A Simple Favor

2

Den Helder – Darcey Bell, een 37-jarige kleuterjuf uit de VS, bracht in maart 2017 haar eerste boek uit en anderhalf jaar later is de film een feit. Ongelooflijk, hoe mooi wil je het hebben als debuterend schrijfster? Regisseur Paul Feig, meer bekend van het genre romkom en humor, verfilmde deze thriller met twee sterke actrices in de hoofdrollen.

Chocolade courgette koekjes brengt tv foodblogster Stephanie Smothers (Kendrick) op de buis en naast de receptuur heeft haar programma iets weg van ‘Vermist’, zoals wij dat kennen. Haar beste vriendin Emily Nelson (Lively) lijkt namelijk van de aardbodem verdwenen en niemand weet waar ze is en waarom ze niets van zichzelf laat horen. Ze roept haar kijkers op om uit te kijken naar de vrouw.

We gaan vervolgens even terug in de tijd en de film laat zien hoe Stephanie en Emily elkaar hebben ontmoet bij de school van hun kinderen. De jongens spelen met elkaar en omdat het klikt komt Stephanie bij Emily over de vloer. Ze kijkt haar ogen uit in de high tech villa, waar zeer prominent een naaktschilderij van Emily hangt, haar doos frontaal in beeld op de voorgrond. Een diva-achtige vrouw, mysterieus, die Martini’s mixt en drinkt alsof het om een glaasje ranja gaat.

Weg
Stephanie is weduwe en heeft niet veel anders om handen als de verzorging van haar kind en haar dagelijkse foodblog uit te brengen. Emily heeft een drukke baan en doet op een dag een beroep op Stephanie haar zoon even op te vangen uit school, omdat zij later komt. De uren verstrijken, minuten worden uren, uren worden dagen en er komt niemand thuis; tevens komt er geen enkele reactie op de ingesproken boodschappen.

“Ze verdwijnt wel eens vaker”, merkt men laconiek op haar werk op en Sean (Golding), de man van Emily, lijkt ook niet echt in paniek te raken. Tot er een lijk uit de kast, in dit geval een meer, komt en een levensverzekering van 4 miljoen een rol gaat spelen. Stephanie probeert op een rij te krijgen wat er aan de hand is, de vraagtekens stapelen zich op. Het is allemaal net zo raadselachtig als de vrouw waar het om draait, wie is toch Emily Nelson?

Pluim
De film kent een rustige opbouw en de karakters van de twee hoofdrollen zijn goed uitgewerkt; het contrast tussen het trutje dat op alles ‘sorry’ zegt en het coole wereldwijf had niet groter kunnen zijn! Blake Lively speelde vaker zo’n stoere vrouw (Savages, the Age of Adeline, the Shallows), dus die rol is haar op het strakke lijf geschreven. Pluim echter voor Anna Kendrick die fantastisch aanzet als de licht neurotische Stephanie, die haar vriendin verafgood. Sterk spel, heel goed vorm gegeven, en de chemie tussen de hoofdrolspelers is perfect.

Na de rustige opbouw komen zaken in een stroomversnelling en zijn er nogal wat plotwendingen, dus bij de les blijven is het advies. Het verveelt niet, de gebeurtenissen zijn intrigerend en door veel afwisseling in de montage boeit de film constant. Heerlijke thriller met fascinerende vrouwen, goede muziek en bijzonder verhaal. Vandaar dat het boek van Darcey Bell gelijk wist te scoren! De film is beslist een aanrader voor wie van het genre thriller houdt, een uitje naar de bioscoop wordt aanbevolen.

Regisseur: Paul Feig
Met: Blake Lively, Anna Kendrick, Henry Golding, Ian Ho, Joshua Satine
Kijkwijzer: 12 jaar

2 REACTIES

  1. Zal er over nadenken wij houden erg van thrillers. Maar eerst donderdagmiddag naar de seniorenmiddag naar de film het WAD lijkt ons prachtig.

Comments are closed.