Kampanje opnieuw in de race voor meest gastvrije theater

25

Den Helder – Schouwburg De Kampanje maakt opnieuw kans op de titel van het meest gastvrije theater van het land. De ANWB heeft maandag de nominaties bekendgemaakt en het theater op Willemsoord is genomineerd in de categorie middelgrote gemeente.

Leden van de ANWB gaan graag een avond uit, zij bezoeken daarbij geregeld een theater. Om leden te helpen bij hun keuze en om de theaters in het zonnetje te zetten organiseert de ANWB voor de derde keer de verkiezing van het “Meest gastvrije theater van Nederland”. ANWB-leden hebben de afgelopen weken 17.000 keer stemmen uitgebracht op hun favoriete theater, schouwburg of concertgebouw via www.anwb.nl/theater.

Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB, maakt op dinsdag 2 oktober vanaf 14:30 uur bekend wie van de 40 genomineerde theaters zich één van de winnaars mag noemen. Ook overhandigt hij het nieuwe ANWB UIT-magazine 2018-2019 aan musicalster Johnny Kraaykamp junior in Studio’s Aalsmeer in Aalsmeer en Edsilia Rombley en Marjolein Teepen komen optreden.

Nominaties
Voor de verkiezing zijn 40 theaters genomineerd in vier categorieën. In iedere categorie wordt een gouden, zilveren en bronzen prijs uitgereikt. Van de vier gouden winnaars wint het theater met de hoogste score de titel “Meest gastvrije theater van Nederland”. De Goudse Schouwburg was de overall winnaar van 2016 en 2017.

Leden beoordeelden de theaters op bereikbaarheid, horeca, prijsniveau, sfeer en uitstraling, het zitcomfort, het zicht op het podium en het aanbod van voorstellingen.

De genomineerde theaters per categorie in willekeurige volgorde:

Categorie grote stad (200.000 inwoners):
° AFAS Circustheater, Scheveningen
° Beatrix Theater, Utrecht
° De Meervaart, Amsterdam
° DeLaMar Theater, Amsterdam
° Koninklijke Schouwburg, Den Haag
° Koninklijke Theater Carré, Amsterdam
° Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
° Oude Luxor Theater, Rotterdam
° Parktheater Eindhoven, Eindhoven
° Zuiderstrandtheater, Den Haag

Categorie grote gemeente (100.000 tot 200.000 inwoners):
° Chassé Theater, Breda
° Cultura, Ede
° Flint, Amersfoort
° Stadstheater, Zoetermeer
° Theater de Maaspoort, Venlo
° Theater Orpheus, Apeldoorn
° WestlandTheater De Naald, Naaldwijk
° Zaantheater, Zaandam
° Nieuw: Leidse Schouwburg, Leiden
° Nieuw: Vrijhof Cultuurcentrum, Enschede

Categorie middelgrote gemeente ( 50.000 tot 100.000 inwoners):
° AGORA theater, Lelystad
° De Goudse Schouwburg, Gouda
° Het Veur Theater, Leidschendam
° Theater aan de Schie, Schiedam
° Theater De Kampanje, Den Helder
° Theater De Stoep, Spijkenisse
° Schouwburg De Kring, Roosendaal
° Nieuw: Schouwburg het Park, Hoorn
° Nieuw: Theater De Lievekamp, Oss
° Nieuw: Theater HOF 88, Almelo

Categorie kleine gemeente ( tot 50.000):
° De Muze, Noordwijk
° Parkgebouw Rijssen, Rijssen
° Theater De Leest, Waalwijk
° Theater Geert Teis, Stadskanaal
° Theater Het Kruispunt, Barendrecht
° Nieuw: Gasthuiskerk Doesburg, Doesburg
° Nieuw: Theater de Schalm, Veldhoven
° Nieuw: Theater aan de Slinger, Houten
° Nieuw: Schouwburg Agnietenhof, Tiel
° Nieuw: Schouwburg Venray, Venray

De Kampanje was ook in 2017 genomineerd voor de titel. Het theater eindigde toen op de tweede plek, maar gaat nu uiteraard opnieuw voor de hoofdprijs.

25 REACTIES

 1. Ohh heerlijk… straks weer een prijs een door ons betaalde centen. Ik kan bijna niet wachten en misschien mogen we in Abu Dhabi ofzo de prijs ophalen van beste theather van de wereld (sarcasme off)

 2. we betalen inderdaad de hoofd prijs met dit veel te dure theater/restaurant zodra ze van het subsidie infuus gaan kunnen ze wel sluiten

  • hobby’s kosten nu eenmaal geld, wat moeten ze dan, de toko maar dicht gooien, zijn we weer een trekpleister kwijt, als de gemiddelde azijnzeiker hier nu eens wat positiever over dit soort projecten is komen er wellicht nog meer bezoekers en wordt het meer rendabel, het continu de grond in boren helpt in ieder geval averechts

   • Sinds wanneer is het verkondigen van de realiteit azijnzeiken ? En die mislukte fabriekshal, schijnt een gemeenschaps geld verslindend bedrijf te zijn . Zie jij Geld van een ander over de balk smijten, maar als hobby !

 3. Citaat; “Leden (ANWB) beoordeelden de theaters op bereikbaarheid, horeca, prijsniveau, sfeer en uitstraling, het zitcomfort, het zicht op het podium en het aanbod van voorstellingen.”
  Als lid van de ANWB kan ik uiteraard niet achterblijven met een beoordeling van de subsidieslurpende Kampanje;
  Bereikbaarheid – Zeer slecht. Niet per openbaar vervoer bereikbaar.
  Horeca – verhouding prijs/kwaliteit ver te zoeken. (de buren, Kade 60 is heerlijk eten voor juiste prijs)
  Prijsniveau – prijzen in de bar veel te duur. Prijzen Theather net boven het gemiddelde
  Sfeer en uitstraling – geen enkele sfeer te ruim te hoge plafonds, weinig aankleding
  Zitcomfort – voor kleinere mensen 165 cm, stoelen te hoog. Bij lange mensen te weinig beenruimte.
  Zicht op het podium – zaal is te diep helling net iets te vlak, kijkt door de haren heen.
  Aanbod van voorstellingen – Te weinig kwaliteit en grote producties. Door de weeks te weinig voorstellingen van kaliber, als er al voorstellingen zijn.
  Gastvrij; De vrijwilligers (80% van personeel) doen hun best. Alleen hadden dit betaalde banen moeten zijn. Een semi commercieel bedrijf kan het niet maken om horecapersoneel te vervangen door vrijwilligers.

   • Waarschijnlijk is het de weergave van Andrea’s beoordeling, die ook reeds bij de ANWB is gedeponeerd.
    Ik zal gelijk ook even een beoordeling bij de ANWB gaan deponeren en omdat Andrea zo mooi weet te formuleren, hoef ik maar weinig in de tekst aan te passen. 😛

    • Judge; waarschijnlijk is een aanname.
     Enneh, als je nu je beoordeling gaat schrijven op de site van de ANWB dan ben je net even te laat. De top 10 voor dit jaar is reeds vastgesteld.
     Andrea, U mag wat mij betreft kritisch zijn. Graag zelfs, vermits onderbouwd. In het geval van Uw beoordeling over de schouwburg; ik kan daar geen speld tussen krijgen.
     Maar ………….. (jawel, daar is hij) …….. uit Uw reactie is mij niet duidelijk geworden of U deze beoordeling op hun site heeft gezegd voordat deze verkiezing plaats vond. Mocht dat niet zo zijn, dan blijf ik bij mijn stelling.

     • Ja Bodelo dat klopt, het was ook bedoeld als aanname.
      En inderdaad, in juridische term zijn ‘we’ tardief, althans ik wel …., maar dat mag mijn pret niet drukken. 😛

   • Wees maar niet bang hoor. De ANWB krijgt mijn mening ook te horen. Waarom mag je van Bodelo niet kritisch bekijken wat er met overheidsgeld gebeurt.

 4. Het is en blijft een fabriekshal op een industrieterrein. Je kan een Aap een gouden ketting of armband geven, het blijft een Aap.

 5. @Andrea, ik vind dit een prachtige bijdrage, hij is bijtend en humoristisch en ik vind het daarnaast altijd bijzonder prettig om een stevig tegengeluid te horen, dat is waardevol, naar mijn mening vooral wanneer er ergens een onuitgesproken consensus lijkt te heersen waar moeilijk een vinger achter te krijgen is, bedankt!
  U valt mij sowieso op; aan de ene kant omdat u met enige regelmaat fors uit de bocht vliegt maar eerlijk gezegd vooral vanwege uw heldere en directe taalgebruik, dat spreekt me aan.

  • Skriks, dank voor het compliment.
   Een mening verkondigen mag ook op scherpst van de snede. Dat mis ik ook vaak hier bij de reageerders. Het lijkt soms of je bepaalde meningen niet mag uitspreken. Er wordt jammer genoeg te veel op de man gespeeld. Ook is het jammer dat mensen niet de discussie durven aan te gaan. Als voorbeeld, RB en Bodelo die nooit een inhoudelijk antwoord geven, maar alleen het woord azijnpisser in de mond kunnen nemen, of een niets zeggend antwoord zoals Bodelo gaf op mijn beoordeling van de kampanje.
   Skriks, u gaat wel in op de inhoud en van uw bijdrage zijn dan ook naar mijn mening recht uit uw hart. En daar hou ik van

 6. Den Helder wordt telkens blij gemaakt met een dooie mus. School 7 in de prijzen, Kampanje weer kanshebber in een lijst met 40 genomineerden hetgeen bijna het gehele arsenaal aan theaters bevat. Alles om te maskeren dat er scheppen met geld erbij gelegd moet worden. Geef de bevolking brood en spelen en men is het overzicht op de realiteit kwijt. Er wordt juichend gesproken over het fantastische feest “Stadshart op Koers”. Een gratis toegankelijk festival wat feitelijk een enorme sigaar uit eigen doos is geweest. Immers de vier ton zijn immers gewoon gemeenschapsgelden. En de opbrengsten uit de horeca? Iemand een idee waar die naar toegaan?

  • en de plaatselijke ondernemers worden door een gesubsidieerde instelling opzij gezet catering licht geluid podium is allemaal in den helder te huur maar wat doet de schouwburg die zegt dat hun dat kunnen en huren vervolgens bedrijven in van buiten den helder weer heel wat centjes die in de plaatselijke economie hadden gebleven als men is in eigen stad gaat winkelen

   • Als het waar is dat de horeca opbrengst naar de Kampanje is gegaan zou dit wederom een verkapte vorm zijn van subsidie verstrekking met gemeenschapsgeld. Immers de Gemeente betaald het feest met gemeenschapsgeld en de horeca inkomsten gaan naar de Kampanje. Dus risico nul en inkomsten als extra voor het dekken van de gaten in de exploitatie van de Schouwburg.

    • Peter, waar lees jij dat het feest 4 ton heeft gekost?
     Waar lees jij dat de horeca opbrengst naar de Kampanje is gegaan?
     Waar lees jij dat de gemeente het feest georganiseerd heeft?
     Voor iemand die gewend is grote feesten te organiseren (en waarvan je dus mag verwachten dat de achtergrond kennis aanwezig is voor wat betreft aanbesteding, opdrachtgever en kosten/baten verrekening) vind ik dat je in deze reactie(s) behoorlijk uit de bocht vliegt.

 7. Ach Woningstichting en gemeente rommelen wel weer wat met vergunningen zodat er minder leges betaald hoeven te worden we organiseren gewoon nog een feestje en geven ze een (Ku.)nstwerk. “Brood en spelen”

  • Woningstichting speelt ook met Gemeenschapsgelden. Destijds zijn de sociale woningen gebouwd met z.g. woningcontigenten, zwaar door het rijk gesubsidieerde woningbouw. Gemeentes gaven gronden uit voor gereduceerde prijzen (inkomstenderving en verkapte subsidie) en vervolgens worden te betalen hoge huren gesubsidieerd met gemeenschapsgelden als de huursusidie, nu huurtoeslag geheten. Dus al zou WS dit feestje betaald hebben, wederom een dikke sigaar uit eigen doos voor de bewoners.

 8. En de huurders hebben weer meebetaald aan de gesubsideerde gevels van winkels en premie A woningen dmv belastingen. Het is maar hoe je het bekijkt.

 9. De Kampanje heeft in 2017 € 1.915.621,00 subsidie ontvangen. Echt een belachelijk bedrag voor een Theater. Een ruime meerderheid van de inwoners kan door hun financiële situatie geen gebruik maken van het Theater. Een kleine subsidie oke, maar in 10 jaar tijd de subsidie verdubbelen gaat echt te ver.

Comments are closed.