DHA-A leader
DHA-A leader

Einde voor galerie Komst

Den Helder – De expositie van Henk Renema is de laatste in galerie Komst aan het Juttersplein. Het voormalige Richter sluit eind deze maand haar deuren, zo maken Madeleine Kommers en Stephanie Smith bekend.

De twee namen vorig jaar de galerie en de lokale jongerenactiviteiten van Stichting Richter over. Sindsdien zijn er maar liefst tien verschillende exposities in de galerie geweest, van zowel lokale als internationale kunstenaars. Tijdens de tiende expositie-opening maakten Madeleine en Stephanie het nieuws bekend dat de expositie van Henk Renema de laatste zal zijn aan het Jutterspleintje.

In het afgelopen jaar heeft Komst twee groepen van vier jonge, Europese kunstenaars gehuisvest, onder de noemer European Voluntary Service (EVS). Deze jongeren verbleven voor een periode van zes maanden in Den Helder en deden hier vrijwilligerswerk. De vrijwilligers hielden de galerie draaiende en werkten aan hun eigen kunstexpositie. Daarnaast werkten zij bij onder andere MindsZ, Ap de Zeeschilder en Cinema Zevenskoop.

Geen einde
Hoewel Komst stopt met de galerie en het ontvangen van Europese vrijwilligers, zullen Madeleine en Stephanie de komende tijd niet stil zitten. “Onze laatste groep EVS-vrijwilligers gaat over een paar weken weer terug naar hun thuisland, maar dat betekent niet het einde van Komst. De komende tijd zullen wij ons gaan richten op de jongeren in Den Helder en juist hen meer kansen bieden. Dit was ook één van onze oorspronkelijke doelen.” Lokale jongeren kunnen via Komst de kans krijgen om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Dit kan langdurig via EVS (tot 12 maanden) of met korte projecten, zoals jongerenuitwisselingen. Vrijwel alle kosten van deze projecten worden vergoed door Erasmus+.

“We willen de jongeren in Den Helder bewust maken van de kansen die er zijn binnen Europa. Er zijn zo veel toffe projecten, maar veel jongeren zijn helemaal niet bekend met de mogelijkheden van Erasmus+. We hebben Europa het afgelopen jaar naar Den Helder gehaald, maar nu is het tijd om Den Helder naar Europa te brengen. We hebben een mooi galeriejaar gehad en we zijn iedereen enorm dankbaar voor alle hulp, steun en het vertrouwen in ons, maar nu is het tijd voor de volgende stap: een nieuwe windrichting.” Jongeren die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden binnen Europa kunnen contact opnemen via www.komst.eu.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

2 reacties

    1. Bodelo

      Dat mag je wel stellen!
      Overigens is dit stukje nog “mild”. In het NHD wordt o.a. gesproken over de slechte staat van het pand als reden van sluiting. Ik vind dat toch vreemd.

Reageren is niet meer mogelijk.