Gemeente trots op beste bibliotheek ter wereld

13

Den Helder – De Helderse bibliotheek is dinsdagochtend in Kuala Lumpur uitgeroepen tot beste van de wereld. Dit leidde niet alleen tot vreugde bij het biebpersoneel zelf, maar ook bij de gemeente. “Met de nominatie won de bibliotheek al internationale erkenning, de wereldtitel ook echt binnenhalen betekent voor veel betrokkenen ontegenzeggelijk een kroon op hun werk”, zegt cultuurwethouder Heleen Keur.

“Uiteraard ben ook ik ontzettend trots! Ik voel mij echt een geluksvogel dat ik als gloednieuwe wethouder van cultuur overal waar ik kom mag roepen dat de beste bibliotheek ter wereld in ‘mijn’ stad staat. En wat ben ik blij voor de mensen van de bieb! Natuurlijk ook voor iedereen die regelmatig dit prachtige gebouw bezoekt. Als je er binnen bent, voel je gewoon aan alles dat je in een heel bijzonder pand bent, maar dat hoef ik niet uit te leggen, het winnen van deze prijs zegt genoeg. Hoe mooi is het dat de oude School 7 twee jaar geleden een culturele bestemming heeft gevonden. Cultuur is belangrijk, het verbindt de mensen. Onze bibliotheek brengt in Den Helder ook letterlijk verbinding. Als huiskamer van de stad, waar mensen elkaar ontmoeten en zich kunnen ontwikkelen, maar ook als verbinding tussen ons stadshart en Willemsoord, de plek waar ‘het’ straks allemaal gebeurt.”

Tien jaar geleden is Den Helder begonnen met het opknappen van de binnenstad. Die aanpak geldt inmiddels als een voorbeeld voor de rest van het land. “Deze prijs zie ik daarvan als tastbaar bewijs. Het is een heel groot compliment aan iedereen die daaraan heeft bijgedragen, van architect en bouwer tot bestuur en medewerker. Juist aankomend weekeinde vieren we het jubileum van 10 jaar ‘Stadshart op Koers’. We hebben nu nog een extra reden om dit met z’n allen groots te vieren. Ik nodig bij deze iedereen in Nederland uit voor dit Helderse feest. Het is meteen een mooie gelegenheid om (opnieuw) kennis te maken met onze fantastisch opgeknapte binnenstad. En natuurlijk is iedereen welkom om onze prachtige, beste bibliotheek van de wereld te komen bewonderen!”

Schakel
De Helderse School 7 opende in april 2016 haar deuren voor het publiek en werd een jaar later uitgeroepen tot de ‘beste bibliotheek van Nederland’. School 7 is een belangrijke schakel in de stadsvernieuwing van Den Helder. De lokale Woningstichting realiseerde de nieuwe bibliotheek, die nu een verbinding vormt tussen het stadscentrum en de haven. Het markante gebouw is ontworpen door architect Evelien van Veen en interieurarchitect Marcel van de Veer tekende voor de inrichting, die aan een huiskamer doet denken.

13 REACTIES

  • Volgens mij stond er nog iets veel meer naast.
   Maar hoe je het ook went of keert het ziet er nu prachtig uit

   • Stond er ook George. De foto die Judge geplaatst heeft , toont de Huisartsenpraktijk van Dr F Hofmans.

  • dat gehuil altijd dat er objecten gesloopt zijn, dat was een heel andere tijd, dachten de mensen anders en toen moesten gebouwen functioneel zijn, nu vinden we het jammer maar daar komen ze niet mee terug en de geschiedenis verander je er ook niet door, stop met huilen, zorg ervoor dat wat er nu nog staat behouden en goed geconserveerd word met in het achterhoofd dat de gebouwen toen gebouwd zijn met een levensverwachting van 50 jaar…..

   • Er kan nog altijd een object vermnkt worden in het centrum. Een bepaalde aannemer heeft hoogst waarschijnkijk een kat in de zak gekocht in het centrum, maar we wachten rustig af hoe dit zich verder ontwikkeld.
    Wie wil in de toekomst eten in een pizzeria van een gemeenteraadslid? Aan de overkant is al een voordeel pizzeria,
    Maar ook hier verschillen de smaken over het object…….

    • het is zeker tijd dat de lange Jaap eens een nieuw laagje verf krijgt en de razende bol onderloopt bij vloed…. wat raaskalt u nu?

 1. Een stukje historiche architectuur met publieke invulling mooi geworden absoluut. Om nu te roepen de beste….1 keer hier geweest dan wordt je heel stil…Library of Congress’ te Washington

  • Het gaat dan ook om de beste in de categorie ‘nieuw gebouwd óf gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek’, en dan beoordeelt op diverse criteria zoals bvb duurzaamheid.

 2. Het pand is prachtig, de details zijn mooi. En zowaar een pagina vol positiviteit in de Telegraaf. Dat is wat wij nodig hebben!

 3. Vergeet die 13,5 seconden in het acht-uur journaal niet te noemen.
  De NS mag tot Schagen wel extra treinen in gaan zetten. 😛

Comments are closed.