DHA-A leader
DHA-A leader

CDA: meer seizoensarbeiders per bedrijf

Den Helder – Het CDA wil dat Den Helder toestaat dat er meer seizoensarbeiders per bedrijf worden ingezet. De fractie komt maandag tijdens de vergadering van de gemeenteraad met een motie die dit mogelijk moet maken.

De raad stelde in november 2013 de Regionale Kadernota Huisvesting Arbeidsmigranten Noordkop en de Beleidsregels Huisvesting Seizoenarbeiders Den Helder vast. Den Helder is de enige kopgemeente die ervoor gekozen heeft niet een maximum van 40 seizoenarbeiders te hanteren, maar een maximum van 30, omdat er geen behoefte was aan mee plaatsen.

Inmiddels is volgens het CDA duidelijk dat die behoefte er wel is en is het dus tijd de regels aan te passen. Daarom een motie die het college oproept het aantal toegestane seizoensarbeiders te verruimen, ook omdat “de agrariërs van de gemeente Den Helder in een oneerlijke positie staan ten opzichte van de omliggende gemeenten”. Het verruimen van de huisvesting van seizoensarbeiders is, net als het beperken van de verplichting voor gemeentelijke inschrijving van seizoenarbeiders die kortstondig werken in Den Helder, onderdeel van het coalitieakkoord.

Het CDA vraagt het college middels de motie een aantal van 50 seizoensarbeiders per bedrijf toe te staan. De gemeenteraadsvergadering begint maandag om 19.30 uur in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

20 reacties

 1. Dick Berts

  Enorme concentraties van huisvesting voor seizoenarbeiders veroorzaken maar al te vaak ernstige overlast voor omwonenden in dit dichtbevolkte land. Dat is de reden om paal en perk te stellen aan het aantal gehuisveste seizoenarbeiders per bedrijf. Dertig per bedrijf is al een gigantisch aantal. We zij helaas terechtgekomen in een kleptocratie waarin de burger niet meer telt, maar alleen de belangen van bedrijven. Je ziet dat in het groot met Shell en Unilever die de hele politiek in hun achterzak hebben en besluiten dat Den Haag de dividendbelasting maar moet afschaffen. Deze voor het geheel dodelijke mentaliteit, waarvan slechts enkelen profiteren, heeft uiteindelijk ook Den Helder bereikt. Het CDA noemt de belangen van omwonenden niet eens meer en komt alleen maar met een kul ‘argument’, namelijk dat het in andere gemeenten nog ellendiger geregeld is. Als er straks een gemeente zo krankzinnig is om 2000 seizoenarbeiders per bedrijfje toe te staan, dan komen de volksverlakkers van het CDA meteen in de lucht om zogenaamde concurrentievervalsing tegen te gaan door hier 3000 man toe te staan. De burger kan daarbij volstrekt de pot op.

  1. Kobus

   Dick. Hetzelfde gemeentelijk kulverhaal is ook van toepassing in Hollands Kroon. Burgers komen in opstand tegen grote concentraties Polen. Allemaal met een eigen luxe auto. Gedeputeerde Joke Geldof pleit voor kleine opvang maar in diverse Gemeenten lappen ze dat aan hun laars. Eens zal het misgaan. Door drank en meningsverschillen bij grote concentratie arbeiders in één onderkomen ontstaat ruzie met akelige gevolgen. DE politiek en name CDA en Senioren zl dat een worst zijn. .

   1. Dick Berts

    Kobus, wij burgers doen er niet meer toe. Politieke partijen zijn verworden tot kleine groepjes die elkaar de bal toespelen. Oh ja, en dan moet je nog even een dag op een verkiezingsmarkt staan, vlak voor de verkiezingen. Verder hoor of zie je ze niet. Dit land is meer dan rijp voor een revolutie, hoe erg dat ook is. Politici zien de kloof tussen burgers en politiek ook helemaal niet meer, daarvoor is de kloof te groot geworden….

 2. Dick Berts

  De heer Harmen Krul zal pas in maart 2022 reageren. Dan zijn er namelijk weer gemeenteraad verkiezingen. Tot die tijd bent u irrelevant.

 3. fdrk

  De nieuwe gastarbeiders ? Waar we in de toekomst vanwege hun nazaten de vruchten van mogen plukken ?

 4. Henk van Kuijk

  Wel grappig dat het CDA nu zelf een nadelige positie voor andere gemeenten creëert, sociaal en verbindend? En er zijn genoeg werkelozen die het werk kunnen doen. Maar veel boeren benaderen die helemaal niet. Doen handel met goedkopere Poolse agencies. Maak echt werk van werkeloosheid hier, CDA, sociaal en verbindend.

  1. Jantje123

   Dat dacht ik ook gelijk toen ik dit artikel las. Er wonen zoveel mensen met een uitkering in Den Helder, kunnen die dit werk niet doen?

 5. fdrk

  Vergeet dat maar . Een werkeloze krijg je daarvoor niet. Het is namelijk geen baan , maar tijdelijk seizoen gebonden werk. Zelfs het UWV propageert volgens mij dit werk niet .

 6. Henk van Kuijk

  Die krijg je daarvoor wel: een werkeloze in de Bijstand wenst echt wel een half jaar 1500 euro ipv 800. Ik heb migranten en vluchtelingen met verblijfsvergunning begeleid die dat maar al te graag deden.

  1. fdrk

   Wat je met werk bijverdiend , wordt van je uitkering afgetrokken. Dus per saldo , schiet een werkeloze er niets mee op .Daarbij komt , je moet alle inkomsten opgeven voor het verkrijgen van toeslagen e.d. Dus met seizoenwerk plus uitkering , kan net je huurtoeslag/zorgtoeslag ook nog kosten.

   1. apolocat

    Ik dacht altijd dat een bijstandsuitkering een vangnet was voor mensen die niet in hun eigen onderhoud konden voorzien.Dus iedere euro die je zelf verdient is meegenomen denk ik dan. Zelfrespect !!
    Uit uw reactie maak ik op dat dit niet het geval is ,Het is dus ” Ik kan niet in eigen behoefte voorzien, maar als ik tijdelijk werk aanneem dan val ik buiten allerlei toeslagen, dus doe ik dat niet”. Eigenlijk te gek voor woorden, en mensen die een normale baan hebben en net buiten die toeslagen vallen, moeten die dan ook maar allemaal ontslag nemen??

    1. fdrk

     Nee, dat bedoel ik niet . Het seizoenwerk en daaraan verbonden verdiensten zijn maar tijdelijk. Om daarom je eventuele toeslagen voor een heel jaar lang te verliezen , geeft voor velen de doorslag dat werk niet te gaan of te willen doen. Bovendien , moet je alle verdiensten opgeven , en die worden met je uitkering verrekend. Dus per saldo schiet je er financieel niets mee op Het enige wat je ermee op zou kunnen schieten , is je eigen waarde van (ik heb ervoor gewerkt.).En als je net buiten de toeslagen valt, dan verdien je genoeg om het zelf te betalen .Dus, om daarom ontslag nemen , brengt je in grote moeilijkheden . Je krijgt dan helemaal niets meer.( Verwijtbaar werkloos )

     1. fdrk

      O, @apolocat, wat het in mijn eigen inkomen voorzien betreft, Na 40 jaar hard werken, en nooit mijn hand ergens voor op te moeten houden,ben ik ben al een tijdje met pensioen en geniet ik daarnaast van een AOW uitkering. Dus ik hoef mij nergens meer druk over te maken.

     2. apolocat

      @fdrk. Als reactie op uw opmerking. Ik had het niet over u persoonlijk. Ik ken u immers niet. Ik vind het alleen vreemd dat allerlei toeslagen die mensen krijgen hen ervan weerhoudt om werk aan te nemen. Misschien moeten die toeslagen dan afgeschaft??? en de salarissen omhoog.

 7. Jantje123

  Ik weet niet wat beter staat op je cv, van een uitkering leven of bij gebrek aan beter seizoensarbeid verrichten. Ik weet wel voor wie ik zou kiezen als ik werkgever was.

  1. rc licht

   Op je cv zet je nooit negatieve kanten Jantje .Geef onze nieuwe nederlanders een cursus bollen rooien of ziekzoeken en ze kunnen doorstromen naar dit soort werk .Lijkt me trouwens dat 30 per bedrijf meer als genoeg is

 8. tina

  Ik denk dat mensen met een uitkering het wel willen maar als je bv in mei tijdelijk werk krijgt tot bv oktober dan heb je t een paar maanden goed, ken je misschien die koelkast vervangen of wat dan ook. Maar dan is het januari en komt er een belastingformulier, je ken van een heel jaar je toeslagen terug betalen want hun kijken naar het jaar inkomen. En daar sta je dan, weer met je uitkering maar nu nog minder omdat de belasting aan t innen is. En ook al geef je het door dat je tijdelijk werk hebt , het maakt niks uit. Dus het is een paar maanden eindelijk werken en leven maar de naweeën zijn zeer pijnlijk.

 9. ED

  Seizoenswerk is in mijn beleving onlosmakelijk verbonden met jong- en midden adolescenten. Daarnaast als (tijdelijke) oplossing voor starters op de arbeidsmarkt. Gelegen tussen een agrarische regio in het zuiden en volop Horeca (in onze eigen stad en) ten noorden, kan het niet zo zijn dat deze groepen weken op de bank zitten. Elke Pool aan de lopende band, met alle alle alle alle respect, is er één te veel. Daar hoort een Helderse jongere te staan…….. Ik geloof niet zo heel erg in de invoering van dienstplicht. Echter, er mag best een grotere push strategie zijn van genoemde doelgroep richting seizoensbedrijven. Wellicht de kinderbijslag er bij betrekken. Ik hoor gelukkig nog veel om me heen dat jongeren werken. Mooie initiatieven door bijvoorbeeld met je voetbalelftal bij de boer te gaan werken. Fantastisch. Maar er is in deze kwestie nog veel winst te behalen. Daarbij jong geleerd….

Reageren is niet meer mogelijk.