Geslaagde oefening voor Marine

0

Den Helder – Het succesvol uitschakelen van een onderzeeboot. Dat was het uiteindelijke doel van de grootschalige oefening die de Koninklijke Marine de afgelopen periode hield in de wateren nabij Noorwegen. Hoe? Door gebruik te maken van torpedo’s.

Zr.Ms. Van Speijk doorliep met Zr.Ms. Van Amstel, Zr.Ms. Mercuur en een onderzeeboot een intensief oefenprogramma voor onderzeebootbestrijding. Daarbij stond de samenwerking centraal, ook met de aanwezige NH90 helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Vooral het samen beoefenen van de inzet van torpedo wapensystemen had de aandacht.

Gedurende deze oefeningen zijn exercitietorpedo’s gelanceerd vanuit de NH90 die opereerde vanaf Zr.Ms. Van Speijk. Een Nederlandse onderzeeboot diende hierbij als doelschip. De exercitietorpedo’s hebben geen explosieve lading waardoor deze daadwerkelijk op een doelschip gevuurd konden worden. Zr. Ms. Mercuur heeft de torpedo’s weer opgepikt, zodat ze hergebruikt kunnen worden. Ondanks de tegenvallende weersomstandigheden kijken de bemanningen terug op een geslaagde oefening.