Weer een bom gevonden op strand Den Helder

59

Den Helder – Op het strand van Den Helder is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Strandzoeker Ed Mallekoote trof de 100-ponder aan vlakbij een strandpaviljoen. De bom is in alle vroegte onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

“De bom is ongeveer een halve meter lang en lag zo’n vijftig centimeter onder het zand. Ik dacht eigenlijk dat het een brandblusser was, tot ik er met mijn schep een klap tegen gaf”, vertelt Ed aan NH Nieuws. Hij heeft het afgelopen jaar al bijna 200 explosieven gevonden op het strand van Den Helder en Julianadorp.

Badgasten vinden het verontrustend, maar gaan toch lekker zonnen. “Ik ben een stuk ongeruster dan tien minuten geleden, toen u mij nog niets had verteld. Het is wel ernstig, want er lopen hier ook kleine kinderen rond”, zegt een vrouw uit Den Haag.

Onderzoek
De gemeente heeft al eerder laten weten onderzoek te doen naar de explosieven op het strand, maar zegt pas met opruimen te beginnen als het weer wat minder mooi is. “Donderdagochtend vroeg gaat een bedrijf met metaaldetectie het strand op”, laat een woorvoerder van de gemeente weten.

Strandzoeker Mallekoote vindt het een kwalijke zaak dat het strand nog steeds niet vrij is van explosieven. Hij krijgt bijval van een van de badgasten: “Als het al sinds januari speelt, zijn we nu acht maanden verder. Dan had ik iets kortere reactietijd verwacht van de gemeente om daadkrachtig op te treden.”

Sport
Mallekoote wil graag het verhaal uit de wereld helpen dat hij voor de sport op zoek gaat naar explosieven. “Mijn sport is zoeken naar oude knoopjes, ringetjes en muntjes. Mijn detector staat daarop afgesteld, maar om bommen als deze kan ik echt niet heen.”

59 REACTIES

 1. “Ik dacht eigenlijk dat het een brandblusser was, tot ik er met mijn schep een klap tegen gaf”
  lekker handig terwijl dezelfde heer de hele tijd maar meld dat deze bommen zo enorm gevaarlijk zijn en dat het strand eigenlijk levensgevaarlijk is…..

  • Lees nou eens goed. pas NADAT hij er een klap tegen gaf zag (hoorde) hij dat het een bom was.

   • het is toch enorm stom als je weet dat er vele niet afgegane bommen op het strand liggen (wat je zelf notabene meld) om dan op een rond metalen voorwerp van 50 cm lang met een schep te gaan slaan??

  • het verschil tussen een bats 1 of de bats 2 en mij schepje die word neergezet als zijnde SCHEP, is op ware grote niet groter dan 40 cm lang en 12 cm breed, dan heb je het wel over een enorme schep zeg, en nog van aluminium ook.

  • een “rookvriend” van Guido?
   geef je altijd klappen met een schep op voorwerpen die je in het zand vind?

   • Hey RB .je hebt een behoorlijk grote snater. Voor een lapswans..ten eerste ik rook niet ten tweede ken ik de hele guido niet. Dus is het hoogstwaarschijnlijk. Dan wel met zekerheid te zeggen..dat ze je bij jouw geboorte van de trap hebben laten stuiteren. Er komt niet een zinnig woord uit je . Dus beter dat jezelf even de n9 pakt. En solliciteert als cliniclown in een verlate prepper hok. Kun je daar de héle dag je eigen onzin uitkramen. En aanhoren op jouw eigen niveau.al zal dat weinig zin hebben bij. Jou. Want je geloofd zelfs in je eigen onzin.die je uitkraamt.
    Helaas had ik al twee keer een blusser gevonden op het strand. Ivm een strandtent die afgebrand was. En deze schuimblussers hebben exact de zelfde ronding en gelijke maten…maar daar snap jij toch geen reet van.. misschien wel leuk boek voor je om te schrijven..ik ben bij mijn geboorte van de trap gestuiterd..en hard ook..

    • dat iemand die claimt 200 granaten op het strand gevonden heeft niet iets voorzichtiger te werk gaat is mij een raadsel, maar snap nu wel waarom de gemeente u niet helemaal voor vol aanziet met zo’n (puberaal) taalgebruik… begrijp redactie niet helemaal dat ze zo’n scheldkanonnade laten staan…

 2. Wie is er binnen de Gemeente en het Hoogheemraadschap verantwoordelijk voor de veiligheid op het strand. Beide op staande voet ontslaan!
  7 maanden is het op het 7 Km tellende strand levensgevaarlijk om te recreëren. 7 Maanden lang bestaat er al de kans dat een strandbezoeker gewond raakt of erger. Hebben de verantwoordelijke dan echt geen respect voor de Helderse burger en onze gasten (Toeristen).

  • volgens mij is de burgervader (Schuiling) de eindverantwoordelijke voor alle veiligheid in de gemeente

   • Wegwezen met die zogenaamde “burgervader”. Hoe kan een burgemeester als “burgervader” zijn inwoners in gevaar brengen. Die man heeft zelf waarschijnlijk geen kinderen… Je kunt een kind niet verbieden om op het strand te graven, maar dat blijkt door deze man levensgevaarlijk.
    Er wordt bij het strand niet eens gewaarschuwd voor explosieven. En gemeente weet dat ze er liggen!

 3. Ed Mallekoote is een azijnpisser, een negatieveling en een nestbevuiler die toeristen weg jaagt. Wanneer neemt deze man eindelijk de N9?

  • RB zoekt nog een maatje. DICK hand in hand op naar jullie eigen uitzichtloze bestaan..jullie behoren echt als een stelletje door het leven te gaan..wat zullen jullie het goed hebben met elkaar..

  • als je de grote kent van een schuimblusser en de grote kent van een 100lb bombe, snap je het misschien, zal ik het je uitleggen ik heb daar al eerder twee blussers gevonden die van de afgebrande strandtent afkomstig waren en de onderkant die ook geheel verroest is in de loop der tijd hebben zo goed als de zelfde onderkant en dikte van de ma38 100lb. dus ach ik had al twee verroeste blussers gevonden had waarom dan geen derde,,

 4. En de gemeente vindt geld belangrijker dan veiligheid. Elke minuut telt, maar nee de gemeente wacht acht maanden en gaat pas aan de slag als het weer minder mooi is.

 5. Ondanks ik de gevaren van al deze munitie niet wil bagataliseren, vraag ik me af hoeveel van deze bommen de afgelopen 70 jaar spontaan zijn ontploft, op onze stranden. Vorig jaar is de kust weer behoorlijk opgespoten. Kunnen die dingen ook met het baggeren en opspuiten op de stranden terecht komen?
  Desalniettemin moet het wel grondig worden opgeruimd. Dan kan ik weer heerlijk mijn kop diep in het zand stoppen.

  • Het is een Europees probleem. Europa ligt bezaaid met munitie uit de 1e en 2e wereldoorlog.

  • DHA 16 mei 2018 at 16:26
   +/- 30 cm Diep betekent, dat dit gevaarlijke spul waarschijnlijk bij de laatste zandsuppletie (2007), in opdracht en onder vergunning van Rijkswaterstaat op het strand is gebracht.
   Strandsuppletie en vooroever-suppletie, dat betekent vrijwel zeker dat de explosieven zich in gelijke hoeveelheden ook in het vooroever-zand bevindt (onder water dus).
   http://www.infrasite.nl/news/news_articles.php?ID_nieuwsberichten=7628

   7 juli 2018 at 13:39
   Het zou mij niet verbazen als de inname van het zand bestemd voor suppletie, dicht in de buurt van een (militaire)dumpplaats op de Noordzee heeft plaats gevonden.
   Onderzoek van deze ‘DATA’ – die zéker ergens beschikbaar ligt – kost m.i. weinig geld en moeite.
   Ik zou graag de mening hierover horen van mensen die meer verstand van deze materie hebben dan ik, daarvan wonen er volgens mij genoeg in Den Helder.
   Polluter Pays Principe (PPP) “De vervuiler betaalt”.

   • @Judge x je zit er geheel naast al dat zand van 2007 is al lang al verdwenen als sneeuw voor de zon waar ze ook niet blij mee waren , maar goed weg is weg. over het algemeen de explosieven die ik vind op het strand zijn nge die vergeten zijn op te blazen en liggen vaak met meerdere in een kuil, en de diepte 30 cm 40 cm is de diepte waar ze toen zijn neergelegd om geruimd te kunnen worden, dit is ook herkenbaar aan het zand dit is vrij hard en moeilijk te scheppen.deze nge zijn een chemie aan gegaan in de loop der tijd en hebben niet veel roest en zijn vrij snel te identificeren welk cal welk type enz enz.
    de nge die net onder het zand liggen en zijn mee gekomen met strand suppletie dus bij het opspuiten zijn duidelijk afwijkende van de droog liggende nge, deze hebben een enorme corrosie klomp om zich heen gevormd met schelpen en zand er door heen. en deze nge zijn ook nat. dit komt doordat de huid die er om heen is gekomen in de loop der tijd, nu een werking heeft als een spons dus het water vast houdt. een verschil in waar wat ligt is er zeer zeker ook aanwezig bij de vloedlijn ligt het net op het zand en net er onder en rolt zo een beetje met het tij mee tot het eb wordt en dan te zwaar is geworden voor het terug trekkende water en weer mee terug rolt de zee in dus alles wat op de vloedlijn terecht komt daar blijft liggen en dan komt het niet verder dan net onder het zand oppervlak terecht en daar blijft het dan ook liggen tot je je grote teen er over breekt. met een dubbele flik vlak voorover en dan pas wordt gezien of opgemerkt. waar het zand vandaan gehaald wordt wel een idee van maar voordat ik naast de pot pis en een wereld van kreten over mij heen krijg ga ik daar niet op in.

    • Ja u heeft gelijk Ed Mallekoote, de laatste zandsuppletie werd in 2015 uitgevoerd.
     Er werd toen 1 miljoen kuub zand op het strand tussen Den Helder en Julianadorp gespoten en met “BULLDOZERS” verspreid en daarbij was er van explosies blijkbaar geen sprake. 🙂

  • deze kunnen met een zandhopper mee worden gezogen maar de zuigmonden zijn redelijk aangepast en kan er eigenlijk alleen maar klein munitie door de zuigmond of pomp heen gaan, al hebben niet alle hoppers de zuig installatie aangepast met gevolg dat er bij deze hoppers wel degelijk groot nge door de pijp heen gaat

  • Of het het schoonste strand is weet ik niet. Het valt inmiddels wel onder de gevaarlijkste stranden van Nederland.
   Iedere gemeente aan de Nederlandse kust laat regelmatig onderzoek doen naar explosieven. Zeker als er meerder vondsten zijn gedaan in korte tijd. Alleen Den Helder het niet dat burgers en buitenlui gevaarlopen bij een strandbezoek.
   Op internet zijn meerder artikelen te vinden over het gevaar van oude explosieven. De vinder heeft op het projectiel geslagen met een schep en er is gelukkig niets gebeurt. Maar als hij het projectiel weer had afgedekt met zand, dan had hij theoretisch alsnog kunnen ontploffen.
   Levensgevaarlijk dus omdat ieder projectiel op het strand anders zal reageren.
   En ik blijf bij mijn standpunt, dat de verantwoordelijke wezens zich diep moeten schamen dat de explosieven nog niet zijn weggehaald. En dat zij hun biezen moeten pakken en op staande voet moeten worden ontslaan.

   • U denkt toch niet dat de gemeente of de explosieven-opruimingsdient het risico nemen dat een projectiel zoals een bom op het strand af zal gaan met een strand vol toeristen ? Dat risico gaan ze niet nemen. En zij hebben meer verstand van die dingen dan wij met zijn allen bij elkaar. Is er ooit iets ontploft…? Voor zover ik weet niet.

    • Dit risico neemt Gemeente Den Helder wel!
     De gemeente geeft de EOD de opdracht om de bom te verwijderen. De EOD gaat niet zonder opdracht van de gemeente zelf zoeken naar bommen op het strand.
     Ed Mallekoote heeft tijdens het strandjutten, dit jaar al 200 explosieven gevonden. Allemaal een potentieel gevaar voor de strandbezoekers.
     Gelukkig maar dat er nog geen ongelukken zijn gebeurt. De gemeente weet dat iedere bom die er nog ligt is een potentieel gevaar is, maar blijven nalatig om dit gevaar te beperken.

     • Ik kan mij dat niet voorstellen, de gemeente moet toch wel een expert op dit gebied hebben geraadpleegd, dit kan geen natte vinger werk zijn, stel je voor dat er wel iets afgaat, ontploft, kunnen ze niet maken, ze moeten wel een expert aan tafel hebben zitten.

 6. @Ed, waaraan we voorbij gaan, is dat jij (volgens het artikel) 200 explosieven hebt gevonden; dit jaar alleen al. Goed bezig man! Het strand is door jou weer een stuk veiliger. Well done!

 7. Voor het meest avontuurlijke strand: bezoek Den Helder Aan Zee. In Normandië zal het niet veel anders zijn. Goed dat iemand zoals Ed M. de moeite neemt om oud wapentuig te detecteren en zijn vondsten aan het bevoegd gezag door te geven.

 8. Het schijnt dat Den Helder na Rotterdam de meest gebombadeerde stad was (tweede wereldoorlog) in Nederland.

 9. er is een hoop info in het programma “andere tijden” aflevering “spookstad Den Helder”

 10. Dat hebben ze dus niet… Ze schuiven onderzoek naar de bommen en granaten steeds verder voor zich uit. In januari al trok Ed Mallekoote aan de bel over de grote hoeveelheid explosieven die hij gevonden had. De gemeente heeft sinds dien niets gedaan. Nu zeggen ze; “we wachten tot het wat kouder is voor we onderzoek doen”
  Je bent dan onverantwoordelijk bezig… Tussen januari en het hoogseizoen had het strand makkelijk kunnen zijn schoongemaakt.

 11. Bovenstaande reactie 8 augustus 2018 at 19:22 was voor “Wat”, welke op wat 7 augustus 2018 at 21:22 een reactie plaatste

  Er gaat wat fout in systeem, dat antwoorden niet meer onder de reacties uitkomen waar je op reply drukt..

Comments are closed.