Rookverbod natuurgebieden blijft van kracht

0

Den Helder – Het rookverbod dat de gemeente heeft opgelegd in de Helderse natuurgebieden blijft voorlopig van kracht. Dit ondanks het feit dat de hulpdiensten in de provincie woensdag lieten weten dat het alarm voor natuurbranden in de regio Noord-Holland Noord is ingetrokken. “Er is niet langer sprake van een verhoogd risico”, zo meldt de brandweer.

Vanwege de droogte was sinds lange tijd een ‘fase 2’-alarm afgegeven. Dit is het hoogste alarmniveau en betekent dat men extra alert moeten zijn. Zo worden vergunningen voor het maken van (openbaar) vuur ingetrokken. Sinds woensdag is de situatie in Noord-Holland Noord weer terug naar ‘normaal’. “Op dit moment zijn er geen extra maatregelen getroffen om natuurbrand te voorkomen”, stelt de brandweer op natuurbrandrisico.nl. “Wel geldt altijd dat voorzichtigheid geboden is.”

De gemeente Den Helder stelde 23 juli een rookverbod in voor alle Helderse natuurgebieden. Het zou zeker tot 31 augustus van kracht blijven, maar gezien de melding van de hulpdiensten leek het logisch dat het verbod zou worden ingetrokken. Dat is niet het geval, benadrukt een woordvoerster van de gemeente. “Hoewel er nu minder sprake is van een verhoogd risico betekent het niet dat er géén risico is. Na zo’n lange periode van droogte nemen we het zekere voor het onzekere.” Het verbod geldt niet alleen in, maar ook binnen een straal van 30 meter van natuurgebieden. Buitengewoon opsporingsbeambten (BOA’s) van de gemeente en Staatbosbeheer en medewerkers van de politie kunnen overtreders direct bekeuren. De hoogte van een boete is 140 euro.