Daar zijn ze dan: de nevenfuncties!

16

Den Helder – Het was even wachten, maar daar zijn ze dan. De gemeente heeft de nevenfuncties van het college (burgemeester en wethouders) inmiddels online gezet. Ze zijn in te zien via de website van de gemeente of Nevenfuncties collegeleden.

We vroeger er een tijdje geleden al om, omdat de informatie op de gemeentelijke website nog niet was aangepast aan de nieuwe situatie. Later liet woordvoerder Arjan Dekker weten dat het niet was om geheimzinnig te doen, maar omdat wegens de vakantie het overzicht nog niet compleet was. Dat is het nu dus wel en ook zijn alle nevenfuncties die horen bij het zijn van wethouder inmiddels verdeeld.

Uit het overzicht blijkt dat burgemeester Koen Schuiling onder meer ook lid is van het erecomité stichting Avondvierdaagse Den Helder, beschermheer van de Reddingsbrigade en van het Stedelijk Muziekkorps Den Helder. Wethouder Kees Visser is partner in Den Helder Aircraft Systems BV en zit in het Regionaal portefeuillehoudersoverleg Ruimte en Economie. Wethouder Michiel Wouters staat voor 20 uur per week op de loonlijst van de Kustwacht en is secretaris van de IJsclub Den Helder.

Wethouder Heleen Keur krijgt betaald voor haar lid van de raad van toezicht Stichting Westfriese Bibliotheken (40 uur per jaar), is voorzitter van het bestuur Stichting Dorpshuis Centrum Andijk en maakt deel uit van het Bestuurlijk overleg Afvalwaterketen Noorderkwartier. Pieter Kos heeft geen betaalde nevenfuncties, maar is wel penningmeester van de stichting Regionaal platform arbeidsmarktbeleid en schuift aan bij het overleg van de Adviescommissie Jeugd Werkt. Remco Duijnker heeft maar 1 nevenfunctie: hij is lid van het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Regionaal Historisch Centrum Alkmaar.

Wethouder Tjitske Biersteker is lid van de Stuurgroep Lekker Leven doe je samen, overlegt mee Regionaal platform fraudebestrijding en in het bestuurlijk overleg Maatschappelijke Opvang / Beschermd wonen en Vrouwenopvang / Veilig Thuis. Wethouder Peter de Vrij staat nog voor 8 uur per maand op de loonlijst als verpleegkundig Specialist bij Omring en is voorzitter van de Stichting Herdenkingsstenen Den Helder.

Bekijk de PDF (zie link bovenaan) voor een totaaloverzicht van de nevenfuncties.

16 REACTIES

 1. En welke nevenfuncties worden er allemaal verzwegen…
  De lijst met nevenfuncties is bewijsbaar niet compleet. Tjitske Biersteker heeft er als raadslid nooit een geheim van gemaakt dat ze samen met haar man ondernemers zijn. Dit stond ook altijd netjes vermeld bij haar nevenfuncties als raadslid. In de lijst met nevenfuncties van het College is dit verzwegen…

 2. Als Tjitske Biersteker niet meer werkzaam is als ondernemer (bijvoorbeeld omdat andere taken momenteel teveel tijd van haar vergen) staat daarover uiteraard terecht niets vermeld in de lijst van haar nevenfuncties als wethouder. Het tegendeel zie ik zie niet aangetoond. Hoezo is de lijst dan “bewijsbaar” niet compleet?!?

  • Tjitske Biersteker hoeft niet zelf werkzaam te zijn als ze er mede eigenaar van is. De inschrijving KvK is duidelijk over het bedrijf wat ze met haar man heeft. Heel Den Helder en omstreken weet ook dat ze mede eigenaar is van dit bedrijf, en daar is ook helemaal niets mis mee. Ook is er de overtuiging dat Tjitske Biersteker deze nevenfunctie gewoon heeft gemeld.
   Het gaat erom dat het College weer dingen verzwijgt. Welke nevenfuncties en andere bedrijven worden bij de andere wethouders verzwegen?
   En stel dat ik even mee ga in uw verhaal. Dan betekend het dat u het normaal vind dat wethouders hun bedrijven overschrijven op andere naam. Dit betekend dat wij als burgers nooit kunnen controleren of een wethouder, Wethouder is geworden om zijn eigen portemonnee te spekken.

   • Andrea, de mogelijkheid bestaat inderdaad voor wethouders om hun bedrijf op een andere naam te zetten. Of je het normaal vind of niet, realiseer je wel dat de juridische consequenties soms verstrekkend kunnen zijn. Hoe simpel de handeling ook lijkt. Dus ja, die mogelijkheid is er.
    In het geval van Tjitske heb je zeker een punt. Dit had m.i. ook op de lijst moeten staan.

 3. Je hebt wel een punt Andrea. Toen er enige tijd geleden gevraagd werd waar die lijst bleef, heb ik al geopperd , dat die eerst van kwalijke zaken geschoond moest worden.

 4. Waar het eigenlijk om gaat, dat is welke persoonlijke belangen deze mensen hebben. Het is nooit uit te sluiten dat iemand via-via belangen heeft die niet op zo´n lijst hoeven te staan.

 5. Wel vreemd dat wethouder Wouters (fulltime wethouder) delen van zijn portefeuille heeft verdeelt over diverse wethouders omdat hij daar geen tijd voor heeft maar wel 20 uur per week op de loonlijst van de kustwacht staat

  • De functie bij de Kustwacht is waarschijnlijk zijn pensioen. Wethouder , doe je niet zolang en bij de gratie van de kiezer.

   • Dus wel fulltime betaald krijgen maar je portefeuille niet volledig beheren. Ja zo wil ik ook wel mijn geld verdienen. Hij is gepensioneerd officier bij de marine (overste als ik het goed heb) en 20 uur bij de kustwacht. Denk dat hij weinig te klagen heeft.

 6. Dus wethouder Wouters nam een fulltime functie aan terwijl hij er al een had en gaf toen de helft van zijn functies aan zijn collega’s ivm gezondheid van zijn vrouw??

Comments are closed.