Go Fast onderschept door Zr.Ms. Friesland

2

Den Helder – Zr.Ms. Friesland heeft in de nacht van 14 op 15 augustus samen met de Kustwacht Caribisch Gebied een verdachte go fast onderschept. Drie opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten op Sint Maarten.

De snelle motorboot werd opgemerkt door het Dash-8 patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied. De go fast viel op, omdat deze langszij een bark (schip) kwam te liggen en er een mogelijke overdracht van contrabande plaatsvond. Het bootje voer hierna weer de omgekeerde route terug, waarna de maritieme NH90 helikopter van het marineschip is gelanceerd om de go fast te schaduwen.

Na nadere identificatie door de NH90 werd het bootje stateloos verklaard door de commandant van Zr.Ms. Friesland. Nadat de bemanning van de boot herhaaldelijk stopsignalen van de NH90 negeerde, heeft de commandant toestemming gegeven tot waarschuwingsschoten voor de boeg en daaropvolgend het uitschakelen van de buitenboordmotoren. De scherpschutter van de NH90 wist de buitenboordmotoren vanuit de helikopter onklaar te maken, waardoor de boot niet meer verder kon varen. De Friesland heeft hierop twee FRISC-boten met een boardingteam van de kustwacht gelanceerd. Het team van de kustwacht van Sint Maarten heeft vervolgens drie verdachten aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten op Sint Maarten.

De go fast is door de kustwachtcutter Poema naar Sint Maarten gesleept. Er is op zee en aan boord van het verdachte bootje uitgebreid gezocht naar contrabande. Er is geen contrabande aangetroffen aan boord of op het water. Hierdoor zijn er onvoldoende verdenkingen en zijn de verdachten in vrijheid gesteld.

2 REACTIES

Comments are closed.