The Meg

0

Den Helder – De wereld werd in 1975 getrakteerd op de eerste grote haaienfilm. Met Jaws wist Steven Spielberg menig bezoeker de stuipen op het lijf te jagen en bracht wereldwijd 470 miljoen dollar in het laadje. Er zijn in de loop der tijd meerdere pogingen geweest munt te slaan uit films met zeemonsters. Regisseur Jon Turletaub, bekend van onder meer National Treasure en Phenomenon, doet nu een poging met The Meg.

We maken kennis met voormalig reddingsduiker Jonas Taylor (Statham), die bij zijn laatste reddingsactie elf mensen redde, maar de beslissing moest nemen om acht mensen achter te laten. De reden was dat iets groots het duikbootje met de negentien mensen er in tijdens de reddingsactie ramde. Jason neemt de beslissing om de koppeling tussen zijn reddingsduikbootje en die van de anderen los te gooien. Omdat hij niet geloofd werd, is deze actie hem hoogst kwalijk genomen. Ontslag volgde, zijn vrouw vertrok en hij leidde een rommelig bestaan in Thailand.

Vijf jaar later zien we miljardair Morris (Wilson) arriveren op het onderzoeksstation “Mana One” in de Stille Oceaan bij de Filipijnen. Het is een station zoals we dat ook wel zien in de ruimtevaart, maar dan onderwater. Compleet met lange glazen gangen, waarin je mooi uitzicht hebt op het omringende onderwaterleven. Morris is de grote geldschieter die wetenschappers Zhang (Chao) en zijn dochter Suyin (Li) en hun team in de gelegenheid stelt om onderzoek te doen in de diepste schachten van de oceaan.

Aanval
De Marianatrog is met bijna 11 kilometer het diepste punt van de oceaan. Als bij een expeditie op deze grote diepte het duikbootje van de onderzoekers aangevallen wordt door ‘iets groots’ kunnen ze niet meer terugkeren. Tijd is krap en redding is niet eenvoudig. De expertise die daarvoor nodig is, is bij één man bekend. Met tegenzin wordt Jason overgehaald om te komen helpen. Een van de wetenschappers in het gestrande duikbootje is zijn ex-vrouw.

Ook tijdens de reddingsactie krijgen ze maken met een aanval en zien ze tot hun verbazing een immens grote Megalodon. Een prehistorische haai van ongeveer 27 meter, die volgens het boekje allang uitgestorven is. De redding is ook nu weer gedeeltelijk gelukt, als een van de wetenschappers zich opoffert kan Jason de andere weer veilig boven brengen. Als blijkt dat na deze actie ook de Megalodon de weg naar boven weet te vinden, ontstaat er een strijd tussen mens en haai.

Boek
Voor het verhaal is het boek “A novel of deep terror” uit 1997 van Steve Alten gebruikt. Het heeft bij Disney lang op de plank gelegen en is nu door Warner Bros verfilmd. Drieënveertig jaar na de eerste Jaws film wordt hier met de 3D-versie en de huidige technieken een heel nieuwe dimensie aan het thema toegevoegd. De beelden onderwater zijn prachtig en ook het decor van het onderzoeksstation ziet er gelikt uit. Jason Statham speelt natuurlijk de krachtige kerel zoals we dat van hem gewend zijn. Hij gaat werkelijk geen probleem uit de weg. De mooie Binding Li (Residence evil) speelt de aardige, maar resolute wetenschapster Suyin en weet de gevoelige snaar van Jonas te raken. Rainn Wilson die we kennen van The office is de allesbepalende miljardair die eist dat zijn investering ook wat opbrengt.

Opvallende rol is weggelegd voor Shuya Sophia Cai die in de huid kruipt van de achtjarige Meiying, dochter van Suyin. Zij weet met haar eenvoudige opmerkingen en gezichtsuitdrukkingen de volwassenen te verrassen en te verbazen. Ze toont een wijsheid die je niet bij haar leeftijd verwacht, maar dat is in het verhaal een leuke opsteker.

Niet de grote opvolger
Ook in The Meg moet je, net als bij Jaws, in spanning wachten voor de eerste beelden van het monster te zien zijn. Dat is dan ook de gemeenschappelijke spanningsfactor. Bij Jaws speelde de muziek een prominente rol. De haai had daar zijn eigen herkenningsmuziek die menigeen associeert met angstige momenten. The Meg heeft zo zijn eigen spanningsboog en natuurlijk schrikmomenten, maar zal niet de geschiedenis ingaan als de grote opvolger van. De liefhebbers kunnen weer genieten van spanning en strijd. Het verhaal van bijna twee uur is onderhoudend en verveelt geen moment.

Regie: Jon Turteltaub
Met: Jason Statham, Bingbing Li, Rainn Wilson, Winston Chao, Cliff Lurtis, Shuya Sophia Cai, Ruby Ross, Robert Taylor
Kijkwijzer: 12 jaar