Eerste hulp bij psychische problemen

0

Den Helder – Als iemand zijn vinger snijdt of z’n hoofd stoot, pak je de EHBO-koffer. Maar wat als je geliefde of iemand anders in je omgeving een paniekaanval krijgt of depressief overkomt?

Politieagenten, brandweerlieden, verpleegkundigen, leraren, sportcoaches, kappers of vrijwilligers in buurten en wijken; allemaal hebben ze tijdens hun werkzaamheden veel contact met mensen. Daarbij lopen zij ook de kans om te maken te krijgen met personen die verward gedrag vertonen of overlast veroorzaken. Niet iedereen weet hoe hij of zij in zo’n geval moet handelen. Wat kun je doen om iemand te helpen? En wat moet je doen om ervoor te zorgen dat er geen gevaarlijke situatie ontstaat?

Speciaal voor dit soort vragen is de cursus Mental Health First Aid ontwikkeld. “Eerste hulp bij psychische problemen” is een cursus waarin deelnemers hun kennis over psychische aandoeningen kunnen vergroten en waarin zij vaardigheden kunnen ontwikkelen hoe om te gaan met iemand met psychische problemen. Ook leren deelnemers hoe zij kunnen handelen als iemand in hun omgeving in (acute) psychische nood verkeert.

Crisissituatie
GGD Hollands Noorden en GGZ Noord-Holland-Noord organiseren deze training voor zowel bedrijven als vrijwilligersorganisaties. Je leert eerste hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen. Je krijgt informatie over de meest voorkomende psychische problemen en er is veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden. Ook leer je hoe je moet handelen in een crisissituatie.

MHFA is er voor iedereen die meer wil weten over psychische problemen, voor professionals en vrijwilligers die beter om willen leren gaan met mensen met psychische problemen en voor werkgevers die een goede gezondheid van hun medewerkers belangrijk vinden

Aanmelden
De cursus wordt dit najaar in verschillende gemeenten in Noord-Holland-Noord, zoals Heiloo, Den Helder, Schagen, Alkmaar en Hoorn aangeboden. Op www.MHFA.nl staan alle data, achtergrondinformatie en de aanmeldprocedure.