Opruimen mogelijke explosieven op strand begonnen

17

Den Helder – Het opgraven en opruimen van verdachte objecten op de Helderse stranden is dinsdagochtend begonnen. Het bedrijf REASeuro begon in alle vroegte met gaten graven op de plaatsen waar afgelopen week ijzeren voorwerpen werden gezien. Dit na het minutieus scannen van het strand met speciale apparatuur. Strandzoeker Ed Mallekoote kwam ook een kijkje nemen en explosieven expert Ad van Riel nam alle tijd om hem te vertellen waar ze mee bezig zijn.

Op het stuk tussen Huisduinen en strandslag Donkere Duinen hebben de explosieven experts al gezocht op plaatsen waar de apparatuur vorige week verdachte objecten zag. Een spuitbus, ijzerhoudende steen vonden ze wel maar nog geen explosieven. “Misschien heeft Ed Mallekoote alles al gevonden” zegt Van Riel lachend. Maar ze zijn nog niet klaar en straks bij laag water gaan ze ook nog een keer vanaf Huisduinen kijken op de plekken waar ze met hoog water nog niet bij kunnen komen.

Mallekoote heeft met zijn signalen naar de pers wel zijn doel bereikt. Er is door de gemeente een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd en de stranden kunnen straks veilig verklaard worden. De strandzoeker zegt hierover: “Al halen ze maar één explosief weg dan is het al geslaagd, je moet er niet aan denken dat een kind een explosief vindt”. Ondertussen gaan Van Riel en zijn collega stug door met zoeken onder het toeziend oog van alle media. “Ik ben drukker met de pers als met mijn werk” zegt hij lachend. De zoekgaten worden na afloop weer keurig dichtgemaakt.

Mochten er toch nog explosieven gevonden worden zal de politie en de Explosieven Opruimingsdienst geïnformeerd worden. De gevaarlijk objecten zullen dan door de E.O.D. onschadelijk gemaakt of veilig gesteld worden.

17 REACTIES

 1. Een ervaring rijker geworden door het bedrijf wat is ingehuurd door gemeente. Ad van Riel de explosieven expert naar mijn mening een man met verstand van zaken die weet waar hij over praat op het gebied van explosieven, een man die weet wat hij doet. daar hoeft niet over getwist te worden. ook niet door mij of door wie dan ook. de man heeft een rijk bezit
  Het bedrijf van Ad van Riel REASeuro beschikt over geweldig materiaal en apparatuur daar valt ook in ze geheel niks over te zeggen de werkwijze en manier van detecteren en benaderen en opgraven idem dito. proficiat voor dit bedrijf en hun kunde.
  Ik heb wel geconstateerd dat de gebruikte apparatuur die bedrijven zoals REASeuro in bezit heeft te wensen over laat.
  Dit heeft gevolgen. Dat er dus explosieven in de grond zitten die in ze geheel niet worden gedetecteerd en dus blijven liggen. explosieven die net zo gevaarlijk zijn als een handgranaat. en omdat deze zijn gekristalliseerd zeer instabiel zijn en bij het minste al kunnen afgaan. Dit geld dus ook voor granaat koppen. en alle andere ontstekers die van aluminium zijn of messing. Detectie door deze gebruikte apparatuur is absoluut onmogelijk. dan wel uitgesloten
  De apparatuur zelf, kan niet ingesteld worden op herkenning van objecten. wat er op neer komt dat alles wat in de grond zit wat van staal is ,wordt aangeduid als verdacht object.
  Wat dus in werkelijkheid zoals ik heb geziendus een bout of een moer kan zijn een ijzerhoudende steen een strip staal is een granaat scherf objecten die totaal niet van belang zijn bij een bodem onderzoek.
  objecten die ik gewoon met mijn detector kan uitschakelen dus ook niet worden aangegeven middels een piep. of diepte aanduiding.
  Deze apparatuur van de ingehuurde bedrijven werkt op magnetisch veld wat verstoord wordt door het staal en dit in kaart brengt, maar geen indicatie geeft van het gedetecteerde object. Een detector zoals ik in bezit heb, zend een signaal in de grond en deze kaatst terug op een voorwerp.
  en wordt dan vertaald voor mij middels een pieptoon en de diepte aangegeven op display
  Het enige nadeel van mijn detector is. is dat ik de diepte die zij halen ik nooit kan evenaren met geen mogelijkheid. maar er zijn inmiddels detectors op de markt verkrijgbaar die op dieptes komen die voorheen ondenkbaar waren. En dan heb ik het over dieptes die voor dit bodem onderzoek meer bieden dan er gevraagd word.
  Detectors die diepte aan gegeven die objecten uit kunnen schakelen of juist in kunnen schakelen. detectors die onderscheid maken of een gedetecteerd object wel of niet in kaart gebracht moet worden. een goede indicatie weergeeft van het object (, Ferro of non Ferro metalen) een indicatie weergeeft van grote van object of meerde objecten bij elkaar.
  Detectors waar bedrijven zoals REASeuro gebruik van zouden moeten maken.
  Allemaal indicatie die nodig zijn om een grondig en degelijk bodem onderzoek te verrichten naar aanwezige NGE op het strand.
  Van alle denkbare opties die genoemd zijn. wordt geen gebruik van gemaakt. (Of mag niet gebruikt worden)
  Samen gevat:
  Als de gemeente dit bedoeld met een grondig bodem onderzoek .
  Dan is dit onderzoek wat mijn inziens dus geleid wordt door de gemeente en uitgevoerd word door een deskundig bedrijf wat aan handen en voeten is gebonden. Een onderzoek heeft verricht, Waarvan de gemeente kan zeggen. Het onderzoek dat door REASeuro is gedaan in opdracht van de gemeente Den Helder, Heeft aangetoond dat er geen verdere maatregelen nodig zullen zijn. En er dus ook geen verdere werkzaamheden verricht worden.
  Dit is wat ik geconstateerd heb. en met zekerheid kan zeggen dat dit ook het antwoord zal zijn waar de gemeente mee naar buiten zal komen.
  voor de duidelijkheid, ik voel mij zelf niet aangevallen. of er nu wel of niet wat wordt gevonden,
  Maar het verrichte bodem onderzoek dat gericht moet zijn op de aangetroffen objecten die ik gevonden heb. geheel niet juist is uitgevoerd aan de hand van de verkregen objecten. met gevolg de reeds nog aanwezige NGE totaal niet gedetecteerd wordt en dus ook niet geruimd kan worden. Waarvan de expert duidelijk heeft aan gegeven dat juist dit de projectielen zijn waar de meeste slachtoffers mee vallen.\
  Een verricht bodem onderzoek gedaan door een hoog staand en aan geschreven bedrijf wat mijn inziens aan handen en voeten is gebonden heeft voldaan aan de eisen van de gemeente valt verder niks te verwijten.
  Ik vindt wel dat de burgers van Den Helder en omstreken moeten weten dat de Gemeente Den Helder dus niet het juiste bodem onderzoek hebben laten verrichten, naar de aangetroffen en geruimde explosieven, wat ze wel doen voorkomen. met gevolg dat er dus nu nog steeds NGE aanwezig is op het strand.
  waarvan de instabiliteit is bewezen door een TNO die hier onderzoek naar heeft gedaan. in opdracht van de staat

  ps Dat houdt dus niet in dat ik mijn kop in de windt gooi. integendeel zelfs ik sta morgen ochtend heel vroeg op het strand om het bedrijf van Ad van Riel REASeuro bij te staan in twee projectielen die ik eerder gevonden had bij laag water en samen met hun deze zal proberen opnieuw te traceren en zo dus ook deze geruimd gaan worden.
  Proficiat voor deze mensen . Ad van Riel en zijn medewerker Remco.
  tot morgen ochtend.
  Ed

   • Ach @RB, stop hier toch eens mee. Ik lees af en toe een reactie van u die enigszins is onderbouwd; dat is een stuk interessanter om te lezen. Al het andere is ruis en een verspilling van een ieders tijd (zoals ook deze reactie overigens (maar ik ken u niet persoonlijk anders had ik dit één op één tegen u gezegd)).

  • Ed Mallekoote, ik heb meer vertrouwen in uw inzichten, dan in de gehele gemeente. Daarom de volgende vraag.
   Kort samengevat zegt u dus dat de nu gebruikte methoden onjuist is, en dat het op het strand gevaarlijk blijft om kinderen te laten graven in het zand?
   U zegt ook dat het onderzoekbedrijf geen blaam treft, maar dat de gemeente bewust kiest voor schijnveiligheid? Dus met andere woorden, ze hebben een contract gesloten met het bedrijf, dat ze zeker weten dat er niets gevonden wordt?

    • NEE RB, Ed Mallekoote weet waar hij het over heeft. Daarom de vragen aan hem.
     Ik maak me zorgen om de kinderen die op het strand willen graven. Als de gemeente een schijnveiligheid geeft, dan is dat goed om te weten.

 2. Poeh zeg, het is zeker vervelend al die munitie onder het zand maar..het heeft ook iets spannends, dat gegraaf in de grond naar het verleden en dan ook nog explosieven. Het lijkt mij intensief werk. Het moet je liggen. Ik houd me weleens bezig met astrologie en daarom weet ik dat het explosievenexpert beroep goed bij sterrenbeeld Schorpioen past of bij mensen met veel Scorpio invloed in de geboortehororscoop.

 3. Als ik het verhaal goed lees, vindt de apparatuur dus meer dingen en op grotere diepte, maar maakt het niet duidelijk of het een explosief is.
  Maar als iets gedetecteerd wordt, wordt wel gegraven om het te onderzoeken.
  Dan komen toch ook de (mogelijke) explosieven er uit? Dan wordt het doel toch bereikt?

  Ik hoop dat de gevonden (niet explosieve) materialen ook verwijderd worden. Dan wordt het strand weer een stukje schoner en krijgt de heer Mallekoote in de toekomst minder valse meldingen op zijn detector.
  Succes met de zoektocht!

 4. Weer explosieven gevonden door Ed Mallekoote. Het bedrijf wat de gemeente heeft ingehuurd vind niets…. EOD heeft projectiel inmiddels veilig gesteld. Zo is te lezen in een ander medium.
  Wat gaat er mis in Den Helder? Kunnen we de gemeente dan nergens in vertrouwen?

    • welke krant mag dat dan zijn, de fabeltjeskrant?
     heeft u misschien wat meer info te delen? dit is erg vaag

     • Het artikel over de explosieven die gevonden zijn door Ed Mallekoote stond in het NHD. Je kunt het een fabeltjeskrant noemen maar het stond er in;
      Citaat;
      “De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam donderdag nog in actie. Niet naar aanleiding van een vondst van Reaseuro, die toen ook op het strand aanwezig was met apparatuur voor afrondende werkzaamheden, maar na opnieuw een melding van Mallekoote.”

     • dat had u ook in de eerste reactie kunnen melden ipv lekker vaag reageren en daarmee reacties uit te lokken…..

    • Ik heb gekeken op internet en het lijkt er toch wel op dat explosieven ruimen, dus ook uit 2e W.O. bij de taak horen van de overheid, de EOD. Zij zijn het die bevoegd zijn om die bommen etc te laten springen. Op wiens verzoek dat dan is weet ik niet. Misschien kan DHA of meneer Mallekoote een artikel wijden over hoe dat nou precies in elkaar steekt.

Comments are closed.