The Equalizer 2

2

Den Helder – Het bleek vier jaar terug een schot in de roos om de oudere acteur Denzel Washington te casten als Robbert McCall in de actiefilm The Equalizer. In die film zagen we hoe aan het rustige bestaan van een voormalig geheim agent met een nieuwe identiteit abrupt een einde kwam. Gerechtigheid zit in zijn genen en daardoor kreeg hij het aan de stok met de Russische maffia, toen hij opkwam voor een jonge prostituee.

“Je kunt in Turkije alles vinden wat je wilt, maar dat zou niet wijs zijn”, is de bedekte waarschuwing die aan Robert McCall (Washington) wordt gegeven in een trein richting Istanbul. De man die de woorden uit weet duidelijk niet waar hij mee te maken heeft, een gepensioneerde CIA-agent die vermomd is als moslim. Een man met een missie! Terug in de States geldt die onwetendheid ook voor de omhoog gevallen rijkeluiszoontjes, die een meisje drogeren en in een taxi zetten. McCall is na zijn bouwmarkt avontuur in de eerste film omgeschoold naar taxichauffeur en zet regelmatig wat onvolkomenheden recht.

Als in Brussel een moord plaats vindt op een echtpaar, wat in scene is gezet als zelfmoord, lijkt dit een link te hebben met de onderwereld richting de CIA. Susan Plummer (Leo), die nog altijd in het geheim opereert binnen de CIA, gaat aan de slag hiermee. Ze bezoekt Robbert op de verjaardag van zijn overleden vrouw Vivienne en deelt een aantal vraagtekens met hem. Die raakt geobsedeerd door de zaken die niet kloppen; zijn analytisch denkvermogen komt vervolgens goed van pas als hij op zoek gaat naar de antwoorden.

Details
Naast de hoofdrol is de regie van het tweede deel ook in handen van dezelfde persoon; Antoine Fuqua, die de laatste jaren goed filmwerk aflevert. Olympus Has Fallen en The Magnificient Seven (ook met Denzel Washington) waren van zijn hand en boden een heerlijk bioscoopuitje. De voormalig videoclip regisseur brengt met strak camerawerk details mooi in beeld, waarna de montage de vaart erin houdt. De rauwe, niet gestileerde vechtpartij in een hotelkamer zet je op de rand van de bioscoopstoel! De manier van slechteriken aanpakken door McCall toch wel!

Een tweede deel en toch een totaal andere film. De hoofdpersoon met zijn sociale karakter en zijn autistische gewoontes zijn er weer, maar de ontwikkelingen gaan een hele andere kant op. Er lopen meerdere kleine verhaallijnen mee in het geheel, met daarin een sterke bijrol voor de 22-jarige Ashton Sanders. Van deze acteur, die schitterde in Moonlight, gaan we vast meer zien, hij geeft in deze film uitstekend gestalte aan de onzekere buurjongen van McCall.

Prima film
Een gat in het hart verdwijnt niet als je iemand zoals je geliefde verliest, maar je kunt het leven wel weer oppakken. En als je dan een stuk onrecht en corruptie kunt uitroeien, zoals in deze films, dan is zo’n hoofdrolspeler goed bezig. Twee prima Equalizerfilms op rij en regisseur Fuqua sluit een derde film niet echt uit; de box-office en de scriptschrijver zijn de speerpunten waar het om draait. Het eerste punt is positief uitgevallen, met 35,8 miljoen kwam de film binnen op de eerste plaats in het premièreweekend. Nu nog een origineel verhaal plus een contract voor Denzel en we kunnen wat ons betreft naar een derde deel. Goede actie, sterk acteerwerk, prima film. En voor de chauvinisten onder ons: met Nederlands tintje, namelijk een nummer van de Amsterdamse rapper Brainpower!

Regie: Antoine Fuqua
Met: Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Bill Pullman, Melissa Leo, Tamara Hickey
Kijkwijzer: 16 jaar

2 REACTIES

  1. Wat ben in blij met weer een fantastische film van mijn idool Danzel Washington. Ik had er geen idee van dat Equalizer deel 1 van 2014 was. Ter voorbereiding heb ik deel 1 nog eens gezien. De makers hebben het goed begrepen om niets aan het concept te veranderen.
    Zoals Jo het aangeeft is het analytisch vermogen van “Mr. McCall” iets dat mij aantrek bij Danzel Washington. Het is iets dat aan hem kleeft. Je ziet het veel terug bij hem. Zal hij erop worden gecast?
    Voor mij nu ook het startsein om weer terug te gaan in tijd en een van mijn favorieten: “The Book of Eli” te gaan kijken en wel voor de 4e maal :).
    Jo heel erg bedankt voor het specialer maken van de film, door je analyse en fantastische recensie.
    Greetz, Diderik

Comments are closed.