Open dag in het asielzoekerscentrum

2

Den Helder – Veel asielzoekerscentra openen 22 september hun deuren voor het publiek om een indruk te geven van het dagelijks leven op een azc. De Open azc dag is een initiatief van het COA, het Ministerie van Justitie & Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland. Ook in Den Helder gaan de deuren van de Doggershoek open.

Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er rondleidingen, workshops en lekkere hapjes uit de landen waar de vluchtelingen vandaan komen. Ook is er muziek en zijn er speciale activiteiten voor kinderen. In Den Helder zijn ook diverse opvanglocaties waar een groep minderjarige vluchtelingen wordt opgevangen. Dit zijn kinderen die alleen en zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht. De medewerkers die deze kinderen begeleiden zullen ook aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Met het openstellen van de deuren van azc’s willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan. De Open azc dag vindt plaats op Nationale Burendag. De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, Ministerie van Justitie& Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland sluiten zich hier van harte bij aan.

De Vrolijkheid
Ook de Vrolijkheid is weer aanwezig op de open dag en staan er met een informatiekraam. Bezoekers kunnen de expositie bewonderen van het kunstenaarsduo Ruben LaCruz en Karolien Helweg in het Vrolijk Museum. Er komt een doorlopende dansworkshop, door Dorian Reijers en Lianne de Boer. Deze workshop is voor jong en oud en zorgt voor een vrolijke boel.

De voormalige Rijksinrichting voor jeugdigen de Doggershoek in Den Helder is na een verbouwing in 2015 gebruik genomen als asielzoekerscentrum. De eerste bewoners arriveerden eind augustus en op 30 september 2015 is het azc officieel geopend. Er is plaats voor maximaal 575 asielzoekers.

Op de www.openazc.nl staat een overzicht van alle activiteiten die op de azc’s georganiseerd worden.

2 REACTIES

  1. ja nu we in dit land gestopt zijn met uitzetten kunnen ze er maar beter voor zorgen dat de AZC’s en bewoners geaccepteerd worden, die zullen eerdaags wel uitpuilen als het nieuws naar buiten komt dat iedereen in NL mag blijven

  2. Pim zei het jaren geleden al :vol is vol.
    Waarom komen die jong volwassen mannen uit syrie hierheen.laat ze vechten voor hun land.nee kom maar naar nederland hier kan je gewoon je hand ophouden .een uitkering een huis een zorgverzekering alles krijg je ..en wij hardwerkende nederlander post overal naast de pot.nog langer wachten op een woning .geen banen .maar je mag er niks van zeggen hoor want dan discrimineer je .maar ik vraag me toch al heel lang af …wie word er hier gediscrimineerd?????

Comments are closed.