Johnny English Strikes Again

0

Den Helder – De acteur Rowan Atkinson is voor het grote publiek meest verbonden met het door hem zo vermakelijk gespeelde personage Mr. Bean. De onhandige, vindingrijke, onaangepaste sukkel brengt de lachspieren goed op gang en heeft hem geen windeieren gelegd; Bean is wereldwijd verkocht en is één van de meest vertoonde films in vliegtuigen. Goed voor een behoorlijk inkomen aan royalty’s. Naast Bean is Johnny English ook een karakter van Rowan Atkinson; in 2003 en 2011 kwamen er twee films uit en nu met het derde deel is het drieluik compleet, aldus de inschatting van de 63-jarige acteur.

Het zijn populaire lessen die de aardrijkskundeleraar heer English (Atkinson) geeft aan zijn jonge studenten. De stof heeft weinig met de leer van de geografie te maken, maar meer weg van een ‘Bond cursus’ oftewel geheim agent dingetjes. Van Martini nippen naast trucjes om mensen uit te schakelen en te ontkomen aan je belagers. Johnny English was dan ook werkzaam bij de Secret Intelligence Service en heeft een spraakmakende carrière als geheim agent achter de rug.

Als Engeland getroffen wordt door cyberaanvallen, die het openbare leven verstoren, ontstaat er onrust. Als vervolgens de cybercriminelen de gegevens van alle geheim agenten onthullen, raakt Downingstreet 10 toch wel in paniek. De Prime Minister (Thompson) laat enkele oud-agenten optrommelen voor een missie om de dader te ontmaskeren en meer ellende te voorkomen. Johnny English is erbij en draagt er per abuis zorg voor dat de andere kandidaten het veld ruimen.

Frankrijk
Hij krijgt alle middelen die hij nodig heeft, inclusief een rode Aston Martin en zijn vroegere steun en toeverlaat Bough (Miller). Die heeft zijn oud-collega nog hoog in het vaandel staan en met de benzine slurpende bolide, inclusief raketinstallatie, zet het duo koers naar Frankrijk. Daar is een aanwijzing en dat gaan de heren onderzoeken. Terwijl ze de verdachten volgen en de aantrekkelijke geheim agente Ophelia (Kurylenko) hun pad kruist, laten ze zelf hier en daar een visitekaartje achter. Een spoor van vernielingen en de Prime Minister is not amused: “het lot zadelt mij met jou op”! Ontslag is het gevolg, maar evengoed komt dit komische duo in Schotland terecht bij de topontmoeting tussen alle wereldleiders.

Het gaat allemaal nergens over, het is zo heerlijk dom dat het daarom ook zo ontzettend komisch is. Engelse humor in typetjes zoals Bean, Johnny English maar ook Basil Fawlty, Hyacinth Bucket en Tommy Cooper zijn niet te evenaren. Een simpel script, een voorspelbaar verhaal, een opeenstapeling van stommiteiten, het is geweldig, Je kunt mij er voor wakker maken!

Prima cast
Rowan Atkinson trekt natuurlijk de meeste aandacht naar zich toe, maar de andere rollen in deze film dragen zeker ook de film. Allereerst is daar het Bondmeisje Olga Kurylenko, die het delen van de dansvloer met Johnny English nooit zal vergeten; Ben Miller is vertrouwd als Bough en Emma Thompson als de premier is een schot in de roos. De intonatie van haar stem brengt de herinnering aan Thatcher terug, hoe knap is dat? Een avondje heerlijke humor verpakt in een gelikte parodie op James Bond, het is de moeite van een bezoek aan de bioscoop waard. Gaan dus!

Regie: David Kerr
Met: Rowan Atkinson, Olga Kurylenko, Emma Thompson, Ben Miller, Jake Lacy, Miranda Hennessy
Kijkwijzer: 6 jaar