Uitbraak van iepziekte in Den Helder

3

Den Helder – Ook dit jaar gaat de iepziekte Den Helder niet voorbij. Afgelopen weken is bij veel bomen de ziekte geconstateerd. Er is door de gemeente opdracht gegeven tot het verwijderen van 120 laanbomen en 600 kleinere iepen uit verschillende bossingels.

De zieke bomen staan verspreid over de hele stad, maar vooral Binnen de Linie (centrum) slaat de iepziekte toe. Veel van deze bomen zijn beeldbepalend in de straat maar helaas niet meer te redden. We verwachten de komende weken bij nog meer iepen de ziekte te constateren. Ook die zullen het veld moeten ruimen.

De iep is te herkennen aan de zaden en de vorm van het blad (scheve bladvoet). Het zijn bomen met een brede kroon, die veel licht doorlaat. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die op twee manieren kan worden overgebracht. Ten eerste door wortelcontact tussen zieke en gezonde bomen. Zieke bomen besmetten via hun wortels de gezonde bomen die naast hen staan. Ten tweede door de iepenspintkever. Dit diertje legt haar eieren in zieke en verzwakte iepen. In de zomer komen de eitjes uit en vliegen de jonge kevers naar gezonde bomen om hiervan te eten. Als ze van de zieke boom schimmelsporen met zich meedragen, besmetten ze zo de gezonde boom.

Herkenning zieke iep
In een aangetaste boom zijn de houtvaten dicht door schimmel. Dit kun je in een doorgesneden tak zien aan de bruine ring of stippen. Transport van voedingsstoffen naar de bladeren is dan niet meer mogelijk. De open houtvaten heeft hij namelijk nodig om water vanuit de wortels naar de bladeren te transporteren. Omdat transport van voedingsstoffen niet meer kan, verwelken de frisgroene bladeren en verkleuren snel naar geel en dan bruin. Daarna vallen ze af, behalve de jonge blaadjes aan de uiteinden van de twijgen. Na besmetting door de kever begint de verkleuring in één of meer takken. Door wortelcontact met een zieke buurboom verkleurt de hele kroon, meestal van onderaf beginnend.

Snel en doortastend handelen is de belangrijkste voorwaarde voor succes. Zodra een boom symptomen van iepziekte vertoont, gaat een gespecialiseerd bedrijf de boom controleren. Een kenmerkende bruine verkleuring onder de schil en een doffe kleur van het ontblote hout wijzen op iepziekte. Is de boom inderdaad ziek, dan mag het bedrijf de boom direct verwijderen en versnipperen.

Melden
Het melden van een zieke iep kan via de app Makkelijk Melden of door te bellen met het algemene nummer 140223. U kunt ook een melding doen via de website (www.denhelder.nl/melden). Het kan ook elke werkdag van 08.00 tot 17.00 uur bij het Klantencontactcentrum, telefoon 14 0223.

Na de melding wordt de, ongeschilde, iepen(haard)hout gratis opgehaald en afgevoerd. Ook voor het onderzoeken en eventueel kappen van iepen worden géén kosten in rekening gebracht. Meer informatie over de iepziekte kunt u vinden op www.bomenstichting.nl.

3 REACTIES

  1. Jaja. Een gespecialiseerd bedrijf die een aantal dode iepen gewoon laat staan. Snel en doortastend optreden gebeurt hier niet. Het ettert al jaren door de iepenziekte. Maar beter is om helemaal niks te doen. In Duitsland worden zieke iepen al niet meer geruimd. Scheelt weer behoorlijk wat belastinggeld.

  2. Grote bomen kappen is prima. Het punt is dat lage begroeiing ook steeds gesnoeid wordt. En vervolgens groeit het weer aan omdat de wortels niet verwijderd worden. Na 2 jaar komt de ziekte er weer in. Laat die struiken dan gewoon zoals het is, veroorzaken geen valschade en andere vegetatie neemt het dan over zoals de Esdoorn.

Comments are closed.