SNG weer op zoek naar Zwarte Pieten

6

Den Helder – Het Sint Nicolaas Genootschap bestaat 21 jaar en elk jaar lijkt het wel drukker te worden. “Elk jaar zijn we opzoek naar nieuwe en extra mensen om het mooiste sprookje wat we hebben levend te houden”, meldt Marcel Karhof.

Sint Nicolaas gaat weer steeds meer leven. Zeker nu de discussie rondom Zwarte Piet steeds vaker in de media komt, vragen de mensen bewuster naar een ouderwets bezoek van Sint Nicolaas met Zwarte Piet. “Dat wil dus zeggen dat het Sint Nicolaas Genootschap graag meewerkt aan het kinderfeest maar dit uitsluitend doet met de traditionele Pieten. Roetveeg, groene, gele, blauwe, stroopwafel of welke andere vreemde soorten gaan niet uit onze naam op pad.”

“Mensen die ons willen helpen als Zwarte Piet of als medewerker(ster) in de kleding, schmink of andere ondersteunende taken zijn meer als van harte welkom. Zwarte piet worden kan vanaf 14 jaar. Onze werkzaamheden vinden hoofdzakelijk in Den Helder en omgeving plaats, maar ook buiten onze stad zijn we een graag geziene verschijning. In samenwerking met het HOB verzorgen we de intocht van Sint Nicolaas in Den Helder op 17 november en in Julianadorp op 24 november doen we dit in samenwerking met de Culturele Vereniging Julianadorp.”

Doe Een Wens
Al sinds de oprichting gaan de baten van het Sint Nicolaas Genootschap naar de Doe Een Wens Stichting. Zij vervullen wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte tot 18 jaar. “Verder ondersteunden we eerder het Helderse logeerhuis van Kids2Care, het Koningin Wilhelmina Fonds (Kankerbestrijding), de kinderafdeling van het Gemini ziekenhuis, Noorderhaven en Beestenboel in Zwanenbalg, Sjaak Pach Stichting en Scouting Jutters Willemsoord.”

Op vrijdag 19 oktober is er een eerste bijeenkomst voor nieuwe medewerkers in het eigen verenigingsgebouw. “Tijdens deze avond krijg je veel informatie over het Genootschap en onze werkwijze. Je kunt hier terecht met al je vragen en opmerkingen ook over hoe we bijvoorbeeld omgaan met de discussie over anders gekeurde Pieten.”

Inschrijven
Wie interesse heeft om als Zwarte Piet of als medewerker het Genootschap te ondersteunen, kan zich via de site inschrijven. Telefonisch aanmelden en of informatie inwinnen kan natuurlijk ook. Neem contact op met Marcel of Monique Karhof via tel: 0223-758484. Nieuwe medewerkers gaan pas na een gedegen voorbereiding op pad, “want het zijn van Piet is meer dan alleen een handje pepernoten uitdelen”.

Meer informatie is ook te vinden op www.sintnicolaasgenootschap.nl.

6 REACTIES

 1. “Dat wil dus zeggen dat het Sint Nicolaas Genootschap graag meewerkt aan het kinderfeest maar dit uitsluitend doet met de traditionele Pieten. Roetveeg, groene, gele, blauwe, stroopwafel of welke andere vreemde soorten gaan niet uit onze naam op pad.”

  Als het Traditionele pieten moeten zijn dan horen ze te worden uitgerust met een roe om stoute kinderen bang te maken maar dat wordt niet meer gedaan. Dus tradities veranderen. Zwarte piet is kwetsend voor sommige mensen en behoort dus daarom uit beschaafde overweging veranderd te worden; het kwetsende kan gemakkelijk veranderd worden, maar ja racisme en egoïsme tiert blijkbaar te welig om het voor iedereen een feestje te willen maken. https://www.youtube.com/watch?v=NqdXfc4dTkM

 2. Als roodharige (nu grijs) had ik Rooie Pieten ook niet zo leuk gevonden. Ik heb er alle begrip voor dat Zwarte Piet voor mensen met een kleurtje niet zo leuk is.
  Ik denk dat veel Nederlanders er eigenlijk ook zo over denken, maar dat daar iets doorheen speelt waardoor de meerderheid de hakken in het zand zet: antipathie tegen de anti-Pietmensen, en dan niet om hun kleur, maar vooral om hun opstelling en hun agressieve manier van actie voeren.

  • Het is pertinent onwaar dat anti-pietmensen (zoals u ze benoemd) agressief actie voeren. Het zijn pro-pietmensen die agressief waren en zijn en hakken in het zand zetten om zwarte piet te veranderen in een piet waar iedereen blij van kan worden.

   • Utrechter Michael van Zeijl (37) zette in oktober vorig jaar deze tekst op Facebook: ,,We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is, zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. Maw zonder twijfel morsdood.’
    Beste lezer; U heeft gelijk. Het valt mee ………………………….

 3. Selecteer ‘Geschiedenis’.
  Kies ‘geschiedenis wissen’.
  Selecteer welke items en van wanneer je wilt verwijderen.
  Klik op ‘geschiedenis wissen’.

 4. Een discussie heeft alleen zin als de feiten op tafel liggen. Het is nu al jaren verbijsterend dat zogenaamde anti-Zwartepieten geen enkele kennis van theater hebben, een groot tekort aan cultuur en integratie. Als theaterwetenschapper stel ik hier maar weer eens als FEIT, dat Zwartepiet al lang bestond in de middeleeuwen in Midden-Europa. Zwart is dan al een theaterkleur, een verhulling, die niks te maken heeft met de huidskleur van donkerder mensen. En er dus ook geen karikatuur van is. Een Amsterdamse onderwijzer maakte uitsluitend met goede bedoelingen Zwartepiet minder afschrikwekkend. Nu is Zwartepiet slim, handig, vrijgevig, lenig, komisch en uiterst vriendelijk voor kinderen, en zeer welkom in Paramaribo en Curacao. Het wordt hoog tijd dat NTR, Paul de Leeuw, BNNVARA, burgemeesters, D66, GroenLinks, en diverse kranten hun kennis met feiten gaan bijstellen. En dat een klein groepje agressieve schreeuwers niet een mooie theatervoorstelling van en voor kinderen MOGEN verpesten, in een demonstratie zonder feiten. Schreeuwers die wel Bouterse, moordenaar, met rust laten.

Comments are closed.