Mission Impossible: Fall Out

1

Den Helder – Wat hebben James Bond, Jason Born en Ethan Hunt met elkaar gemeen? Het zijn filmreeksen over bijzondere missies, geheim agenten, ingewikkelde spionage en opgenomen op unieke locaties over de hele wereld. Bond wijkt wat af met zijn droge humor, terwijl Born en Hunt opereren als uiterst serieuze gevechtmachines die het woord ‘recht’ in het hart gegraveerd hebben staan. Tom Cruise was er weer aan toe en kroop voor de zesde keer in het personage Ethan Hunt dat hem zo goed staat!

Belfast; Ethan Hunt (Cruise) ontwaakt uit een slechte droom over zijn geliefde Julia (Monaghan) en keert terug in de realiteit. Praktisch gezien betekent dit een koerier aan de deur met een pakket voor een missie. Misdadiger Solomon Lake (Harris) vormt vanuit het gevang nog altijd een gevaar voor de mensheid; inmiddels zit in het gevaarlijke netwerk ook een terreurgroep genaamd de Apostelen. Doel is opruiming houden in de wereldbevolking en door de combinatie van een wetenschapper en wat bollen plutonium kunnen ze drie kernwapens fabriceren die een derde deel van de wereld in 72 uur kan vernietigen. Poeh!

Alan Hunley (Baldwin), de IMF baas van Hunt, geeft hem instructies mee voor een party in Parijs. Daar moet hij contact leggen met de Witte Weduwe (Kirby) die heel wat geld te wassen heeft en een rol speelt in de plutoniummarkt. Zij wil het aan de hoogste bieder verkopen. Net voor Hunt echter in het vliegtuig stapt komt CIA baas Erica Sloan (Bassett) langs en zet ook een agent in. August Walker (Cavill) moet het klusje klaren, omdat Hunt het verprutst heeft eerder het plutonium te bemachtigen. De keus om één man, zijn collega Luther Stickell (Rhames), of een miljoen mensen te redden wordt hem aangerekend en blijft hem achtervolgen.

Vreemde ontwikkelingen
Het feestje in Parijs resulteert in de renovatie van een toiletgroep en een uitgebreide stadstour in de hoogste versnelling. Plutonium, geld en mensen moeten worden geruild, maar alles mislukt constant door vreemde ontwikkelingen. Na Parijs komt Ethan terecht in Londen en ook Kasjmir in India wordt aangedaan, maar dat is niet vanwege de exclusieve wolsoort; er staat veel meer op het spel.

Je kunt van Tom Cruise denken wat je wilt, het is een rare piepersnijder met zijn Scientology geloof, maar als acteur geeft hij een sterke invulling aan Ethan Hunt. Bewonderenswaardig is bovendien dat Cruise bijna al zijn stunts zelf doet, inclusief het hangen aan vliegtuigen, eruit vallen of het springen van gebouwen. Dat leverde hem tijdens deze filmopnamen een gebroken enkel op. Naast Cruise zijn ook anderen zoals Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson en Michelle Monaghan wederom van de partij. Sterke vrouwenrollen van Ferguson en Kirby, zij staan hun mannetje als het op motorrijden en schieten, eventueel tegelijk, aankomt. Freefighten kan er prima bij en voor het modebeeld combineer je een avondjurk met een vlijmscherp mes in de jarretelgordel. Trefzeker!

Trein dendert door
“Ik verzin wel wat”, horen we van Hunt gedurende de hele film en ook als het veel weg heeft van een kansloze zelfmoordmissie gaat het op het nippertje anders. Veel vaart in deze tweeëneenhalf uur durende actiefilm, er zit geen enkele inzinking in, de spreekwoordelijke trein dendert door. Zeker gaan zien in de bios en er is ook nog keus uit 2-D of 3-D dus voor elk wat wils. Hoe mooi kan het zijn?!

Regie: Christopher McQuarrie
Met: Tom Cruise, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Henry Cavill, Alec Baldwin, Angela Bassett, Vanessa Kirby, Sean Harris, Michelle Monaghan
Kijkwijzer: 12 jaar

1 REACTIE

Comments are closed.