Nieuwe zorgappartementen Hospice geopend

16

Den Helder – De nieuwe zorgappartementen aan de Eikenlaan, onderdeel van Zorg aan Zee gastzorg, zijn vrijdagmiddag geopend door wethouder Tjitske Biersteker. Ze stak een kaars aan als symbolische opening van het nieuwe complex, dat gelegen is naast het Hospice. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden door een glazen corridor. Nieuwsgierig geworden? Zaterdag 11 en zondag 12 augustus kunnen belangstellenden het complex bezoeken.

Voorzitter van het bestuur van Zorg aan Zee, Wiebrand Top, vertelde tijdens de opening dat het voor het bestuur een behoorlijk sprong in het diepe was. Ruim een miljoen te investeren in een project waarvan je niet weet of je het beoogde resultaat kunt halen. Maar ja, “het huis van je buren komt maar één keer in je leven te koop” en die kans hebben ze dus toch aangegrepen. Anita Hoedjes en Janetta Veenstra noemde hij “De rupsjes Nooitgenoeg”, omdat de twee alleen het beste willen voor de toekomstige cliënten. Het bestuur moest af en toe best wel even op de rem trappen, maar heeft haar best gedaan om de gedreven dames zo veel mogelijk tegemoet te komen. Hij eindigde met de woorden: “Dit huis wordt een thuis voor mensen die het even niet alleen kunnen”.

Anita Hoedjes vertelde de aanwezigen hoe blij zij is met haar droom die uitgekomen is en maar door blijft gaan. Als haar de vraag gesteld wordt wat ze nu het moeilijkste vindt van haar werk en passie, geeft ze aan dat ze het een voorrecht vindt om dit te mogen doen, maar dat “nee” zeggen tegen mensen die ze niet kunnen helpen het allermoeilijkste is. Tijdens haar toespraak is ze emotioneel en dankt iedereen die een steentje heeft bijgedragen met hart en ziel.

Lied voor Anita
Nog voordat de wethouder met de opening kan beginnen stapt Hanneke Bergsma naar voren en neemt het woord. Ze vertelt dat ze met vele van de 150 vrijwilligers zangworkshops heeft gedaan en dat daar het plan is ontstaan om Anita toe te zingen. Ze hebben een lied met een tekst speciaal voor Hoedjes geschreven en zetten dit met elkaar in. Hevig geëmotioneerd luistert ze naar de lofzang van haar vrijwilligers en al snel staat ze net zo hard mee te zingen. Na de opening door wethouder Tjitske Biersteker is het tijd om met een hapje en drankje het complex te verkennen. Anita en Janetta zijn nog even bezig om alle handdrukken en knuffels ter felicitatie in ontvangst te nemen van de gasten.

De appartementen zien er prachtig en modern uit en de vrijwilligers zijn allemaal laaiend enthousiast en geven aan hier prima hun werk te kunnen doen. Wiekie en Erna demonstreren even één van de nieuwe wc’s van de zorgappartementen. Ze zijn beide al jaren vrijwilliger en liggen in een deuk tijden het maken van de foto. Als ze gevraagd wordt wat er nou zo mooi is aan het werk dat ze doen antwoorden ze “Met een thuisgevoel, veilige zorg kunnen verlenen”.

Foto’s: DHFOTO.

16 REACTIES

 1. Wie wil hier nu sterven? Dat wil je toch het liefst thuis? En omdat dat niet door de (zorg)verzekering gedekt kan worden moet het daar?

  • waarom laat u zich niet eerst informeren, voor dat u uitspraken doet, Zorg aan zee heeft ook thuis hulp. Misschien is die rondleiding een goed idee voor u.

 2. Tweemaal is deze hospice voorbij gekomen in mijn leven. Ik vind het een prachtige omgeving met héle lieve toegewijde vrijwilligers die mij van harte hebben bijgestaan in de verwerking van het naderend einde en daarna!
  .
  Hulde aan Zorg aan Zee!

 3. Wie heeft de verbouwing gefinancierd, uitgevoerd ? Ik neem aan een aantal sponsoren of subsidies ?

  • Boaz, je kan genoeg vinden op hun website. Het is een stichting, dus ANBI. Wat mij wel tegenviel is dat de twee coördinatoren een beloning ontvangen volgens de CAO gezondheidszorg. Verder ontvangen ze een bijdrage van VWS.

   • mvr hoedjes is vanaf de oprichting al een betaalde kracht, overigens maakt dat het niet minder, echter doet ze voorkomen eea vrijwillig te doen!

 4. Geachte @ lezer, permitteert U mij?
  U zegt, ´wie wil daar nu sterven?´, ik moet U bekennen dat ik waarschijnlijk begrijp wat U bedoelt.
  Een eerste spontane reactie (in dit geval van U) draagt immers ook bijna altijd een waarheid in zich mee; dat U als tweede denkt dat men via regulering misschien in een onpersoonlijk appartement terecht komt begrijp ik nog beter.
  Vanaf alle kanten worden we tegenwoordig ´gedwongen´ via regelgeving een kant opgestuurd die we zelf in eerste instantie niet gekozen zouden hebben dus waarom zou dat in dit geval niet zo zijn? U bent terecht en begrijpelijk argwanend.
  Echter @lezer, ik denk dat er omstandigheden te bedenken zijn die het rustig thuis sterven danig in de weg kunnen zitten.
  Ook in eigen familie heb ik dit meegemaakt. Wanneer je schoonvader, omdat de kanker zich een weg naar zijn hersenen heeft gevreten, plotseling in alleen een veel te ruime onderbroek ´s avonds met een koffer in zijn hand naar buiten wandelt en schoonmoeder is slecht ter been … of de situatie waarin bijvoorbeeld de verzorging van een alleenstaande (of zelfs iemand die op straat leeft) door mantelzorgers en verpleging niet meer opgebracht of intrinsiek uitgevoerd kan worden bijvoorbeeld omdat iemand om de tien minuten naar het toilet moet, het klokje rond, weken en soms zelfs maanden achter elkaar.

 5. vervolg:

  Kortom er zijn wel situaties denkbaar waarin sterven buitenshuis tegen de oorspronkelijke wens van de betrokkenen in wellicht toch een optie zou kunnen zijn.
  Uiteindelijk kom je dan mogelijk voor de keuze te staan tussen een palliatieve unit van een verpleegtehuis en een meer op het individu gerichte, kleinschaliger hospice (ik blijf het een vreselijke naam vinden …) met meer (maar onbetaald) personeel.
  Hoe goed men daar ter plaatse in het hospice overigens ook zijn best doet, een vervanging voor thuis is het natuurlijk niet en het ´thuisgevoel´ waarover men rept geldt dan waarschijnlijk ook vooral voor de mensen die er vrijwillig naartoe gaan om veilige zorg te leveren.
  Dat men dat gevoel wellicht ook op ´de patiënt´ projecteert is menselijk en laten we eerlijk zijn in die fase ben je met elke vorm van aandacht blij.
  Het feit dat er veel vrijwilligers werken staat mij, maar dat is zeer persoonlijk, tegen.
  Ikzelf vind dat namelijk meer een teken van onmacht binnen een maatschappij om essentiële zaken goed te regelen.
  En natuurlijk is het argument dan, ´maar we willen het betaalbaar houden´, het marktdenken heeft zich helaas al als een vast gegeven in veel hoofden genesteld.
  Echter, de overheid kan zich ook te ver terugtrekken en zo komen we weer bij het fundament van waaruit Uw oorspronkelijke argwaan mogelijk ontsproot terecht en @lezer is de cirkel rond.

 6. Een lang (maar hartverwarmend) verhaal van skriks geeft precies aan waarom men gebruik zou willen maken van het Hospice. Lezer begrijpt dit niet.
  Daaruit maak ik op dat lezer vooralsnog niet in zijn of haar directe omgeving is geconfronteerd met een situatie waarin het Hospice een uitkomst is. Hiermee is lezer een bevoorrecht persoon …………

 7. Citaat van Boaz:

  mvr hoedjes is vanaf de oprichting al een betaalde kracht, overigens maakt dat het niet minder, echter doet ze voorkomen eea vrijwillig te doen!

  Mijn opmerking: Als mevr Hoedjes (Hoedjes met een hoofdletter)verdient wat in die speciale zorgsector van toepassing is dan heb ik daar GEEN enkel probleem mee ,geachte Boaz.
  Dit is n.l volgens mij een van de zwaarste taken van de zorg.
  En als de vrijwilligers hier ook een vergoeding voor krijgen is dat meer dan terecht!!!!
  Gelukkig ken ik mevr Hoedjes en de vrijwilligers niet en hoop ik ze in die hoedanigheid ook NOOIT te leren kennen

  • Sterker nog Anton (om jouw krachtig betoog nog meer kracht bij te zetten) zonder Mevrouw Hoedjes was er nooit een Hospice geweest.

Comments are closed.