Den Helder meest vervuilende gemeente in de regio

28

Den Helder – Van alle gemeenten van Nederland heeft Velsen de hoogste uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het RIVM. Texel bungelt daarentegen juist onderaan de lijst. Den Helder is de meest vervuilende gemeente in de Noordkop.

Koolstofdioxide is een van de belangrijkste broeigassen. Het gas is een grote oorzaak van de klimaatverandering. Het is zelf niet direct ongezond voor mensen, het zit bijvoorbeeld ook in je glaasje prik, maar het is dus wel slecht voor het milieu.

De uitstoot in Den Helder is 1,2 kg per vierkante meter per jaar. Op Texel is dit slechts 0,2 en in Schagen 1,1. In Hollands Kroon ligt de uitstoot ook vrij laag, op 0,4. Meer naar het zuiden van de Noordkop scoren sommige gemeenten wel slechter dan Den Helder. Zo ligt de uitstoot in Alkmaar op 3,6 en in Heerhugowaard op 4,5.

Met dank aan mediapartner NH

28 REACTIES

 1. en weten ze ook waarom?
  zou wel makkelijk zijn om te weten en er dan weer iets aan te kunnen doen, maar het zal vast wel weer een smoesje zijn om de burgers weer hoger te kunnen belasten en het komt wel héél toevallig nu en dat weer om dat zonnepark er door te drukken……

    • En dit is niet alleen in Den Helder, maar ook in Julianadorp wordt de ene boom na de andere boom omgezaagd. Ik vraag me wel eens af wat voor lui zitten er daar bij Groenbeheer. Midden in de zomer zagen ze, terwijl mij vroeger geleerd was dat je dat in de herfst en de lente (liever niet) moest doen. Nee van Groenbeheer hebben die lui echt geen kaas gegeten

 2. Dat woord alleen meer .
  Jammer dat dat gemeente auto langs rijd .
  Maar uit stappen om zwerf vuil mee te nemen nee dat doe ik maar niet.
  Kijk er wel na .
  Rij gouw door.

 3. De Energie centrale KWS geheten nabij steiger 24, voorziet de Marine schepen van Energie…zodat de schepen, die misschien nog wel een “uitstoot” hebben die dat dan niet de lucht inblazen… en de uitlaatgassen v/h KWS worden gezuiverd alvorens het de lucht ingaat..en bovendien gecontroleerd of het nog aan de eisen voldoet!

 4. De Energie centrale nabij st. 24… KWS geheten levert mede energie aan de Marine schepen, die energie wordt betrokken uit het landelijk elektriciteitsnet [ingekocht dus], het gaat om het “omvormen” v.d. frequentie van 50hz naar 60hz waar de schepen op draaien!! Alsmede staan er 3 diesels die pas ingezet worden als dat nodig is [dus als de vraag hoger is als inkooppunt] dit komt nog zelden voor…bovendien worden de uitlaatgassen gezuiverd en gaan schoon de lucht in!! En…. wordt de uitstoot gecontroleerd door de NEa

  • duidelijk uitleg, gewoon uit interesse, hoe wordt alles verwarmd op en rond de nieuwe haven, ik kan mij voorstellen dat ook dit een beste uitdaging is

 5. Zou er dan toch meer industrie in onze mooie stad zijn gevestigd dan dat een ieder altijd suggereert? 😉
  Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat dit alleen maar van het TESO verkeer komt.

  • Denk alleen maar eens aan het vliegveld. Het vliegverkeer , strooit heel wat co 2 over ons neer Ook de schepen in de haven die met draaiende motoren aan de kade liggen dragen een aardig steentje.bij, en dan bedoel ik niet de schepen in het Marine gedeelte.

 6. Schandalig en kwaadaardige bewering. De relatie tussen CO2 en het klimaat is NIET bewezen. Schandalig dit erhaal !!!!

 7. Het valt me op dat er in Den Helder weinig de fiets gepakt wordt. Ik zie veel auto’s, ook bij mooi weer. En het aantal vadsige mensen op scooters is enorm.

 8. Zo slecht gaat het eigenlijk niet. Ik hoorde in de auto dat Den Helder het zo slecht zou doen, maar in vergelijking met Alkmaar, Heerhugowaard en andere gemeente in Noord Holland valt dit best mee.
  Wel kan ik me vinden in het verhaal van Roel Prins.
  https://denhelderactueel.nl/2018/09/den-helder-energieneutraal/
  Zijn mensen wel de oorzaak van de echte klimaatverandering. Door de eeuwen heen kent de wereld koude tijden (ijstijd) en warme perioden. Een golfbeweging die door de eeuwen heen redelijk gelijk is gebleven. Nu zit de wereld in een warme perioden. Over een paar eeuwen kunnen we al weer op weg zijn naar de ijstijd. Alleen maken we dat zelf niet meer mee….
  Klimaatverandering is een verdienmodel om de economie te laten groeien.En Roel Prins heeft gelijk, de bijbel van de katholieke, protestante en zwarte kousen kerken zijn niet meer hip. De Klimaatbijbel en kerk zijn het nieuwe geloof. Zelfs de islam zal het niet winnen van de klimaatbijbel, want de “grote” jongens moeten er aan verdienen…

 9. Dit is echt een stompzinnig onderzoek het aantal CO2 per vierkante meter. Den Helder is qua vierkante meters de kleinste gemeente van de Noordkop met de meeste inwoners die veel prik drinken in plaats van drank (zie ander onderwerp op DHA https://denhelderactueel.nl/2018/08/den-helder-heeft-matige-drinkers/). Dit is gewoon appels met peren vergelijken, agrarisch Hollands Kroon, toeristisch Texel en haven en industriestad Den Helder. Maar ik zie hier al wel weer een stok voor Den Haag om ook hiervoor weer een lastenverhoging voor te verzinnen.

Comments are closed.