Nieuwe locatie voor opvang minderjarige asielzoekers

112

Den Helder – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is de nieuwe eigenaar van het pand aan de Jacob van Heemskerckstraat 1 te Den Helder. Hier wordt een woonvorm voor minderjarige vluchtelingen gerealiseerd. Dat zijn kinderen die alleen en zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht.

Op de locatie kunnen maximaal 20 jongeren wonen in de leeftijd van 15 tot 17,5 jaar. De jongeren die in een dergelijke woonvorm wonen, zijn leerplichtig en leren zelfstandig te wonen onder intensieve begeleiding van COA-personeel dat 24 uur per dag aanwezig is. Eenzelfde woonvorm is ook gerealiseerd in de Doggerij aan de Doggersvaart in Den Helder. Het Sinterklaasgenootschap blijft op de locatie gevestigd en zij blijven hun deel van het gebouw huren van de huidige eigenaar.

Het COA gaat per 1 november beginnen met de interne verbouwing. Tot die datum is er permanent toezicht op de locatie en het COA gaat ervan uit dat de verbouwing enkele maanden zal duren.

Overlegcommissie
Met een afvaardiging van direct omwonenden en uit de nabije omgeving wil het COA een start maken met een overlegcommissie om te overleggen over onder meer de start, voortgang van de verbouwing en zaken waar rekening mee gehouden moet worden. De overlegcommissie is ook de beoogde schakel tussen COA en de buurt. Er zijn al aanmeldingen voor de overlegcommissie, maar het COA zoekt nog naar drie of vier mensen meer die de commissie willen versterken. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via infodenhelder@coa.nl

Open dag
Op 22 september is er een landelijke Open azc dag en ook het azc Den Helder (Doggershoek) opent dan de deuren. Belangstellenden zijn van 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom om een kijkje te nemen. Ook de collega’s van de amv- locatie (opvang minderjarigen) zijn daar aanwezig om vragen te beantwoorden.

112 REACTIES

 1. waar rekening mee gehouden moet worden ze houden nergens rekening mee ze duwen het zo door de strot van de buurt niet gek staan kijken als er een brandbom in gaat

 2. Zonde van zo een gebouw om het daarvoir te gebruiken , uitbouwen en vergroten in dezelfde stijl en je hebt een prachtig gemeentehuis

  • waarom vergroten, de gemeente besteed alles al uit en wat ze nog wel doen doen ze vanaf huis, ze hoeven alleen de nutteloze ambtenaren op een zijspoor te zetten en het gebouw is ruim genoeg…

  • Voor het geval dat de ambtenaren uit hun neus zitten te dineren,zit er nog een speeltuin achter ook .

 3. In Nieuw Den Helder wordt alles gesloopt wat er maar te slopen valt en weer duur gebouwd, krijg het idee dat Oud Den Helder nu de nieuwe probleemwijk van Den Helder gaat worden.

  • De reconstructie van Nieuw Den Helder is nu juist een voorbeeld van een goede herstructurering van een wijk, waarbij bewoners, maatschappelijke instellingen , ambtenaren en Woningstichting goed samenwerkten. Mensen zien kans om er prettig samen te wonen.

    • Stadsvernieuwing ? Het is tenslotte een eind 40 begin 50 er jaren wijk, wat in leeftijd voor de Gemeente al heel oud is. Het kan een tactiek zijn om van de wijk eerst een slechte leef omgeving te maken, de mensen vertrekken vanzelf wel voor een groot gedeelte en wat blijft zitten helpen we wel een handje om te “verhuizen” . Eerst moet de wijk “”goedkoop” gemaakt worden. Ver Gezocht ??? Deze tactiek , passen ze ook in het centrum toe. Eerst laten verpauperen en dan slopen en nieuwbouw.

 4. Om te beginnen is het vrijwel zeker dat deze minderjarigen niet minderjarig zijn en dat deze vluchtelingen geen vluchteling doch door mensensmokkelaars binnen gebracht. Ik stel voor dat Schuiling zijn anti kraak flatje aan de Bijlweg erruilt met een kamer in deze voormalige Marechausseekazerne.

  • @RB, je hebt een verstand als een garnaal. Het gaat over kinderen die daar begeleid worden.

   • ook voor het gemak even vergeten dat “onze trots” met z’n buren die bungalow waar een soortgelijke opvang in gepland was snel hebben gekocht ?

 5. Ben er behoorlyk op tegen en hoop dat het niet doorgaat.Dit is te gek voor woorden .Er was gezegd geen opvang in Oud Den Helder voor asielzoekers er wordt nog geen eens geluistert naar de bewoners en die zyn het erook niet mee eens .Gemeente bedankt maar niet heus

 6. Gaat lekker,verderop een boel van die begeleid wonen die de hele dag gillen,nu dit weer
  Hoe veel kan een buurt verdragen
  En dan nog veel speel tuinen ,kunnen ze lekker hangen
  Ja ze kunnen ook niet werken
  Want er is in den helder byna geen werk voor hoogopgeleide asielzoekers
  Stuur ze lekker na bloemendaal den haag of zo….

  L

 7. Overal in het land zijn vestigingen van het coa gesloten , waarom wordt er dan hier weer een opgekocht en geopend. Zelfs hier gaan coa vestigingen dicht.( Nieuweweg) Kon dit nu niet anders ? Het is al zo,n zwaar belaste buurt met vestigingen van GGZ en begeleid wonen en dergelijke. WAAROM !!!

 8. ben het hier niet mee eens geen minderjarige asielzoekers in dit pand bedankt gemeente

 9. De burgemeester noemde de info bijeenkomst over de z.g. jonge-vluchtelingen in de gemeenteraad een bedrijfsongeval! Vervolgens zijn de klagers in het pak genaaid met nietszeggende bijeenkomsten en dan nu gewoon doorgaan met waar men gebleven is: het in de maag splitsen van zaken die men er in die buurt er niet ook nog bij kan hebben. De verantwoordelijken moeten zich diep schamen.

 10. Wat nog erger is, met dit afdwingen van zaken die bewoners niet willen wordt het draagvlak voor echte vluchtelingen om zeep geholpen…. Lekker stom gemeente!

   • Helaas wel ja, RB. En het meest trieste eraan is dat de mensen 9 van de 10 keer op de vlucht zijn voor de gevolgen van iets wat wij westerlingen hebben gedaan, of in het verleden of in het heden. En dan heb ik het niet alleen over oorlogen of natuurrampen!

    Wat denkt u dat er gebeurt met een toch al kwetsbare plaatselijke economie als wij de markt vol dumpen met consumptiegoederen die voor ons niet luxe genoeg zijn? Neem bijvoorbeeld delen van de kip, wij lusten alleen het filet en de drumstick, maar wat gebeurt er nou met de rest van de kip, die delen die wij amper kopen? Die gaan voor dumpprijzen naar de diverse Afrikaanse landen. Daardoor gaan uiteraard de plaatselijke kippenboeren failliet, die kunnen namelijk niet concurreren met ons spotgoedkoop gesubsidieerd vlees. Maar daar houdt het niet op, ook de hele keten aan toeleveranciers zit ineens zonder werk, de boer die de granen kweekt plus zijn hulpen op het veld, de vervoerder die het graan van de graanboer naar de kippenboer brengt. Een boel werkelozen dus, dankzij de Europese stukjes van de kip, dat worden zware tijden voor de lokale grossier. En zo gaat het niet alleen met kippen! Kunnen wij wel leuk zeggen dat het ‘economische vluchtelingen’ zijn, maar dat zijn ze geworden omdat wij hun lokale markten kapot maken!

    • en al die onzin geloof je zelf ?
     .
     .pffff

     afijn…. met een beetje geluk gaat de buurt er zelf “iets aan doen”

     • Ben hard aan het denken, maar tot nu toe hebben de instanties en de gemeente weinig behoefte om te luisteren naar de burger. Pand is al aangekocht. En zoals gezegd: die jongeren zijn niet zozeer het probleem, althans tot nu toe uiteraard, we hebben alleen nogal wat opvang in de buurt al.

     • Dat geloof ik niet, dat weet ik zeker!
      google eens: kippenboeren Afrika failliet door Europese import en je zult een schat aan informatie tegen komen, zelfs waarschuwingen van tig jaar terug over de gevolgen van dat voedsel dumpen. Maar nee, wij verkozen het om niet te luisteren, stel je voor we zouden meer moeten betalen voor ons stukje kip omdat we de minder leuke gedeeltes zouden moeten weggooien in plaats van het diepgevroren op de Afrikaanse markten te dumpen.

     • tuurlijk, eerst is het oorlog waarom die vluchtelingen hier komen, nu is het omdat er in Afrika een kippenboer failliet is gegaan, al decennia is er naar dat continent voor miljarden aan geld, goederen, scholing en andere hulp gegaan maar al met al heeft het westen te kampen met een tsunami aan vluchtelingen die niet lijken te (willen) integreren, zo’n beetje iedere dag op het nieuws dat er tekorten zijn op de arbeidsmarkt in bijvoorbeeld de zorg en de agrarische sector dat “wij” hiervoor nu Oost Europeanen binnen halen om dit maar te vullen terwijl er nog geen 6% van vluchtelingen maar aan het werk is en dus 94% in het twee jaar gratis huurhuis zit…. wie is hier nu gek….

     • Het valt moeilijk te ontkennen dat er oorlogen zijn, niet waar? Grotendeels begonnen door onze grote vriend en bondgenoot, de VS!
      Wat Afrika betreft, dat continent hebben wij eeuwenlang uitgebuit, de basis van veel van onze huidige rijkdom is daar gelegd, als het niet hun grondstoffen waren dan wel hun jonge en sterke mannen en vrouwen die als slaven naar andere continenten verscheept werden waar ze voor een appel en een ei mochten werken om ons rijk te maken. Dus die miljarden die er naar toe zijn gegaan zijn maar een schijntje van hetgeen wij aan hun hebben verdiend door de eeuwen heen! En ook nu buiten wij hun uit, het is namelijk niet één kippenboer die failliet is gegaan, de hele markt in diverse Afrikaanse landen ligt op zijn gat dankzij ons dumpen van gesubsidieerd voedsel.
      Voor de rest gaat het hier over alleenstaande kinderen, dus dat verhaal over uitkeringen en huurhuizen slaat nergens op!

     • mevrouw struisvogel, het grootste probleem is niet dat het westen het continent “uitgebuit” heeft zoals u dat noemt, het grootste probleem is het “huisdierensyndroom” we hebben ze teveel gevoed en nu willen ze zelf niets meer ondernemen omdat ze toch wel weten dat ze hulp krijgen….

     • Die kinderen eten en hebben onderdak op kosten van het COA. En hoe komt die aan geld? Precies, door ons opgebrachte belastinggeld.
      Ik betaal liever morgen nog dan vandaag het dubbele aan belasting. Maar dan wil ik zeker weten dat het naar Nederlanders gaat. bv de ouderen die hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Of onze kinderen die hulp nodig hebben in de jeugdzorg of de ziektekosten waar we allemaal wel eens aanspraak op maken. Maar ik weiger hard te werken om mijn belastingcenten te laten gebruiken voor mensen die hier niet welkom zijn.

     • We hebben ook nog wat oorlog, hier en daar. En zoals gezegd, de economische vluchteling hebben we grotendeels zelf gekweekt met ons voedseldumpen op hun markten.

 11. Gelukkig is er nog niet genoeg overlast in deze wijk… ben blij dat iedereen heeft geluisterd tijdens de wijk overleggen. Er is een reden waarom de hele buurt er was en niemand blij was! Het gaat uiteindelijk niemand heel erg om deze jongeren, maar er is al meer dan genoeg druk in deze wijk met alle GGZ instellingen waar nauwelijks toezicht op is.

  Maar goed van onze gemeente moet je het hebben. Kwam onze wijkmeester niet uit Hoorn? De beste man wist niets te vertellen over de wijk, geen idee waar hij eigenlijk was. Top!

 12. Gemiste kans voor de gemeente en de wijk… niemand luistert naar de bewoners, leuk al die avonden en overleggen, puntje bij paaltje duwen we het toch wel door je strot nadat we ons eerst maanden stil houden. Voor de wijk is er niets veranderd, GGZ instellingen hebben we nog steeds genoeg, begeleiding nog steeds te weinig en nog steeds te veel overlast. Gelukkig krijgen we nog wel 20 getraumatiseerde jongeren er bij in deze omgeving, of dat goed is voor de jongeren, de wijk en de GGZ patiënten moet uiteraard nog maar blijken. Duidelijk is wel: de inwoners kunnen de pot op!

 13. Bijzondere in dit soort discussies vind ik de stellingen van de burger. Daar waar bijvoorbeeld inzake het voormalig Postkantoor men vond dat de Gemeente hard op moest treden tegen die knutselaar, parasiet en wie weet wat voor namen Rob Scholte nog meer mee kreeg, is men plotseling zelf slachtoffer van deze zelfde Gemeente en vecht men tegen het onrecht wat men wordt aangedaan. Kan ik hieruit concluderen dat men volledig uit eigen belang spreekt en de context laat voor wat het is. Interessant om over na te denken voordat men een ander volledig af fikt en vervolgens zelf in de slachtofferrol gaat zitten. Er zijn inderdaad 68 miljoen vluchtelingen wereldwijd en wij mogen dankbaar zijn dat we in een land als Nederland wonen. Velen van ons beseffen niet wat een geluk wij over het algemeen hebben. Wij hoeven niet op zoek naar een veilig onderkomen, voedsel en een toekomst voor onze kinderen. Het geluk wat wij zelf hebben gunnen we toch ook aan anderen ?

  • Ik neem aan dat u zelf ook bij ons in de wijk woont en dezelfde overlast ervaart en tevens bij de besprekingen bent geweest?

   Tijdens alle bijeenkomsten ging het namelijk niemand om het feit dat het vluchtelingen zijn, maar juist om het simpele feit dat er al heel veel opvang van GGZ locaties is op een relatief klein stukje land en dat de overlast al erg groot is in de wijk.

   Niet zomaar conclusies trekken, dat is niet handig.

   • De conclusie die ik trek is niet gebaseerd op de beleving en gevoelens van de bewoners van oud Den Helder. Ik begrijp de angst en emotie. Dit gaat om de reacties als men zelf onrecht ervaart en daar tegen vecht. Hoe zou die minderjarige vluchteling het ervaren om te moeten vluchten uit je eigen land, vervolgens uitgemaakt te worden voor goudzoeker en dan ook niet welkom te zijn op de locatie die men voor je bestemd had. Wat ik wil zeggen is dat als men denkt onrecht te ervaren en daar tegen wil strijden doe dit dan met respect en laat anderen in hun waarde. En doe dit niet op de wijze die ik veelvuldig voorbij zie komen op DHA en bijvoorbeeld Facebook.

   • Ik woon schuin tegenover het Behouden Huys en ervaar eigenlijk weinig overlast. Alleen regelmatig een brandweerwagen vanwege een brandmelder.

    • begrijp geheel dat u weinig (overlast) ervaart 😉
     een reactie van u bij een ander bericht: (was getekend: een coffeeshopbezoeker)

    • “Wij hoeven niet op zoek naar een veilig onderkomen, voedsel en een toekomst voor onze kinderen”

     En daar reageer ik op dat wij dat ook willen.

     Maar mijn dochtertje wil ik niet naast iemand laten lopen die naakt op straat loopt of die een kussen om een boom bind om zijn hond aanvalstraining te geven of door een steeg waar allemaal pillen op straat liggen omdat ene patiënt er geen trek in had.

     Nogmaals, het staat los van de vluchteling, het gaat om de gehele wijk waar al genoeg overlast en druk wordt ervaren en als je dan van woningstichting de opmerking krijgt of van de wijkmeester ‘ow is ons niet bekend’ en vervolgens staat de wijkagent ze zelfs moeilijk aan te kijken van ‘uhm wat babbel je nou’… dan voel je je als burger niet serieus genomen.

     Hetzelfde dat voor de verkiezingen de partijen vonden dat er onderzoek gedaan moest worden… vraag mij erg af of dit gedaan is! Maar de kogel is wel vast door de kerk.

  • Laat ik beginnen met het feit dat het gezin Scholte zeer veel onrecht is aangedaan. Een uitzetting uit de stad die je als ongewenst vluchteling niet eens krijgt. Sterker nog die worden hier gepamperd. Scholte en zijn gezin zijn slachtoffer van Burgemeester Koen Schuiling en een aantal politieke partijen die alleen maar aan zichzelf denken, aan woningstichting, zeestad en aannemer Tuin.

   Die zelfde burgemeester, en de theedrinkende politieke partijen willen nu uitgeprocedeerde jongeren in een pand plaatsen die er niet voor geschikt is. En kinderen plaatsen in een huis waar Sinterklaas woont geeft gewoon een naar gevoel. Ik heb het niet zo op “kindervrienden” die zelf geen kinderen hebben en ze toch mee naar huis nemen….

   Ama’s (minderjarige gelukzoekers) hebben meestal geen recht op een verblijfstatus. Ze moeten dus het land verlaten. Dan ga je ze niet in een woonwijk zetten, die al zijn eigen problemen kent met diverse opvanglocaties. Zet ze netjes in een uitzetcentrum, en koop een enkele vliegticket op hun 18e voor terugkeer naar eigen land.
   De werkwijze van het COA heeft mij doen besluiten, vanaf nu ook tegen de opvang te zijn in de Doggershoek en alle andere vormen van opvang in Den Helder. Voor dit besluit heb ik ook ik de asielcentra gedoogd, omdat de gemeente wel iets moest doen voor de echte oorlogslachtoffers. Nu brengen ze bijna alleen nog maar gelukszoekers onder.

   • Dus u wilt kinderen van hun ?? jaar tot hun 18de verjaardag in een uitzetcentrum opsluiten tot ze terug kunnen worden gestuurd? Zelden zoiets onmenselijks gelezen.

     • Helaas laat mijn gezondheid dat niet toe, anders zou ik het zo doen.
      Maar leuk weer, op de man spelen met zo’n non-argument, zoals gewoonlijk.

     • inderdaad… de grootste zg “voorstanders” doen het minst.
      maar 60 jaar geld, goederen en andere hulp naar dat afrika gebracht en zijn er geen steek mee opgeschoten.
      ja….. we hebben ze NOG luier gemaakt. 90% komt hier binnen en vanaf de 1ste minuut staat daar zo’n D66 of groenlinks sok klaar om GRATIS huisvesting, zorg en zakgeld te regelen. de statistieken geven onomstotelijk aan dat ze hier komen voor geld en nooit aan het werk raken.
      al die roze brillen hier hebben oogkleppen, gratis uitgedeeld door de linkse knuffelclubjes.
      droom lekker verder.. ze zijn, ook in afrika, aartslui (gemaakt door het jaren lang uitdelen van geld/goederen) en nu komen ze hier de boel ook nog even leeg eten.
      en dankbaarheid ?? ….

    • Wat Andrea ons probeert te vertellen is dat deze jongens geen verblijfstatus zullen krijgen en dat ze al zijn uitgeprocedeerd, en als ze 18 zijn gaat de uitzettingsprocedure lopen, omdat we mensen onder de 18 niet mogen uitzetten. Hoeveel van die jongeren gaan dat daar lekker rustig afwachten?

     • Dat kan Andrea dus helemaal niet weten, evenmin als u. U zou zich wel eens kunnen informeren hoe dat werkt voor minderjarige alleenstaande asielzoekers, voor u van dit soort stemmingsmakers gaat poneren?

     • dat heeft in de berichten gestaan, u als zijnde Google fanaat kunt dat vast wel weer terugvinden….

     • De meeste Ama’s komen uit Noord Afrika. uit landen waar geen oorlog heerst. Ze worden vooruit geschoven door de ouders om later in Europa te kunnen worden verenigd.
      Ik heb niets tegen jongeren uit bv Syrie, maar die jongen zijn in Nederland zeer beperkt aanwezig.
      Ik ben het zat belasting te moeten betalen voor die gelukzoekers. Nederland is Vol!. Er zou geen gelukzoeker meer binnen mogen komen. (en dan heb ik het dus niet over de echte vluchtelingen uit Syrie) Ook zou iedere vluchteling terug moeten naar land van herkomst als oorlog voorbij is. En iedere vrouw die als “vluchteling” in ons land binnenkomt moet verplicht aan de prikpil. Veel van de ongewenst vreemdelingen proberen te blijven via het meest achtelijke pardon wat we in ons land kennen het “Kinderpardon”

   • Beste Andrea, wat ik jou allemaal hoor zeggen beangstigd mij en maakt me tegelijkertijd boos; iedere vrouw prikpil, uitzetcentra, Nederland is vol. Doet me denken aan een mannetje omstreeks 1940 met een snorretje.

    • we kunnen onmogelijk op deze voet doorgaan, Andrea komt in ieder geval met ideeën ipv alleen maar jaknikkend achter Den Haag aan te hobbelen

    • Uitzetcentra zijn er al in Nederland. er is er één in Rotterdam en één op Schiphol.
     Als je geen prikpil wil, dan schaffen we Kinderpardon af. Effect is het zelfde.
     En alle in Nederland geboren kinderen van ongewild vreemdelingen moeten gewoon mee met ouders naar land van herkomst. Verantwoording van de ouders dat ze hier kinderen op de wereld hebben gezet. Het geeft geen enkel reden om die mensen dan maar hier te houden.
     En ik vermoord niemand zoals snorretje dat wel deed. Ik zet ze gewoon op een veilig vliegtuig.
     Ik had ook kunnen voorstellen om een retailer van het faillissement te behoeden, door ze daar verplicht een rubber bootje te laten kopen. maar dat gaat me net iets te ver.

 14. Andere oplossing COA koopt het oude postkantoor van Tuin. Mooi plekkie binnen het centrum. Goed voor integratie van “vluchtelingen”. Later kan uitgewezen (als een asiel) zoeker Scholte er weer in terug. Gemeente betaald natuurlijk alle kosten, probleem opgelost. En blijf van dat mooie klassiek gebouw af.

  • Ja in het oude gemeentehuis aan de Bijlweg kunnen ze natuurlijk niet in, te slecht leef klimaat 😉

 15. hoeveel hulp zouden wij westerlingen krijgen als hier een oorlog zou uitbreken (wat vast niet lang meer zal duren op deze manier) en we dan naar bijvoorbeeld Syrië of Marokko zouden vluchten?

  • Geen, want wij westerlingen wensen ons niet te houden aan de Koran. De grenzen zijn dan potdicht. En vluchten met een bootje gaat ook niet lukken. Ze laten ons meteen het hele eind terug varen. Hier in het westen leggen we een “reddingsboot” op 250 meter van de kust van noord Afrika, pikken ze op en brengen ze naar italie of spanje

  • Ik zal je geheugen even opfrissen.

   13.000 geallieerden zijn omgekomen tijdens de bevrijding van NL ,zodat jij nu in alle vrijheid alles kan en mag roepen.

   • ten eerste het is “uw” geheugen, ten tweede heeft uw antwoord totaal niets met de vraag te maken

 16. Het probleem met deze jonge ongenode gasten is dat zij willen blijven.
  En dan schiet mij een oud Nederlands spreekwoord te binnen:”gasten en vis blijven drie dagen fris”. Blijven de gasten langer, dan heb je vaak niets meer in je eigen huis te vertellen!

  • Dus, hoge hekken en muren bouwen en Europa op slot, het is te gek voor woorden dat ze in Ceuta met zelfgemaakte vlammenwerpers over de hekken komen en politie verwonden, dit heeft niets met vluchtelingen te maken. Dit zijn misdadigers die in hun eigen land gezocht worden, en wat is er dan makkelijker om naar Europa te reizen je paspoort opvreten, en zeggen dat je 16 bent en gevlucht bent voor de regering in je land. Het laatste klopt meestal omdat ze gezocht worden in hun eigen land. Een echte vluchteling is voor mij altijd welkom met zijn gezin.

   • Bulgarije bijvoorbeeld heeft ook al kilometers hek, alleen wij hier zijn zo zot om alles maar wijd open te laten staan en knuffelend al deze veelal gelukszoekers het land in te laten en daarmee een Trojaans paard binnen te halen…….

   • Bij de gewelddadige bestorming van het grenshek in Ceuta waarbij de Afrikaanse migranten ook kalkbommen gebruikten, vielen 150 gewonden. Ik las elders een twitter waarmee ik het grotendeels eens ben:”Dit zijn getrainde sportschooltypes, goeddoorvoed en “ready to rape, kill and conquer”. Met foute geblondeerde kapsels. “Vluchtelingen”. Nee, rovers. Gelukszoekers die levenslang in de bijstand wensen te hangen. En grof geld willen bijverdienen in de misdaad. Back to Africa!”

 17. Op het artikel over de nieuwe locatie voor asielzoekers kwamen bijna 70 reacties.
  De reacties waren stevig en gepolariseerd, opvallend was dat er veel mensen uit de wijk zelf reageerden, dat wijst op betrokkenheid bij de eigen leefomgeving en is ronduit positief te noemen.
  Er waren cynische reacties doorspekt van aannames, zeer genuanceerde maar ook reacties op ramkoers die me toch wel wat zorgen baarden.
  Vooropgesteld: ik vind het dapper dat forumleden omtrent deze gemeentelijke keuze geen blad voor de mond nemen, daar is moed voor nodig en het is het soort van samenleving waar ik graag in wil wonen, gewoon een heldere en Helderse recht door ´zee´gemeenschap.
  We hebben het over een monumentaal pand met een centrale positie in een wijk die voornamelijk uit rijtjeshuizen bestaat.
  Het pand is voor Helderse begrippen oogstrelend om te zien, het is markant en verdient eigenlijk een bijzondere functie die past bij haar locatie en uitstraling, daar is iedereen het wel over eens.
  Mijn eerste gevoel was er dan ook meteen een van verbazing toen ik van de gemeentelijke plannen hoorde want ik dacht direct aan de ongetwijfeld dure en ingrijpende verbouwing: zou die wel ten goede komen aan het pand of wellicht meer aan de haar toegewezen functie?
  En dan het doel dat de gemeente voor ogen heeft, dat is toch op zijn zachts gezegd niet handig gekozen in deze tijd: centraal in een wijk, in een historisch pand en inclusief een grote verbouwing met vervolgens een peperdure (want intensieve) begeleiding voor asielkinderen vlak voor de ogen van de wijkbewoners.
  Dat integreren in de wijk is namelijk een achterhaald harmonisatiemodel dat onterecht no steeds graag wordt uitgelegd als de ideale ´integratie formule´, vooral omdat mensen nu eenmaal meesters zijn in het langs elkaar heen leven.
  Van bovenaf opgelegd tóch op een evenwichtige manier samenleven bestaat gewoonweg niet en je mag toch verwachten dat die realiteit nu onderhand eindelijk eens tot een stevig verankerd bestuurlijk besef leidt.
  Daarnaast is het doel dat men voor ogen heeft ook geen sobere op de noden gerichte opvang maar een ´woonvorm´ …, een woonvorm van minder dan twintig jongeren in een immens en indrukwekkend gebouw dat het kloppende hart van een flinke woonwijk is of tenminste de potentie heeft om dat te zijn.
  Jongeren die daar 24 uur per dag begeleid zullen gaan worden naar zelfstandigheid door duur maar gespecialiseerd personeel op een kundige en adequate Hollandse wijze.
  Toen moest ik denken aan een artikel over Lamyae Aharouay in het NRC van 21 juli. Lamyae, een intellectuele columnist die een dikke huid moest ontwikkelen tegen opmerkingen over haar hidjab én een intellectueel die toegaf dat ze meer dan twee jaar lang, gedurende haar hele tijd als columnist, dagelijks had gevochten en geworsteld met de Hollandse kijk op die gezichtsbedekking.
  Haar eindconclusie was: ´de meeste gesprekken nav reacties op mijn kleding lopen dood en om eerlijk te zijn, dat komt vooral door mij, iedere reactie die ik componeer ben ik me vooral aan het verdedigen.
  Ikzelf concludeer dat andersom hetzelfde geldt: een gerichte maar niet te begrijpen bestuurlijke keuze kan twijfels oproepen bij ´omwonenden´ vooral omtrent de loyaliteit van haar bestuur, het moet van twee kanten komen.
  Mijn eigen conclusie omtrent de objectkeuze na serieuze bespiegeling is: de kinderen verdienen beter, de buurt verdient beter, het gebouw verdient beter en de gekozen locatie lijkt meer op een ´opvoedkundige maatregel´ dan op een met toewijding genomen en zorgvuldig afgewogen beslissing.
  En als het inderdaad zo is dat ´men´ zich níét bewust is geweest van de weerstand die logischerwijze uit deze keuze zou kunnen voortkomen rest mij slechts een gevoel van schaamte over mijn bestuur.
  En het allerbelangrijkst: de keuze doet zeker geen recht aan de op te vangen kinderen, die verdienen een fijne en ongestoorde leefplek die voldoet aan de maatstaven die wij als samenleving momenteel wenselijk achten.

  • Goed betoog!

   Helaas wordt de buurt compleet genegeerd, nogmaals: uit de informatie avonden kwam redelijk duidelijk naar voren dat niemand echt wat heeft tegen de opvang van asielzoekers, (tuurlijk zijn er vraagtekens over het nut, maar die zijn niet zwaarwegend in de discussie zelf), wel tegen nog meer opvang in het algemeen in deze buurt.

   Een discussie over inburgeren of terugsturen is hier helemaal niet op zijn plaats en sommige opmerkingen bij dit artikel zijn tenenkrommend, niet ter zaken doende, racistisch en doen afbreuk aan het daadwerkelijke probleem in de wijk.

   Het is jammer dat de buurt compleet genegeerd is door zowel de gemeente als het COA, er is zeer duidelijk aangegeven dat er genoeg problemen zijn, een breed draagvlak in de buurt ga je zo niet krijgen en om eerlijk te zijn: het is gewoon een naai streek naar de mensen die zich hebben ingezet om wel tot een dialoog te komen (ik ben enkel bij de informatie avonden geweest en heb daar mijn zegje gedaan, anderen hebben veel meer initiatief genomen). Waarom zou je als burger überhaupt nog wat gaan doen in je wijk, nuttig is het toch niet.

   Datzelfde geldt voor de politiek, vorig jaar oktober/november moest er nog onderzoek komen vonden de verschillende partijen, inspraak in de buurt, problemen inventariseren, oplossingen bieden, nu hoog zomer en iedereen op vakantie, hop spontaan gebouw verkocht en doorgaan met die handel. Wat heeft stemmen dan voor nut? (ja weer een andere discussie) Bij wie moet je dan nog wat neerleggen als er wat is?

   • Kenmerk van het huidige politieke beleid: geen draagvlak zoeken, zie de overval in de zomer van 3 miljoen bezuinigen op kwetsbaren (in strijd met beloften), de overval van de armoedige busverbindingen, de overval van deze aankoop, de overval achter de raad om van de Scholte uitzetting, het aanbrengen van posters en kunstwerken…. de burgers bestaan niet.

 18. Nu had ik een betoog geschreven en het léék in eerste instantie geplaatst, echter, het was zomaar foetsie en ik begrijp niet waarom?
  Te lang misschien, overgenuanceerd wellicht (teveel begrip voor partijen blijkt soms averechts te werken …), een technische fout?
  Jammer, twee uur werk voor niets …

  • Misschien kunt u beter dit soort lange reacties uitwerken op Word m’n beste Skriks, dan kunt u er nog een aantal uren extra aan besteden om aan te passen en in te korten voor u het naar de site van DHA sleept.
   De ‘hijab’ bijvoorbeeld is geen gezichtsbedekking maar – ‘hoofdzakelijk’ – haar bedekking (hoofddoek) en wordt bij gebruik van de Arabische benaming al snel verward met de ‘niqab’ (een hoofd-tent met een gluurspleetje).
   https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/20/hoe-ik-een-dikke-huid-kreeg-a1610713

 19. Ontroerend goedbedoelde doch naïve gedachten mbt deze “ kinderen”. Deze “kinderen” zijn hier gebracht door een organisatie die gefinancierd wordt. Zij die hier goedbedoelend en naief op reageren begrijpen niet of willen niet onder ogen zien wat de betekenis is van de zending van deze “ kinderen”. Zij begrijpen ook niet, of willen niet onder ogen zien, in welk gevaar ze hun eigen kinderen storten.
  En dat is kwalijk, bijzonder kwalijk.

 20. Een van de felle tegenstanders ( gezien op rtv nh ) en kartrekker was Silvia Hamerslag.Die zit als ik het goed begrepen heb nu in de gemeente raad.
  Dan zou je toch op zijn minst van haar een reactie verwachten hier.
  Temeer omdat ze ook bemoeienis heeft met het wijkplatform.

 21. Mooie reactie Roel Prins,
  Mijn indruk is dat veel goedmensen liever hun familie laten stikken als zij daarmee de hen dierbare migrant (vluchteling krijg ik niet uit mijn strot) kunnen redden. Aan de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen wordt niet gedacht.

 22. Het ironische is dat men hier elkaar plat-soebat met redens die door hersenspoelende media worden ingefluisterd onder andere dat asielzoekers ons veel geld kosten, dit wordt echter door Europese potjes die hier allang voor gereserveerd zijn voorzien, het brengt nationaal gezien zelfs geld op en is in deze tijd (vooral voor de vluchteling)nodig.
  Dat de veiligheid op straat in het geding is valt niet te ontkennen, echter zijn het niet alleen asielzoekers die dit veroorzaken en is dit te wijten aan het gebrek aan handhaving, er is gewoonweg te weinig geld beschikbaar, hoewel men(Jan met de pet) wel zijn best doet.
  De echte rovers van ons geld zijn de managers van frauderende instituten, veelal ook in gemeentebesturen en alles daaromheen aanwezig (de echte rotte appels), ze veroorzaken een boel ellende, roven subsidies, vaak Europees voor o.a. de bouw van sociale woningen,( wat in deze stad misbruikt wordt) en vele malen meer is dan er voor asielzoekers Europees verschaft wordt.
  Ze stoken ons via diverse media op met nepnieuws, voeren propaganda voor hun zelf-verrijkende projecten, treden af, gaan er met de poet vandoor om na een tijdje ruim wachtgeld gevangen te hebben een nieuwe functie (vaak hoger) elders tegemoet te zien, waar ze wederom een nieuwe berg van ellende veroorzaken, met hun machthebbende vriendjes (vaak kennen ze elkaar al van vorige roofklusjes).
  Door deze gang van zaken, bewust in elkaar gezet door slinkse kartelletjes, krijgen o.a. ( in dit geval) asielzoekers, kritisch nuancerende mensen en een nieuw college bij voorbaat al de schuld, en is het Europese subsidiesysteem, goed bedoeld, helaas zo lek als een mandje.

  • Er zitten heel wat ingrediënten in uw betoog die min of meer hout snijden, maar die ‘Europese potjes’ waar u mee opent, die behoren niet tot ons geld en groeien ergens in Europa aan een boom ?

 23. De hersenspoelende mainstream media, Henk S., fluisteren ons juist in dat de asielzoekers een verrijking voor de samenleving zijn. Kranten als Trouw, De Volkskrant, NRC en de publieke omroep verketteren iedereen die kritiek heeft op de invasie van migranten. Als je zegt dat met de komst van de migranten het zorgstelsel in gevaar komt en dat de samenleving ontwricht raakt, word je al gauw een racist of xenofoob genoemd.
  Eerlijk gezegd vind ik dat Nederland vol is en zeker geen immigratieland is. Daar is Nederland te klein voor en de bevolkingsdichtheid te hoog!

   • heeft u ook uitgezocht hoeveel van die 55.000 inwoners belasting betalers zijn?
    nog meer “inwoners” die de ruif komen leegeten kunnen we er niet bij hebben, in dat opzicht zitten we dus vol, meer kan bruintje niet trekken…..

  • Dat komt door het gebrek aan sociale woningen en de exorbitante prijzen die woningcorporaties kunnen vragen + het gebrek aan handhaving en subjectieve belichting in bepaalde media, dat zorgt volgens mij ervoor dat u (de heer Chen) en velen met u een vol gevoel krijgen in uw (eigen) land.
   Zoals ik al boven schreef worden de subsidies door bep. klieks weg gerooft, dit gebeurt niet alleen op Europees maar ook op gemeentelijk niveau, noem het de Zeitgeist, deze zelfde lieden misleiden ons met allerlei nepnieuws, niet eens in de mainstream maar wel in holle vaten/ kranten ( deze gillen het hardst en verschijnen vaak het eerst op uw mobiele app maar ook op facebook etc), zodat wij polariseren, elkaar gaan haten en zij er met de poet vandoor kunnen gaan.
   Geef toe behalve alle beangstigende berichten die u leest wat heeft u nu eigenlijk zelf voor negatieve ervaringen in het leven met vluchtelingen?, ik zou dit graag teruglezen, dat er een eind moet komen aan onvoorwaardelijke immigratie ben ik met iedereen eens, het asielbeleid moet om, een vluchteling behoort fatsoenlijk geholpen te worden maar na de oorlog weer terug te keren naar zijn eigen land, net als talloze Hollanders dit deden na WO2, velen ook niet maar dit was een andere tijd, inmiddels zijn er iets van 20 keer zoveel mensen op onze aardbol.
   Judge X, momenteel wordt de regering gedwarsboomt in de bouw van 50.000 sociale woningen in de kop van Noord Holland door provinciale staten, een van de partners van Zeestad (bouwer van wat mij betreft smakeloze projecten/gebouwen voor semi-rijke vriendjes) ,deze subsidie is ontstaan uit een Europees besluit, nl het creeren van leefbare, betaalbare sociale woningen in Europa. Trek hieruit zelf uw conclusies.

   • Zeestad partner ? de CV/BV is gewoon het gezamenlijk eigendom van de Provincie Noord-Holland en de gemeente Den Helder – een schimmig oncontroleerbaar vehikel middels chantage opgezet door de oud-gedeputeerde en corrupte VVD-er Ton Hooijmaijers:

    Juridische Constructie
    Zeestad is een CV/BV, een commanditaire vennootschap met twee stille vennoten en één beherend vennoot. De beherend vennoot handelt namens de CV. De provincie Noord-Holland en de Gemeente Den Helder zijn beiden voor 49,5% commanditair vennoot. De besloten vennootschap, waarin gemeente en provincie beiden 50% van de aandelen hebben, is voor één procent de beherend vennoot van de CV. De BV wordt bestuurd door de directeur van Zeestad, die wordt aangesteld door de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA).
    ———————
    En Europese subsidies ontstaan uit ons eigen – door witte boorden in Brussel afgeroomde – belastinggeld.

 24. Er is op het Vice kanaal een fantastische serie te zien. “ Hate there neighbour” Daarin is ook een item gerelateerd aan dit debat.

  Alle op Facebook Nieuws gebaseerde haatargumenten tegen deze “gelukszoekers” komen daarin uitgebreidt aanbod. En verdomd,exact de zelfde stereotiepe haat-argumenten worden in veel commentaren hierboven 1op 1overgenomen.

  Lang leve Facebook. Dat terzijde.

  Neem even de moeite om uit je bubble te stappen. Want bepaalde argumenten doen me vreselijk veel aan de periode 40-45 denken.

  • Jacques van Velzen, wilt u met uw onfrisse verwijzing naar de periode ’40-’45 beweren dat de migranten van nu te vergelijken zijn met de Joden van toen? Ik dacht het niet. De Joden kregen in die periode de schuld van alle ellende in Duitsland, zoals het verspreiden van ziektes, inflatie enz. Irrationeel dus. Dat gebeurt nu niet met de migranten. Er zijn rationele motieven om het aantal migranten in Nederland te beperken. Het kostenplaatje en de mogelijke ontwrichting van de maatschappij zijn daarvan de belangrijkste. Daar mag gerust een discussie over gevoerd worden zonder dat de Naziperiode erbij gehaald wordt. Ik vind uw reactie niet alleen banaal, maar het lijkt erop of die ontsproten is aan onderbuikgevoelens die in politiek correcte kringen veel voorkomen.

   • Het enige waarna ik refereer is de wijze waarop het debat wordt gevoerd over de rug van een grote groep MENSEN.

    En het hedendaagse politieke klimaat heeft bijzonder veel overeenkomsten met die van destijds.

    De rede legt het af tegen angszaaierij.

  • Beste Jacques en beste JB, mag ik u vragen hoe veel nieuwe Nedelanders u al in huis heeft genomen?

   • Zodra u mij de relevantie van uw vraag kan duiden, zonder de maat te nemen, bent u de eerste die hier antwoord op krijgt.

    • zodra u stopt met de mensen die het niet zo hebben op deze infiltratie van gelukszoekers te vergelijken met een bepaalde groep mensen die in 40-45 honderdduizenden mensen vermoord hebben dan ga ik weer verder op uw totaal onzinnige reacties in…..

 25. Nederland beint wel een erg verscheurd land te worden, waar het over de asielzoekers gaat. Voor de ene helft is iedere asielzoeker minstens een uitvreter en mogelijk zelfs een toekomstige schuldige aan massamoord op onze vrouwen en kinderen.
  De andere helft ontkent krampachtig alle problemen die door asielzoekers veroorzaakt zouden kunnen zijn en plakt het rechthoekige snorretje onder de neus van iedereen die van problemen durft te reppen.
  En natuurlijk hebben ze allebei soms ook wel een beetje gelijk, maar jammer dat de nuance zo schaars is.

  • In andere landen van de Europese Unie is het niet veel beter gesteld en de scheuren op de oude onderlinge grenslijnen beginnen zich ook al aardig af te tekenen.

 26. RB, denk eens na over het antwoord van Jacques. Misschien kan Google erbij helpen? Of een foto van Margraten?
  Het antwoord van Jacques heeft juist alles met jouw commentaren te maken.

 27. De gemeente kan geen knappe bedrijven hier heen halen………met onze wereld haven,vliegveld,
  Maar kansloze figuren weten ze hier wel heen te halen, tbs ,GGZ,asielzoekers, en andergespuis,alles voor 55000 inwoners

  • louw, doet de gemeente dat? Haalt die bedrijven hier naar toe? Of worden die opgebouwd door de ondernemers zelf? En maken de ondernemers zelf die keuze?

   • Nou ?, Dat weet ik nog zonet niet Bodelo. Daadwerkelijk bedrijven benaderen, om zich in Den Helder te komen vestigen, zie ik ze inderdaad niet zo een twee drie doen. Maar ik zie ze wel op beurzen en congressen e.d met promotiestands staan om Den Helder met zijn haven en luchthaven ,open verbindingen met de zee onder de aandacht te brengen. Dus helemaal ongelijk heeft Louw niet.

Comments are closed.