DHA-A leader
DHA-A leader

Opgraven verdachte objecten strand begint dinsdag

Den Helder – Er zijn tientallen ‘verdachte objecten’ gedetecteerd op het strand van Den Helder, zo laat explosievenexpert Ad van Riel van REASeuro weten aan NH Nieuws. Afgelopen week heeft hij onderzoek gedaan op het strand tussen Huisduinen en Julianadorp. “We weten pas of het echt explosieven zijn, als het eenmaal is opgegraven.”

Het onderzoek naar explosieven op het strand van Den Helder volgt naar aanleiding van meerdere vondsten van explosieven. Strandzoeker Ed Mallekoote heeft sinds begin dit jaar bijna tweehonderd explosieven opgegraven, variërend van kogels en granaten tot een landmijn en zelfs een vliegtuigbom vorige week maandag. Mallekoote is blij met het onderzoek. Hij heeft meerdere malen bij de gemeente aangedrongen op onderzoek uit vrees voor ongelukken met badgasten. Veel explosieven liggen op minder dan 30 centimeter onder het zand.

Dinsdagochtend start het bedrijf REASeuro met het opgraven van de verdachte objecten. De EOD zal zo nodig de gevonden explosieven tot ontploffing brengen.

Foto: DHFOTO

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

NH is de provinciale omroep voor Noord-Holland en sinds 2016 mediapartner van Den Helder Actueel.

Lees ook:

7 reacties

 1. wat

  Vroeger ging mijn broertje met vriendjes de duinen in en kwam hij terug met hulzen, kogels, klein en groot, en ook witte pijpjes van kalk met een lange dunne steel en…(maar ik weet het niet zeker of dat ook zo was hoor)hij had ook een kleine handgranaat op zijn kamer staan.(en die was niet verroest). En meneer Mallekoote doet prima werk !!

  1. ed mallekoote

   @wat… ik mag hopen dat hij de handgranaat inmiddels niet meer in bezit heeft. voor zijn eigen veiligheid. en bedankt voor je reactie. Ed

   1. wat

    Het is inmiddels 50 jaar geleden en het rare is dat ik het niet zeker weet of die handgranaat er ook was. Maar ik zie een kleine handgranaat, met vlakjes rondom, met een blauwachtige kleur, niet groter als 8 a 9 centimeter.

 2. RB

  komt Eddie nog klapjes uitdelen met de schep, beetje zoals in Schagen de dikbillen en in Alkmaar de kazen gekeurd worden kennen wij het “oude bommen keuren”…..

  1. ed mallekoote

   @RB het is niet kennen, maar kunnen. en wat mij betreft mag jij de eerste klap uit delen. hopelijk hard genoeg om je domme opmerkingen teniet te doen. maar ja die mazzel zal wel niet bestaan.

 3. Bodelo

  Ronald, wederom alle lof voor de zorgvuldig gekozen kop boven dit artikel. In tegenstelling tot het NHD waar men spreekt over het ruimen van explosieven. Ze zijn nog niet gevonden, tot die tijd zijn het verdachte objecten.
  En voor Ed Mallekoote; ik sluit mij aan bij Judge. Gefeliciteerd, er gebeurd iets …

Reageren is niet meer mogelijk.