon.

 4. Net zo spraakmakend als die Erdogan in Duitsland! Die is al weer verwijdert! En fotogeniek? Je kan er mee op de foto maar dat kan je met een guillotine ook! Dit ding is symbool van Helders gebrek aan werkelijke inspraak en nepotistische besluitvorming! Overigens er is plaats zat bij het station: de Zeehonden kunnen ook weer terug!

 5. Wat mij weer opvalt is het negatieve in veel reacties. Men weet overal wel iets negatiefs over te vinden. De dubbele bolder is er en laten we het positief zien, Den Helder heeft, na de bieb, weer een smaakmakend iets in de stad. Als we negatief blijven gaat onze stad zo langzamerhand naar de……….. Als we zaken positief zien kan de stad een weg terug vinden, maar dan moeten we er wel allemaal van verzekerd zijn dat wij als nieuwediepers de schouders eronder kunnen zetten en samen zaken kunnen keren. Positivisme moet de kracht worden!

  • Het Samen van de Positieve inspraakavond is totaal genegeerd. Ik zei nog tegen de neutrale voorzitster: “Bewaakt u ook dat de resultaten van deze avond ook worden uitgevoerd? Want dat gebeurt nogal eens niet.” “Zeker!”, zei ze. Niet dus. Hoe bedrieg je de burger het best. Ja, ook dan ben je spraakmakend, Nico en Bodelo.

   • Het grote voordeel van Zeestad is dat zij al 10 jaar lang de koers voor de stadsvernieuwing bepalen. Ze laten zich niet afleiden door wisselende gemeentebesturen inclusief alle daarbij horende zienswijzen.
    Ik ga Zeestad zeker niet heilig verklaren, maar vooralsnog krijgen ze wel mijn stem.
    Doorgaan met de stadsvernieuwing, op naar halter Bellevue. Nieuw Den Helder invullen met mooie wijken, de Koningstraat geleidelijk “terug bouwen” naar woonstraat.
    Laat Zeestad de regie maar voeren.

    • Jeetje Bodelo, geloof werkelijk dat je hier de plank volledig mis slaat. Missie, Visie en uitvoering uit handen geven aan een organisatie als Zeestad is een brevet van onvermogen van het bestuurlijk orgaan van Den Helder. Het eigen belang en die van overige stakeholders en niet in deze de Gemeente Den Helder wordt hiermee bedient.Gezien de geuitte frustraties en bezorgdheid door de bewoners van Den Helder over o.a Zeestad, Willemsoord, Woningstichting, Port van Den Helder en enkele bedrijven kan je het toch niet meer droog houden door te zeggen dat Zeestad de regie moet behouden. De wereld veranderd en om een 10 jaar oud plan stoicijns door te drukken en niet meer naar de behoeften van vandaag te kijken getuigd van een dermate arrogantie waarmee de toekomst van Den Helder niet gebaat is. Ego’s bepalen momenteel de toekomst van Den Helder en die is voornamelijk gebaseerd op stenen en niet op mensen.

     • JB, De ontwikkelingen gaan snel. En ook Zeestad laat zien daarop te reageren door halter Bellevue aan te passen. Daarnaast krijgen zij ook niet volledig hun zin (ongeacht de reden).
      Daarnaast is de constructie Zeestad een totaal ander bedrijf dan Willemsoord of Port of Den Helder. Vergelijk is dan ook niet relevant.
      En de opmerking; “uit handen geven aan een organisatie als Zeestad is een brevet van onvermogen van het bestuurlijk orgaan van Den Helder” is in mijn ogen de juiste!
      In het verleden behaalde resultaten ………..

  • Dus gewoon negeren dat het ding veel te groot is en totaal niets met zee en zeevaart te maken heeft? We staan gewoon voor aap met dit ding dat onze verbondenheid met de zee en de zeevaart moet symboliseren.

   • Een Bolder heeft niets met zee en zeevaart te maken??? Bent u misschien ergens tegenaan gelopen met uw hoofd, of weet u gewoon niet wat zee en zeevaart betekend?

    • Den Helder is helemaal geen sleepbootstad. En loop vooral niet tegen de Kolderbolder aan….. en Bodelo, Zeestad mag dus gewoon de boel belazeren bij de inspraakprocedure, fraaie regie?

     • We hadden vroeger een sleepbootmaatschappij die al het sleepwerk voor de marine deed, dus wat nou geen sleepbootstad. Inspraak betekent niet dat ze dan maar het idee volgen van de insprekers, als je denk dat je die macht zou hebben ben je dom.

     • Spek en Bonen inspraak !! Het is niet meer , dan de mensen het gevoel geven dat zij erover mee hebben mochten/mogen praten. Dat is in vele wijkoverleggen / platvorms ook zo. Inspraak,met het vierkante archief naast de spreker.

    • Een dubbele kruisbolder heeft inderdaad niets met zeevaart te maken, en dat terwijl dat ding juist dat moet symboliseren. Leuk ook, refereren aan een sleepbootmaatschappij van vroeger, dat was zo’n inslaand succes dat die nu niet meer bestaat en daarom moeten we daarvoor reclame maken?

     • u zou de politiek in moeten, almaar doorzemelen over een redelijk onzinnig onderwerp onder het genot van een glaasje azijn… denkt u nu echt dat het de toerist, de treinreiziger of gros van de inwoners ook maar iets interesseert of het een beting, een bolder of een dubbele kruisbolder is, of dat het gebruikt word op de binnenvaart of zeevaart, en dat dit model op sleepboten, marineschepen, of koopvaardijschepen zit? het zien van het kunstwerk geeft al voldoende verbeelding dat het bij de scheepvaart hoort en dus doel bereikt ……

   • en heeft u al gekeken, het veel te groot valt best mee, hij past er eigenlijk wel mooi zo vind ik dan…..
    oh ja het verblinden door het glimmen wat u altijd zo gevaarlijk leek voor verkeersdeelnemers is ook al totaal van de baan……

 6. Weer een mooi stukje kunst met de hoofdletter K… zal mij benieuwen waar ze het volgende belachelijke beeld, schuine bomen, muur schildering gaan plaatsen. Begint op de Efteling te lijken en dat zou niet verkeerd zijn alleen komen er hier geen mensen naar toe

  • Ga komend weekend niet alleen bij de artiesten op Willemsoord kijken maar loop ook eens langs de jachthaven en de plaats waar de campers opgesteld staan.
   “Er komen hier geen mensen naar toe ……….”?

 7. Boeiende foto´s! Ik heb bewondering voor de mensen die zo´n gevaarte zonder ongelukken op zijn plaats weten te zetten.

 8. Kees Doolaard zei ergens in de zeventiger jaren tegen mij “Kunst is wat jij mooi vindt en dat hoeft niet mijn werk te zijn.” Smaken verschillen. Ik vind de beting passend bij deze prachtige stad, als import jutter, die hier door de marine kwam. Stoer, een blikvanger, krachtig, een mooie verbinding met de zee en opvallend. Morgen ga ik naar de onthulling.

 9. Gisteravond de bolder eens bekeken van dichtbij;
  * Gebruikt materiaal vind ik mooi.
  * Kunstwerk zelf is niets anders dan een vergroot bestaand model, niet zo bijzonder.
  * Locatie, in 1 woord bagger, onvoorstelbaar om de bolder daar neer te zetten.
  De bolder komt daar absoluut niet tot zijn recht, deze heeft ruimte nodig en niet de achterliggende treurigheid en een paar zielige boompjes op de voorgrond.

   • Over wat je van ” het ding” vind kan je giga discussies houden.Maar als je dan een statement wilt maken met “het ding”, zet hem dan neer waar hij tot zijn recht komt. De bolder hoort in de ruimte te staan, bijvoorbeeld centraal in het te ontwikkelen stadspark of op de dijk bij Lands End. Verzin wat, maar niet daar.

    • Hat of dat “ding”, zou mooi staan op de plaats waar Teso die steiger in de haven aan puin gevaren heeft. Twee vliegen in èèn klap , die kapot gevaren puinhoop krijgt een knappe vervanger door dat “ding”. En bovendien in de haven, maritiem genoeg !

 10. Wat verschikking zeg.. maar ja hoort bij Den Helder daar wordt niks meer aan het volk gevraagd en alles voor de bejaarden ..

 11. Veel te groot voor die plek. Bovendien zijn er genoeg metaalbedrijven in NH die zoiets kunnen maken. Onvoorstelbaar dat daar een vergunning voor is afgegeven.

 12. Kost maar 400.000 euro tjes’, maar dan heb je ook wat ( drie aan elkaar gelaste stukkies koper )

 13. Ter info: De in Den Helder vroeger opererende schepen van Zur Mühlen kwamen uit Ijmuiden, later werden die verkocht aan Wijsmuller. Den Helder had dus geen eigen slepers van formaat!

 14. Ik vind het best wel een leuke aanwinst voor onze stad.In plaats van alle gezeik over de bolder of hoe we dat ding ook moge noemen : ga liever zeuren over dat oude pand wat er achter staat.Dat doet pas afbraak aan het geheel !!!

 15. Hé Hans let op je woorden en spreek voor jezelf…..met je “alles voor de bejaarden” !!! Ik ben ook bejaard en ik vind het een oerlelijk ding, vreselijk en onooglijk en dat voor 4 ton !!! Of het niks is.

Comments are closed.