Maritiem icoon stadsentree kost 400.000 euro

200

Den Helder – De bolder houdt de gemoederen bezig, zoveel valt wel op te maken uit de vele reacties op social media. Maar hij komt er, zoveel is ook duidelijk. Op de laatste dag van deze maand wordt het kunstwerk onthuld.

De kosten bedragen 400.000 euro, zo laat Zeestad-directeur Ferdinand Vreugdenhil desgevraagd weten. Het is volgens hem een gewenst icoon met groot draagvlak, er is immers vooraf flink wat inspraak geweest. “De plaatsing van het maritiem icoon is de kroon op de afronding van het project Stationsvoorplein”, stelt de gemeente. “De bolder is tot stand gekomen op initiatief van Zeestad, die in het kader van dat project invulling gaf aan de wens van de inwoners om de maritieme identiteit van onze stad zichtbaar te maken op de stationslocatie.”

“Een deel van het icoon is dan ook gefinancierd met geld dat vanuit het project hiervoor beschikbaar is. Ook het maritieme bedrijfsleven en andere lokale partijen hebben eraan bijgedragen, waardoor de bolder mogelijk is geworden. Het initiatief is dus gestart bij Zeestad”, benadrukt de gemeente nog maar eens. “Het idee is in juni 2017 aangeboden door het maritiem bedrijfsleven, omdat zij daaraan bijdragen, maar ook omdat partijen als HOB, bedrijven en stichting Top van Holland willen benadrukken dat het initiatief breed wordt gedragen. De bijdrage van Zeestad is door de gemeente, als aandeelhouder, goedgekeurd.”

Ontwerpteam
Vreugdenhil laat weten dat Zeestad een ontwerpteam heeft opgericht, waaraan Marc Ruygrok (beeldend kunstenaar en kunstadviseur gemeente Den Helder), Edzo Bindels (stedenbouwkundig ontwerper) van West8 en Juliette Nielsen (lichtontwerper van buro Beersnielsen) hebben deelgenomen. “Het maritiem icoon is een uitkomst van het inspraakproces dat is georganiseerd voor het stationsgebied en is dus onderdeel van de herinrichtingsopgave van het stationsgebied. Ook voor het herinrichtingsplan is Zeestad opdrachtgever geweest en heeft Zeestad het projectleiderschap uitgevoerd.”

“Bewoners en anderen vinden het belangrijk dat als je Den Helder binnenkomt, dat je merkt dat je in een maritieme stad bent. Het maritiem icoon is hier, met zijn vorm en de teksten met de maritieme geschiedenis er op, een uitdrukking van.” Een icoon voor als je Den Helder binnenkomt dus, maar is het Stationsplein dan wel “de entree” van onze stad? “Het stationsplein is een knooppunt van openbaar vervoer (bus, trein) , auto- en fietsverkeer en niet te vergeten voetgangers. Het drukste punt en een belangrijke entree in en van Den Helder. Het lijkt mij gerechtvaardigd dat het stationsplein een uitstekende plek is voor het icoon”, aldus Vreugdenhil.

Locatie
De locatie kan bovendien geen verrassing zijn, meent de Zeestad-directeur. “Misschien weet je het je nog te herinneren dat we een uitbreide inspraakprocedure hebben doorlopen voor de nieuwe inrichting van het stationsplein. Treinreizigers, bewoners , ondernemers zijn op verschillende wijzen benaderd, zoals bijvoorbeeld sociale media. De belangrijkste uitkomst was dat je moest merken dat je in een maritieme stad bent. Hier is het maritiem icoon uit voortgekomen, dat natuurlijk allerlei gedaantes kan hebben. Hier is door het ontwerpteam een uitgebreide studie naar gedaan, met als resultaat het maritiem icoon. Zo is als voorbeeld een kabeljauw tijdens de presentatie van de herinrichtingsplannen naar voren gebracht op de locatie waar nu het maritiem icoon komt. De locatie is dus ook al langere tijd bekend.”

Later deze week: Maritiem icoon als beeldmerk Den Helder, wel of geen goed idee?

De bolder moet het beeldmerk van Den Helder worden!

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

200 REACTIES

 1. Dat is niet waar, kijk maar eens hoe sommige steden hun best doen om een Primark of Ikea binnen te halen.

   • Dat is het punt toch niet? Het gaat erom dat gemeenten wel degelijk hun best doen om zulke klantentrekkers te paaien.

    • het gaat er om dat de gemeente Den Delder de IKEA misschien niet benaderd maar dat is hoogstwaarschijnlijk omdat de gemeente Den Helder geen idiote waanideeën er op nahoud dat een IKEA wel naar een Den Helder zou komen….. denk toch eens na er is toch helemaal geen markt voor dit soort mega stores hier? daar liggen we toch veel te afgelegen voor?

     • IKEA is een bedrijf. Zij doen marktonderzoek. Op het moment dat uit het marktonderzoek blijkt dat Den Helder een goede vestigingsplaats is dan gaan zij op zoek naar een locatie. Voor die locatie (nieuwbouw of bestaand pand) wordt vergunning aangevraagd.
      En pas dan komt de gemeente in beeld.

     • @ RB, Nogmaals, dat was het punt niet, het ging erom dat gemeenten wel degelijk actief proberen om grote zaken aan te trekken. Dat ze het niet zullen proberen met de IKEA vanwege de ligging staat er helemaal buiten. U vraagt mij om eens na te gaan denken, ik vraag u om eens zorgvuldig te lezen wat er staat en daarop te reageren!

      @ Bodelo, dat is maar de helft van het verhaal, anderzijds doen gemeenten echt wel hun best om grote bedrijven en winkels aan te trekken.

     • beste Moniek, u heeft volkomen gelijk, nu tevreden, ik zal niet meer over IKEA beginnen wat Henk juist als voorbeeld nam maar ach als er IKEA staat dan gaat het niet over IKEA neeeeeee, dat lees ik dan verkeerd…. en u niet meer zeuren over het glimmen van de bolder, zuurpruim, koop maar een zonnebril bij de Primark als de gemeente deze benaderd om hier te komen…..

     • Beste RB, u zegt het zelf, de IKEA (en Primark) wordt hier gebruikt als voorbeeld, dus nee, dan gaat het niet om de IKEA (of Primark) zelf, maar om de verbeelding van een concept: het feit dat gemeenten actief proberen om zulke grote zaken/bedrijven naar hun gemeente te lokken.
      Verder zou ik het op prijs stellen als u eens ophield met uw irritante neerbuigende toontje. Dat mijn mening u niet bevalt kan best, geen probleem, uw mening bevalt mij evenmin, maar dat geeft u geen enkel recht om op zo’n respectloze toon tegen mij te praten!

 2. Het zou prettig zijn als er een Ikea kwam in deze regio. Over Primark heb ik geen meningn. Wat Bodeleo zegt klopt gewoon niet. Gemeenten strijden om grote winkelketens, grote evenementen en grote instellingen.

  • prettig voor u waarschijnlijk, ikea zal niet veel interesse hebben om hier te vestigen, net zoals primark en andere grote namen, we zitten hier gewoon niet centraal genoeg voor en ze zullen de omzet per m2 winkel ruimte nooit kunnen halen

   • Het klopt niet helemaal wat u zegt. Er is jaren geleden spraken geweest dat Ikea in de buurt van Den Oever aan de A7 een vestiging wilde plaatsen. Dit had te maken met de afstand die klanten uit een deel van Noord Holland en een deel uit Friesland moesten afleggen naar een vestiging van Ikea.
    Er staat me iets van bij dat dat niet gelukt is omdat er geen geschikte locatie beschikbaar zou zijn direct aan de A7.

    • Den Oever Den Helder, niet hetzelfde toch, liggen zo’n 25 kilometer uit elkaar en laatst toen ik in de buurt van Den Oever was liep er een doorgaande vierbaans weg langs en zo’n doorgaande weg heb ik nog niet langs Den Helder zien liggen? (en zal er ook nooit komen want er is niets na Den Helder tenzij ze een brug naar de waddeneilanden gaan aanleggen) dat was eigenlijk m’n boodschap dat een IKEA nooit in Den Helder zou vestigen domweg omdat er niet genoeg klandizie verwacht gaat worden omdat we geografisch niet erg gunstig liggen

  • Beste Henk; lees mijn reactie hierboven.
   Wat evenementen betreft; op het moment dat een evenement dusdanig is gegroeid dat het op de oorspronkelijke locatie niet meer kan (daar zijn diverse redenen voor te bedenken) dan gaan ze op zoek naar een andere locatie. In zo’n geval kan een gemeente een bemiddelaar aanstellen om het evenement voor Den Helder te interesseren.
   Uiteindelijk bepaalt de organisator (dat is vaak een team) of j als gemeente in aanmerking komt.
   Om die reden is Den Helder helaas twee keer “gepasseerd” om The Passion te organiseren.

   • Dat gaat m.i. ook in de toekomst niet gebeuren; het draait hier straks alleen nog om de Kolder-Bolder en ‘ten hemel varen’ is nu eenmaal geen maritieme aangelegenheid.

    Bovendien – wegens aangetoonde afwezigheid van historisch besef bij onze bobo’s – bestaat er een redelijk gevaar, dat men dhr. J.C. van Nazareth na afloop van dit specifieke evenement, hangende aan 3 nagels terug vindt tegen een brons ‘icoon’. (“Wat met de trein terug naar Hilversum, gij zijt voortaan toegevoegd aan het beeldmerk van Den Helder !”)

 3. Hangt natuurljk ook van de grondprijs af en andere zaken. Neemt niet weg dat gemeenten wel degelijk ketens proberen te lokken. En daar gaat u niet op in. Nee, dat zou het alleen prettig voor mij zijn. Haha. Met zo`n cynische houding kom je nergens.

  • Henk, nog een kleine stukje economie;
   Het Blokker concern zit zwaar in de problemen. Gelukkig heeft de familie erachter geld en zijn zij ook bereid dat te investeren. Xenos is verkocht. Gelukkig voor Den Helder heeft de nieuwe eigenaar vooralsnog besloten om die winkel open te laten.
   Marskramer is flink ingekrompen met een lege winkel op de Marsdiepstraat tot gevolg. Intertoys en Bart Smit zijn verkocht. Gelukkig hebben we in onze mooie stad nog zo’n winkel.
   Maar houd er verdraait goed rekening mee dat als Blokker omvalt wij met twee lege winkelpanden in onze binnenstad zitten (Blokker en Big Bazar).
   En daar kan onze gemeente niets, maar dan ook helemaal niets aan doen.

 4. Ik ben geen grote fan van City Marketing.
  Maar 1 ding moet ik ze toch wel nageven; de promotie campagne voor de Beting of dubbele bolder is meer dan geslaagd!
  Ik heb zelden zoveel reacties over een onderwerp gelezen!

  • heel DH timmert enorm aan de weg, allemaal mooie evenementen en alles knapt enorm op, alleen jammer dat de inwoners allemaal zo zuur zijn en zo’n beetje 80% bang voor verandering

  • Waren het voornamelijk positieve reacties geweest, dan had u kunnen spreken van een ‘meer dan geslaagde promotiecampagne’, beste mijnheer Bodelo, maar in het geval van de bolder, beting of hoe dat lelijke ding ook mag heten, is daar geen sprake van. Te uwer informatie, en ik citeer Wikipedia: ‘Promotie is het onder de aandacht brengen van een nieuw of bestaand product of service met als doel de omzet positief te beïnvloeden.’ Dat laatste is niet of nauwelijks gelukt….

   • RB neemt ruim de helft van de reacties op zijn rekening, Gekke Henkie. En volgens mij is hij wel voorstander. Wanneer je die reacties er uit filtert, wordt het nog beroerder. Daarbij; als RB niet gauw een andere “hobby” vindt, dan schieten we ook nog wel door de 500 reacties op dit artikel!

    • wat een rekenwonder bent u beste, uw toch wel redelijke blinde haat voor mensen die wel eens een reactie plaatsen waar u het niet mee eens bent vertroebeld duidelijk uw beeld, die RB waar u zo’n hekel aan heeft heeft namelijk 21 reacties geplaatst wat lager is dan het aantal reacties is van sommige andere reageerders en zeker niet in de buurt komt van de helft van het totale reactie aantal van momenteel 175, de helft van 175 is namelijk 87,5 laat ik het maar even voor u uitrekenen zo zijn we dan ook weer, ik wens u een fijne avond en laat u vanaf nu gewoon lekker links liggen met uw waanideeën

     • Ik chargeerde RB, en koester absoluut geen blinde haat jegens u. Wat een belachelijk idee.. Het zou u wel charmeren wat minder te reageren, wellicht eens gewoon een artikel te negeren… En bovenal wat meer nadenkt over toon en inhoud in uw reacties. U heeft me al eerder links laten liggen toen ik u zeer recentelijk vroeg om een toelichting op uw standpunt dat het goed is wanneer er hier oorlog zou zijn. Zonder die toelichting (en ik schat in ook wel met die toelichting) vind ik dat namelijk wel een behoorlijk waanidee!

 5. grappig om te lezen dat reacties over het artikel, dus over de bolder, ineens veranderen in reacties over het aantrekken van winkelketens.
  In het artikel staat niets geschreven dat dit “icoon” winkelketens zou moeten binnenhalen. Lekker afgedwaald dus!

  • Dit stuk roest gaat geen enkel persoon naar de binnenstad trekken. Waarom zou je uit Alkmaar komen om de bolder te bekijken. Als je uit Alkmaar komt, kom je alleen als iets echt niet te krijgen is in Alkmaar. En dan gaan ze nog sneller naar Amsterdam, Haarlem of Hoorn.

    • Op de foto die op facebook staat, lijkt het koper. En dat roest wel. Als er aan buitenkant laagje brons komt, roest dat ding van binnen uit.

     • Andrea, typerend voor je reactie is dat je je baseert op een foto en daar allerlei conclusies uit trekt.

     • ALS ??? Zegt alles Andrea. Massief koper roest dus Niet !! Wat jij zegt , dat dat ding van binnen uit roest, dan is dat ding van verkoperd ijzer Vandaar dat jou ALS !! een veronderstelling is !

     • Dank je George, voor de normale niet aanvallende reactie….
      En heeft nieuw brons de kleur van koper?
      Het Haantje Bodelo is niet in staat om normaal te reageren..
      Overigens vond ik het roesten van koper geen vreemde gedachte, omdat ik dit gelezen had op de volgende pagina;
      http://roest-verwijderen.com/koper.html

     • Ik mag hopen dat ze gietbrons 12(corrosie en zeewaterbestendig) hebben gebruikt, daar zit maar 1% zink, 12% tin en 84-87% koper in.

     • @ hotmail: gezien voorgaande blunders door deze gemeente zou het me absoluut niet verbazen als dat ‘zeewaterbestendig’ compleet vergeten is. Maar dat is op zich niet zo erg denk ik, minder glans en reflectie op die plek daar lijkt me een stuk beter voor het verkeer in de buurt.

   • Andrea.
    Dat wordt poetsen met koperpoets, verkrijgbaar bij IKEA en bied je aan als vrijwillig poets medewerkster.

 6. De schijnspraak van dhr Vreugdenhill is nu wel bekend. Ik deed er – helaas – met velen aan mee. Die niet krijgen wat er is toegezegd. Schaamteloos noemt hij hier het “icoon” de uitkomst van de inspraak. Nee, die zou zijn: een kunstwerk dat speels is, aansprekend voor kinderen, met maritieme sfeer, en uitnodigend voor een fotomoment. Neehoor, de Hoge Heren van het dorp hebben het alweer keurig onderling van bovenaf geregeld. Hoog tijd dat Zeestad vertrekt, met vlag. Geen gevoel voor draagvlak en een gesloten pot.

 7. Ik zou zeggen,zet dat ding VOOR de VERMOEDELIJKE TOEKOMSTIGE pizzeria van de heer Carlo Assorgia neer,nl in het oude postkantoor(zie de Helderse Courant van vandaag 24-08) en zet DE JUTTER weer neer waar hij hoort, dus in dit geval op de geplande plek van de ,,bolder”.
  Iedereen blij denk ik.

 8. 196 reacties…… hoe omstreden is dit “kunstwerk” wel niet……. en binnenkort staat het college er hard voor te klappen, met muziekoptredens van 5 ton, want het gaat zo goed met het stadshart. Maar de harten van de kwetsbaren krijgen het koud, want ze bezuinigen 3 miljoen op hen. Er lag nog een overschot van de WMO van twee miljoen, dat naar de algemene middelen ging, dwz stenen stapelen, het oude liedje gaat voort.

  • Stond U ook zo negatief tegenover Sail Den Helder, waar ook voor veel geld bekende artiesten stonden? Dat was een evenement dat de stad positief op de kaart zette, het feest Stadshart op Koers ongetwijfeld ook. Een feest van (volgens U) 5 ton, een icoon van 4 ton. Dit komt echt niet volledig voor de rekening van de gemeente, maar op de totale gemeentelijke begroting valt dit bovendien reuze mee. Die bezuinigingen op de zorg, tegen de verkiezingsbeloften in, dat vind ik een veel betere reden om eens flink de kont tegen de krib te gooien. Niet dit kunstwerk.

   • Kun je hier even aangeven waar het geld vandaan komt? Je schijnt het te weten. Met de kolderbolder zijn de mensen die inspraak gaven slechts voor de gek gehouden: jaja, we luisteren naar uw wensen, maar uiteindelijk doen we gewoon wat we zelf willen.

 9. nog 3 daagjes en dan beginnen ze met de installatie, kijk er naar uit en ik ga zeker een paar keer kijken en denk ook wel even naar de muziek optredens etc op Willemsoord, hoop dat het weer een beetje meezit

Comments are closed.