Vermiste Bob is weer terug

2

Den Helder – De 15-jarige Bob, waarvan de politie enkele dagen geleden meldde dat hij vermist was, is inmiddels terecht en herenigd met zijn ouders. Dat heeft de politie zondagmiddag bekendgemaakt.

Op Facebook gaat de politie van Den Helder ook nog even in op de reden voor het niet vrijgeven van een foto of de volledige naam:
“Er werden vraagtekens geplaatst waarom wij geen naam of foto plaatsen. Dit doen wij expres. Dit heeft te maken met de privacy en de gevolgen voor de persoon in de toekomst. Een voorbeeld: Wanneer over 3 jaar zijn naam op een zoekmachine (bijvoorbeeld google) wordt ingevoerd, dan komt nog steeds naar voren dat hij in 2018 vermist werd. Een naam zal dan altijd zichtbaar blijven en dat geldt ook voor een foto.”

2 REACTIES

 1. George Orwell zou hier wel raad mee weten: ingewikkelde kunstgrepen uithalen ´in het belang´ van een persoon om diezelfde persoon te beschermen tegen eventuele negatieve gevolgen in de toekomst alleen omdat één medium al zo allesomvattend is geworden dat haar eeuwig geheugen stilletjes gevreesd wordt.
  Uiteindelijk lijkt, zoals Orwell al bevroedde, ´the machine´ zich tegen ons te keren en wel in overdrachtelijke zin.
  De terughoudendheid met betrekking tot het vrijgeven van de naam of foto van een vermist persoon werkt niet in het voordeel van het slachtoffer (het bemoeilijkt juist de opsporing) en werkt dus ook niet in het voordeel van de gehele samenleving.
  De politie zal natuurlijk beweren dat zij de door haar persoonlijk ingeschatte ´belangen´ zelf door specialisten met precisie laat afwegen en dat die specialisten dat zéér zorgvuldig en gewetensvol doen, echter: ´individuele afwegingen´, hoe professioneel ook tot stand gekomen maar buiten de procedures om, dragen niet bij aan een normale rechtsgang en juist die gewone rechtsgang is onmisbaar en evident voor ons allemaal.
  Ziedaar een in het belang van ons allen op te lossen dilemma dat voorlopig bijna voorspelbaar ´in slaap zal worden gesust´.
  In de toekomst zullen dit soort vraagstukken echter steeds vaker opspelen en zich zeker niet meer zomaar laten wegschuiven.
  In discussies omtrent dit thema is dan ook geen plaats voor zachte heelmeesters en we zullen dus echt de koe bij de horens moeten vatten om onze persoonlijke vrijheid veilig te stellen.

Comments are closed.