Jong Talentprijs voor violiste Fleur van Velsen

0

Den Helder – De Kristlhelder Jong Talentprijs gaat dit jaar naar Fleur van Velsen, zo heeft de stichting bekendgemaakt. De 12-jarige Fleur speelt 4,5 jaar viool. Zij is op Curaçao met lessen begonnen en is als jongste leerling opgenomen in het Young Strings Curaçao Orkest.

Zij behaalde daar op 9-jarige leeftijd haar A diploma viool. Sinds juli 2016 woont Fleur weer in Nederland en volgt zij vioollessen bij Triade. Naast haar lessen neemt zij deel aan een klassiek ensemble en op vrijdagmiddag aan “TN mix”, waar zij samen met leeftijdsgenoten met andere instrumenten speelt. Naast de jaarlijkse open dagen, het eindconcert Triade en de dag van muziek, heeft Fleur gespeeld tijdens de jonge strijkersdag in Theater “Koningsduyn” te Castricum. In juni heeft zij opgetreden bij het Triade Talentenconcert. Zij was een van de zes leerlingen die daarvoor zijn uitgenodigd. Zij heeft daar “Schindlers List” ten gehore gebracht. Fleur moet veel studeren om op niveau te komen en te blijven. Dit doet zij uit zichzelf.

Net als violiste Lisette Carlebur (Kristalhelder Jong Talent 2006, die in juni 2018 haar Bachelor aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam heeft gehaald.) heeft ook Fleur een duidelijke visie wat zij wil bereiken. Haar grote doelen zijn het toewerken naar een auditie voor het Noord Hollands Jeugd Orkest. Zij hoopt dit in 1 á 2 jaar te bereiken. Haar uiteindelijke doel is toegelaten te worden tot het conservatorium. Volgens Jussi Paanaanen, docent viool bij Triade, neemt Fleur haar hobby zeer serieus en werkt ze er zeer hard voor. Met betrekking tot een van haar doelen, lid worden van het Noord-Hollands Jeugd Orkest, moet zij door haar leeftijd en bepaalde technische eisen nog even geduld hebben. Haar ambitie is echter zeer bijzonder.

Zichzelf
Volgens haar (oude) meester Eric van der Veeken van de Algemene Basisschool Comenius heeft Fleur een belangrijke eigenschap namelijk dat zij ontzettend zichzelf is. Daarnaast beschikt zij over een enorm goede werkhouding en over veel doorzettingsvermogen. Dit hielp haar niet alleen bij haar schoolwerk, maar is ook belangrijk bij het vioolspelen. Zij stond regelmatig voor de klas te spelen, waar zij met veel enthousiasme en overtuiging haar vioolspel liet horen. Fleur was in de klas altijd rustig en bescheiden, maar als zij muziek mocht maken begon ze te stralen. Vioolspelen is echt haar ding.

Volgens haar ouders en broer is Fleur gewoon een heel lief kind, met van jongs af aan een grote liefde voor haar viool. Zij is introvert, verlegen en bescheiden, zeker geen kind dat op de voorgrond aanwezig is. Het is dan ook wonderlijk om te zien dat zij met haar viool wel zoveel mogelijk op het podium wil staan. Het liefst in een ensemble of orkest, maar ook alleen staat zij haar ‘mannetje’. In de 2,5 jaar dat ze les heeft in Den Helder, heeft zij haar weg opnieuw gevonden en blijft zij groeien.

Fleur is dit jaar gestart op het Lyceum aan Zee in Den Helder. Gezien het vorenstaande heeft het bestuur van de Stichting met zeer veel plezier en enthousiasme de Kristalhelder Jong Talent Prijs 2018 aan Fleur toegekend.