Helderse bibliotheek beste van de wereld! (update)

26

Den Helder – De beste openbare bibliotheek ter wereld staat in… Den Helder! De prijs werd vannacht uitgereikt in Kuala Lumpur en het was volgens de jury geen gemakkelijke taak om te kiezen uit de vijf genomineerden. Maar de keuze viel dus op School 7!

De jury is onder de indruk van de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, dit wordt weerspiegeld in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen.

“We zijn overdonderd”, aldus de trotse directeur Jacinta Krimp. “Nooit eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd voor deze prijs en nu zijn we ook nog eens eerste geworden!” School 7 is volgens de jury een goed voorbeeld van hoe een bibliotheek van de 21e eeuw eruit moet zien. ’Een leven lang leren’ is een essentieel onderdeel van de missie van KopGroep Bibliotheken. “Deze prijs motiveert ons om door te gaan op de ingeslagen weg”, aldus Jacinta Krimp.

Vernieuwend
De Public Library of the Year Award 2018 is een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. De uitslag werd bekend gemaakt in Kuala Lumpur tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA). Andere genomineerden waren de Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore. Namens Kopgroep Bibliotheken waren onder anderen directeur Krimp en Anita Ruder aanwezig bij de uitreiking.

De bibliotheek van Den Helder werd eerder al gekozen tot beste van Nederland.

26 REACTIES

 1. Van harte geluk gewenst. De nieuwe bieb heeft een wijde uitstraling en is een prima visitekaartje waar we als Nieuwediepers heel trots op mogen zijn. Een wel heel andere bieb toen ik in september 1956 als tienjarige lid werd in de toenmalige minder fraaie behuizing aan de Breewaterstraat onder toeziend oog van directrice juffrouw de Graaf. Het eerste kinderboek dat ik daar leende ‘De Avonturen van Pinkeltje’ van de auteur Dick Laan. Ik hoorde onlangs dat hier 3 miljoen exemplaren van verkocht werden. Nogmaals team van school 7 geweldig, we kunnen er allen van genieten.

 2. Nu is het alleen nog wachten op enkele personen die vast en zeker wel wat negatiefs te melden hebben over ONZE PRACHTIGE BIBLIOTHEEK!!!
  Het gehele team van de bieb:VAN HARTE GEFELICITEERD !!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Vanwaar de verbazing denk ik dan …., ik wist het op 7 juli al 😉 :
  Judge X
  7 juli 2018 at 01:18
  Allemaal in samenwerking met WS voorgekookt door Mannes Westra met z’n ons kent ons bibliotheek connecties.
  Zij gaan m.i. deze voor-gefêteerde 1e prijs zeker binnen halen, allemaal om ú hokus-pokus blij te maken …. 😀
  https://www.ifla.org/hq

  • En wat dan nog? Als we dan ergens geld uit geven of gesponsord worden, dan maar zoiets. Het is toch ook een mooi gebaar dat ze de prijs zullen uitbesteden aan nieuwe materialen? Ze hadden er inderdaad ook hun reis voor kunnen betalen, het geld had ook in de handen van de gemeente kunnen vallen. Maar het gaat naar de kinderen, naar de verrijking en educatie. Het is een hele prestatie om maar even beste bibliotheek van de wereld te worden, helemaal voor zo’n klein stadje als Den Helder. Laten we nou niet zeuren over wie de reis heeft betaald maar trots zijn dat een Helderse organisatie zoiets kan behalen.

  • U bedoelt denk ik “.. waarom ..” en u heeft het bovendien mis.
   De ramen kunnen aan die zijde waarschijnlijk niet open vanwege de N250, kan er om die reden überhaupt wel een raam open vraag ik mij nu af.

 4. Gefeliciteerd , Ga zo door als de Bibliotheek zich nu ook geldelijk zou kunnen bedruipen en niet meer afhankelijk zou zijn van subsidies van de gemeenschapsgelden dan is er een reden van juichen dan kunnen we pas trots zijn op het gebeuren eerder niet. Men moet de burger niet blij maken met een dooie mus. Dat doet men al hier toch al teveel.

 5. De openbare bibliotheek is gratis te bezoeken en verrijkt mede onze kennis in de literatuur en algemene kennis. Hier mogen we enorm trots op zijn. Dat hier een subsidie tegenover staat is begrijpelijk en vind de bovenstaande uitspraak van khs38 dan ook zeer onterecht. Hulde aan het geweldig team dat Den Helder torenhoog ‘positief’ op de kaart zet.

 6. Dubbel gevoel. Gefeliciteerd voor het personeel en alle eerlijke hardwerkende mensen die hierbij betrokken zijn en wat betreft de pretentieuze (doorgestoken kaart )Wannabee kliek, die hiermee natuurlijk vooraan staat te prijken, laat maar……

 7. Fantastisch ! Welverdiend en van harte gefeliciteerd! Trots op onze bibliotheek en alle zeer hulpvaardige vriendelijke medewerk(st)ers.

 8. Van harte gefeliciteerd. Deze beloning voor uw inzet voor de “public library idea”
  doet mij goed. Volhouden!
  Jan Nuiver, oud-directeur OB Groningen.

  • Kom snel eens langs Jan Snuiver, vanuit de trein is het bij de Kolder-Bolder rechtsaf en komt u met de auto, dan gewoon de file over de N250 blijven volgen en voor de deur uitstappen. 😉

     • Zelfbenoemde rechter, je vern…. iemands naam. Dat is makkelijk en zeer goedkoop scoren. En daarmee verlaag je jezelf.
      Het totaalplaatje is mij bekend en dat is iets om later op terug te komen. Dat heeft niets met deze verkiezing te maken.

Comments are closed.