Eerste plaatsing Herdenkingsstenen

18

Den Helder – De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder plaatst woensdagmiddag 26 september de eerste elf van honderdtien te plaatsen Herdenkingsstenen, ter nagedachtenis aan voormalige, Joodse stadgenoten die slachtoffer zijn geworden van het naziterreur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is alles onder het motto “Zo zal hun naam niet verloren gaan”.

Op 22 mei 2017 heeft de gemeenteraad van Den Helder unaniem een motie ondersteund waarin is gevraagd mee te willen werken aan het plaatsen van zogenaamde Herdenkingsstenen – zogenaamde Stolpersteine – in de gemeente Den Helder. Het toenmalige college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor alle medewerking toegezegd.

Het doel van de Stichting Herdenkingsstenen Den Helder is het levend houden van de nagedachtenis van de slachtoffers van de naziterreur door het plaatsen van Herdenkingstenen in de gemeente Den Helder. Deze Herdenkingsstenen worden geplaatst voor de nog bestaande woningen waar deze voormalige stadgenoten voor het laatst hebben gewoond alvorens zij zijn vermoord in de vernietigingskampen.

Monument
Verder heeft de Stichting Herdenkingsstenen Den Helder zich ten doel gesteld om op een nog nader te bepalen plek in Den Helder, een monument te plaatsen met hierop vermeld de namen van alle Joodse ingezetenen van Den Helder die na het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer zijn teruggekomen.

De bijeenkomst voorafgaande aan de onthulling van herdenkingsstenen wordt gehouden op woensdag 26 september in het logegebouw van de Odd Fellows aan de Kanaalweg 158, aanvang 13.00 uur. Na deze bijeenkomst worden vanaf 14.15 uur de Herdenkingsstenen onthuld. Belangstellenden worden verzocht op de fiets te komen. De afstanden die deze middag worden afgelegd tussen de vier straten die bezocht worden, zijn goed te overbruggen.

18 REACTIES

 1. סטאַמבאַלינג שטיינער of Struikelstenen is historisch gezien handiger dan de Duitse term ervoor te gebruiken… Redactie ?

 2. Mag ik het uitleggen?
  Stolpersteine zijn het intellectuele (en artistieke) eigendom van Gunter Demnig, de kunstenaar die deze stenen heeft ‘bedacht’. Als je als organisatie Stolpersteine neer wilt leggen, dan moet dat onder auspiciën van Demnig gebeuren. Hij is dan ook bij de onthulling van de stenen aanwezig.
  Overal in Europa worden Stolpersteine neergelegd. Stichting Herdenkingsstenen Den Helder zou een aantal jaren moeten wachten als zij de ‘echte’ Stolpersteine neer wil leggen. Demnig heeft een heel druk programma, wordt ouder, neemt niet zoveel steenleggingen meer aan,
  Daarom is gekozen voor – naar Alkmaar’s model – een ander soort steentjes die we Herdenkingsstenen hebben genoemd. Deze Herdenkingsstenen zijn niet van messing maar van steen. Ze zijn minder kwetsbaar en slijten minder hard.
  Dat dus.

  Overigens is een ieder van harte welkom om de steenleggingen bij deze eerste 4 adressen bij te wonen.
  De organisatie zal zich inspannen om in de aankomende 2 jaar alle resterende stenen neer te leggen. Dat zullen er nog iets meer dan 100 zijn, op een stuk of 45 adressen.

  Aukelien Jellema
  secretaris Stichting Herdenkingsstenen Den Helder

 3. Ergens vind ik het jammer, het voelt een beetje als een gemiste kans, maar waarom dan eigenlijk denk bij mezelf.
  Dezelfde stenen die je bijvoorbeeld ook in Amsterdam ziet @ Aukelien Jellema, zijn dat wél de originele Stolpersteine?
  Die stenen zijn namelijk echt prachtig, mijn blik wordt er elke keer weer naartoe getrokken, vooral op een zonnige dag.
  Ze zijn als een spontane, onontkoombare, penetrerende en vlammende herinnering aan de pijn en het enorme verdriet van hen die ooit geslachtofferd werden, voor niets.
  Dezelfde stenen door het hele land en in elke stad die ze zelf graag zou willen plaatsen zou me toch meer aanspreken, dat zou de herinnering in mijn ogen wellicht ook wat meer het gewicht geven die ze toch verdient.
  Toch is ook de ´beperking´ (die je een beetje proeft) van één man, de uitvinder die ze ´uitgeeft´, een eigenlijk ongewenste barrière bij zo´n groot (naties overstijgend) en aansprekend project.
  Niettegenstaande natuurlijk dat geduld om te wachten op iets moois en werkelijk de moeite waard in dit geval ook gepast zou zijn, desnoods dan maar enige jaren.
  Toch de daad op zich is bewonderenswaardig, op een bepaalde manier bijna vanzelfsprekend eigenlijk.
  Echter, die herinnering is dat niet, daar hebben we soms een beetje hulp bij nodig.
  Maar dat is niet erg.

 4. Het doet er voor mij niet toe of er nou de echte Stolpersteine of de Herdenkingsstenen worden geplaatst.
  Het gaat om de gedachte dat de verschrikkingen uit de 2de Wereldoorlog op een respectvolle wijze worden herdacht voor de Joodse inwoners uit Den Helder ,welke nooit meer zijn teruggekomen.

  • Of het geeft nog meer dimensie aan de gedachte die Gunter Demnig voor had ….
   In de oorlog werden de onderliggende namen ook overlopen ….
   Maar men kan er ook – uit eerbied – omheen lopen natuurlijk ….
   Is het kunst ?, …. in ieder geval véél om over na te denken.

 5. Mooie parabel @ Judge X, ik bedoel natuurlijk die vergelijking met letterlijk ´overlopen´.
  @ Anton Hagen, eigenlijk wilde ik het in zekere zin ´eervolle geduldig zijn´ van de mensen die nu leven in vrijheid (het wachten tot de mooiste steen beschikbaar zou zijn) verbinden met ´het geduldig op de dood wachten´ van onze gedeporteerde medeburgers ten tijde van de verschrikkingen in de oorlog.
  ´De haast´ was hen ontnomen maar wij hebben toch de vrije keus.
  Ja, dat is het, de snelheid als het ware uit de beslissingen in onze tijd wegtrekken als een soort eervolle bezinning op een nagedachtenis.
  De ´echte´ messing stenen schitteren je werkelijk tegemoet (ik weet niet of u ze weleens ingepast op straat gezien heeft) en triviale zaken als slijtvastheid of kwetsbaarheid komen daarnaast ten aanzien van zo´n dramatisch onderwerp toch wel erg praktisch over.
  Ergens op wachten en geduldig zijn heeft toch ook iets aantrekkelijks en het is tevens fundamenteel één van de mooiste eigenschappen van de mens.
  Daarnaast, het schenkt ons bovendien uiteindelijk ook nog voldoening en completeert zo ons ´zijn´.

 6. Wat een gezeur over de stenen. Denk aan de herinnering en het doel daar gaat het om. Als je de oorlog hebt meegemaakt en gezien dat je buren weggevoerd worden dan is een herinnering steentje een mooie geste. Wees blij dat dit in NL en DH kan.

Comments are closed.