Veel belangstelling voor open dag AZC

47

Den Helder – Wie er zin in had was zaterdagmiddag in de gelegenheid gesteld om asielzoekerscentrum de Doggershoek te bezoeken. Het AZC geeft momenteel onderdak aan 486 bewoners uit twaalf landen. COA locatiemanager, Martin Wieringa, vertelt dat er alles aan wordt gedaan om de mensen zo goed mogelijk op te vangen.

Het gaat om tijdelijke bewoners die wachten op de uitslag van de asielaanvraag of na goedkeuring nog geen woning hebben. Binnen het centrum verzorgt het COA de opvang en de introductie in de Nederlandse samenleving. Ook worden de bewoners regelmatig geïnformeerd over de status van de aanvraag. “Het is belangrijk om vooral duidelijk te zijn, ook als het een slecht nieuws gesprek betreft.”

Het COA is niet de instantie die beslist over de status, maar slechts de boodschapper. Voor het vertalen kan gebruik worden gemaakt van andere bewoners. Als het nodig is kan er in een spreekkamer, met telefonische ondersteuning van gecertificeerde tolken, een gesprek georganiseerd worden.

Nederlandse les
Binnen het centrum worden Nederlandse lessen gegeven en krijgen de bewoners uitleg over de regels binnen en buiten het centrum. Zo worden de bewoners voorbereid op een eventueel definitief verblijf in Nederland en dan moeten ze bijvoorbeeld weten hoe gas, water en elektra in woningen geregeld is. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het schoon houden van de appartementen en het bereiden van eigen eten. Kinderen gaan eerst naar de internationale schakelklas om de beginselen van de Nederlandse taal en gewoonten aan te leren. Daarna worden ze op een basisschool ingeschreven en volgen ze gewoon onderwijs. Volwassenen en oudere kinderen krijgen in de taalklas Nederlands.

Barry Kossen-Merse is een van de COA-medewerkers die de bezoekers binnen het centrum rondleidt. Die belangstellende kregen onder meer uitleg over de informatiebalie, spreekkamers, sportgelegenheden, kinderspeelkamer, taalklas, computerkamer en appartementen. Er wordt uitgelegd dat bewoners zich wekelijks moeten melden en dan geld voor een week krijgen. Volwassenen ontvangen 58 euro en een stel 96 euro voor eten, kleding en zakgeld. Als ze gaan werken wordt een deel van het salaris gebruikt om huur te betalen.

Sport
In de fitnessruimte legt Peter de Jong Boers uit dat hij voor verschillende groepen onder meer judo, volleybal, voetbal, yoga aerobic en fitness begeleidt. Hij krijgt daarbij steun van drie hulpen, waaronder een jonge man uit Afghanistan. Daarnaast helpen ook eindejaarsstudenten van ROC sport & beweging mee. Er zijn goede contacten met de Helderse sportverenigingen, zodat de bewoners kunnen instromen in het verenigingsleven. Daarnaast kan Peter altijd terecht bij het team Sportservice van de gemeente. Sporten kan niet altijd gemengd, omdat het geloof dat niet toe staat. Zo kunnen de Arabische dames in aparte uurtjes met elkaar sporten. Peter wordt, in zijn rol van instructeur, als enige man toegelaten voor de begeleiding.

In de speelkamer wordt de kinderen weer geleerd hoe ze kunnen spelen. Vaak zijn ze getraumatiseerd en moeten goed begeleid worden om ze weer het plezier van spelen terug te geven. In het spel wordt gelijk veel aandacht besteed aan de Nederlandse taal. Een van de appartementen was voor de gelegenheid opengesteld. Hier lieten een vader en zoon uit Jemen het eenvoudige interieur van de woonkamer zien. De woonkamer en bijbehorende slaapkamers bieden plaats aan acht bewoners.

Taalklas
Aan het eind van de rondleiding werden de bezoekers in de taalklas achter gelaten. Hier werden de rollen omgedraaid. Vier bewoners gaven taalles in Arabisch, Koerdisch en Tigrinya. Zo lieten Samar en haar zus, uit Jemen, de kersverse leerlingen geduldig een aantal woorden in het Arabisch zeggen en schrijven.

In de binnentuin waren verschillende informatiestands aanwezig. In de stand van International Organization for Migration legt Tina van Hoof uit dat de organisatie in 170 landen aanwezig is en dat het hoofdkantoor in Den Haag staat. Het helpt asielzoekers om terug te keren naar het land van herkomst of te verhuizen naar een ander land. Ook begeleiden ze mensen uit de opvangkampen in het buitenland die toestemming hebben gekregen om naar Nederland te komen.

Veel belangstellenden maakten gebruik van de informatieve rondleidingen en genoten van de verschillende hapjes en gerechten. Het COA heeft hiermee met succes een kijkje in AZC gegeven.

47 REACTIES

 1. Misschien moet men in het COA-centrum de bewoners ook gelijk duidelijk maken, dat in onze maatschappij mannen en vrouwen de zelfde rechten (ook plichten) hebben.
  Het heeft hier uiteindelijk o.a. geresulteerd in : samen werken, SAMEN SPORTEN en samen kraamverlof, samen uit en samen …. etc.
  En als men denkt hier zich niet aan te kunnen aanpassen, dan staat de deur tot terugkeer naar het land van herkomst wagenwijd open ….

  • juist
   iedere keer dat getuttel met een totaal verkeerd beeld.
   dit volk “past” zich niet bepaald aan .
   maar dat zal je hier wel niet mogen zeggen denk ik . . zal de plaatsing ook wel niet halen denk ik zo
   die “linkse” valse voorstelling geeft een totaal verknipt beeld

 2. Zo zie je maar weer dat deze mensen alles gratis krijgen waar wij in het dagelijkse leven voor moeten betalen.
  Fitnes, internet cafe ,allerlei sport activiteiten, woonruimte , enz.
  Daar waar wij hard voor moeten werken.
  Sluiten die zooi en dat geld naar onze oudere en bejaarden brengen die hebben ook hard nodig.

 3. Misschien, willen zij er elf wel voor betalen, maar omdat zij niet mogen werken en daardoor geen inkomen hebben , kunnen zij dat niet .

  • uit het stukje: Het gaat om tijdelijke bewoners die wachten op de uitslag van de asielaanvraag of na goedkeuring nog geen woning hebben…… dus die laatste groep mag wel werken en dus voor al deze kosten opdraaien, het gebeurt alleen niet, op internet is te vinden wat deze groep allemaal gratis krijgt, en dit terwijl menig Nederlander niet eens de huurverhoging kan opbrengen of een schoolreisje van z’n kroost kan veroorloven, het zit helemaal scheef in elkaar hier dankzij de linkse knuffelaars en verschrikkelijk naïeve mensen die hier met open ogen intuinen (als u)

 4. die “krijgen” betere verzorging dan menige Nederlandse ouderen.
  oudjes die hun leven lang krom hebben gelegen in, en voor dit land.

 5. ja maar wat moeten wij in het westen toch met die mensen??Laat ze eerst maar eens leren om niet meer dan twee kinderen te produceren waar ze dan misschien wel zelf voor kunnen zorgen!Dan hoeven ze ook niet zo massaal naar het westen te vluchten eerst je eigen straatje schoonhouden toch?????

 6. zie het resultaat van misinformatie,ouderen die bang zijn voor hun pensioen en gezondheidszorg en het afschuiven naar mensen die zich niet kunnen verdedigen, Als je mensen opvangt zul je ze toch menswaardig moeten behandelen en niet zoals menig medeburger zou willen op water en brood, Als je bang bent dat dit ten koste gaat van ons leefklimaat cq luxe tja waar stop je dan ??

  • ik zie in uw reactie duidelijk dat de linkse misinformatie z’n doel heeft bereikt, is dat het resultaat waar u op doelt?
   .
   het is toch van de zotte dat de hoofdzakelijk economische migranten het beter hebben dan de hardwerkende Nederlander …..

   • dat zie je dan mooi verkeerd RB mijn visie is niet gebaseerd op politiek /Als je verder als je neus kijkt zie je dat het vluchtelingenprobleem wereldwijd is en voorlopig niet stopt.Wel zie ik mensen die bang worden voor hun eigen sociale zekerheid en daar wordt weer handig gebruikt van gemaakt door populisten.

    • het is niet wereldwijd, het concentreert zich voornamelijk in het “westen” en dan voor ons in de EU en rondom Syrie maar dat zijn maar tussenstations om vandaar weer door te stomen weer naar dat fijne westen zodra er een gaatje komt…. toon mij eens oostelijke landen waar het ook een groot probleem is? Lithouwen, Rusland, Wit Rusland, Roemenie, Australië, Oekraine, Nieuw Zeeland, Kazakhstan, China, Kuala Lumpur, Azerbaijan, Saudi Arabia, en nog meer oostelijke landen te verzinnen waar niet veel aan de hand is,

 7. Het is meer dan interessant om te zien op welke manier gevoelens binnen de samenleving tegenwoordig worden gekanaliseerd via media en voorlichting.
  9 reacties kwamen er op dit artikel waarvan er 8 zich ergeren aan het onderwerp, dat kan toeval zijn want er is naar mijn mening bij DHA toch geen sprake van een kleinzielig extreemrechts forum of is er toch meer aan de hand?
  De kop boven het artikel spreekt van ´veel belangstelling´; ´veel´ kan weerstand oproepen maar is in dit geval natuurlijk uiterst subjectief.
  Het kan druk zijn geweest vanwege een beperking in de ruimte, drukker dan verwacht, drukker dan in andere steden, kortom; eigenlijk hebben we weinig aan die constatering gewoon omdat belangrijke vaste parameters ontbreken.
  Wellicht was het zelfs rustig, bedenk ik opeens, wanneer je bijvoorbeeld naar het percentage ´inloop´bezoekers op dat van de totale Helderse bevolking zou kijken.
  Zijn die percentages trouwens maatgevend? Nee, niet iedereen heeft zin in zo´n bezoek maar houdt misschien wél van de manier waarop wij vluchtelingen opvangen.
  Er lijkt mij op een bepaalde manier echter toch sprake van een status quo omtrent een zeer gevoelig onderwerp, het ´zonnige´ artikel staat namelijk recht tegenover de tendens in de reacties, een status quo die welzeker gefaciliteerd wordt door de relatieve welvaart waar we ons in bevinden.
  Het volk wordt weliswaar op een neo-liberale manier financieel al vele jaren ´kort en hongerig´ gehouden (bedrijven en dus aandeelhouders profiteren momenteel al decennia maximaal) maar de individualisering houdt het straatbeeld nog steeds rustig.
  Mij benauwd echter het feit dat boven- en onderbuik toch niet in een redelijke balans lijken te zijn.
  Er is sprake van ´wij en zij´ op het forum maar daar recht tegenover staat de oprechte nieuwsgierigheid bij de bezoekers die een vrije middag aan een inloopfestijn besteden.
  Zouden er mensen bestaan die onder elke omstandigheid van andere mensen houden of mensen die ongeacht de situatie altijd wel een reden vinden voor argwaan?
  Dat lijkt me niet voor de hand liggend zoveel verschillen we toch niet.
  Het onderdrukken van gevoelens werkt desalniettemin altijd contraproductief en gelukkig durft men zich tegenwoordig tenminste wel uit te spreken, bedenk ik tegelijkertijd en dat stelt me wel enigszins gerust.
  Kanaliseren lijkt dus voorlopig de enige oplossing.

 8. wat zijn we toch hard voor elkaar . En wat laten we ons leiden door beeldvorming .
  Toen er tussen 1998 en 2002 (ongeveer ) jaarlijks amper 70.000 vluchtelingen Nederland binnen kwamen werd er niet zo onmenselijk gereageerd .
  Nu hebben er in het afgelopen jaar 14000 mensen , waarvan een groot deel letterlijk heeft moeten rennen voor hun leven , in Nederland een asielaanvraag gedaan waarvan maar een heel klein deel gehonoreerd wordt , en we doen alsof iedere Nederlander persoonlijk om een offer wordt gevraagd .
  Dit gaat niet over links of rechts , dit gaat over menselijkheid . En onze problemen in de prive-sfeer worden echt niet kleiner of groter door het al dan niet groeien van het aantal gehonoreerde asielaanvragen .
  ( misschien wel door al 12 jaar lang voor een zeer rechtse regering te kiezen )
  In landen rondom Syrie , en dat zijn vaak niet de meest welvarende , worden momenteel 5000.000 vluchtelingen uit Syrie opgevangen ……..probeer je er eens iets bij voor te stellen als je je kinderen naar school brengt of naar de supermarkt gaat . Geen zelfmedelijden , maar relativisme . Trouwens , er zitten heel veel verdomd goede vakmensen tussen die onze werkgevers graag willen hebben bij gebrek aan Nederlandse sollicitanten .

  • allemaal links gelul, iedereen die ik tegenwoordig spreek is die stroom totaal zat, en ze zijn het nog meer zat dat voor de hardwerkende Nederlander alles duurder tot onbetaalbaar begint te worden en de kruikenduikers alles maar dan ook alles gratis en voor niets krijgen zonder er ook maar een hand voor te hoeven uitsteken, het gros is economische vluchteling en komt hier alleen voor het gratis geld en huisvesting, en trouwens die werkgevers zouden eens wat minder aan leeftijdsdiscriminatie moeten doen dan krijgen ze bergen steengoede Nederlandse sollicitanten ipv die nieuwkomers waarvan Rutte ook al probeerde te zeggen dat ze ons komen versterken, nou ik zal u uit de droom helpen, maar een handjevol van al deze opvreters is nu aan het werk….

   • Dat is logisch RB degene die zich deze vreemdelingenangst laat aanpraten steken ook andere laaggeletterden aan.Problemen met vluchtelingen zijn inderdaad reëel en onder vluchtelingen versta ik geen economische gelukszoekers Als het met je medemenselijkheid net zo is gesteld als met je EQ dan wens ik je veel wijsheid voor je toekomst

    • ik weet niet in wat voor hooggeletterde linkse droomwereld u leeft met uw roze bril op, maar ik weet één ding zeker, dat één dezer dagen uw bubbel totaal uit elkaar spat….
     u succes met het bijeenrapen van de scherven, we zullen dan zien hoeveel uw medemenselijkheid u dan geholpen heeft….

 9. Kijk, daar hebben we nu @ Judge X voor, die laat zich niets op de mouw spelden. Boem, weg verhaal, weg conclusies, weg synergie en weg catharsis door een wellicht verrassende invalshoek
  En nu maar hopen dat @ Judge X geen politiek antwoord gaf ;( .
  Ik hoop natuurlijk wel dat meneer zelf zijn verklaringen degelijk kan onderbouwen want ik gun hem toch het beste.
  Echter, na eigen inzicht kleuren, tsja … en absolute aantallen gaan opnoemen … hmm.

  • Niks boem, je hebt asielzoekers en je hebt nareizigers, statistisch gezien twee verschillende groepen. Daarnaast, zelfs al zouden er toen bij die 70.000 asielzoekers geen nareizigers bij komen, en zouden de nareizigers nu wel geteld worden als asielzoekers, dan nog gaat het over een verschil van pakweg 40.000 mensen! Dus niks ‘weg verhaal, weg conclusies, weg synergie en weg catharsis’.
   Maar dat is dus niet zo, nareizigers worden niet geteld als asielzoekers omdat zij geen asielaanvraag indienen, een statushouder vraagt op basis van zijn verblijfsvergunning gezinshereniging aan.

 10. Ja, @Monique_K, u lijkt me een theoreticus, niet verkeerd natuurlijk. Eerst vastleggen hoe je iets definieert en je daar vervolgens onder elke omstandigheid strikt aan houden, daar is iets voor te zeggen. Vaak ontstaan er misverstanden doordat uitkomsten op een geheel eigen manier worden geïnterpreteerd, echter, de praktijk is weerbarstig.
  De heer Daens begint zijn betoog in de ´we´ modus en spreekt ons direct op ons gemeenschappelijk geweten en onze medemenselijkheid aan, ten eerste: niet iedereen hoeft zich natuurlijk aangesproken te voelen en ten tweede meneer concludeert voor alle forumdeelnemers alvast ook de uitkomst namelijk dat we hard zijn en ons allemaal laten leiden door beeldvorming.
  Vind U het goed dat ik me dat niet laat aanmatigen?
  Daarbij is overigens enig opportunisme hem niet vreemd gezien de constatering dat wij een deel van de asielzoekers goed kunnen gebruiken.
  Over ´rennen voor je leven´ ga ik liever niet debatteren dat lijkt me oprecht niet zinvol, niemand weet daar het naadje van de kous precies te vinden.
  Dan die cijfers, weet u, ik sprak ooit een Amerikaan die absoluut niet begreep waarom wij in Nederland: bijstandsuitkeringen, ziektewetuitkeringen, werkeloosheidsuitkeringen, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen enz. afzonderlijk benoemen en niet gewoon bij elkaar optellen om ´grip´ te krijgen op het grote geheel, eigenlijk waren het toch allemaal uitkeringen, zei hij.
  Zo kun je ook nieuwe instroom op verschillende manieren beoordelen: strikt naar de letter of toch maar gewoon als nieuwe Nederlander met de zelfde rechten en plichten (en dus mogelijkheden) als iedereen, dat lijkt me ook menselijker.
  Ik denk overigens niet dat veel mensen het verschil tussen de verschillend benoemde groepen kunnen zien, statistisch heeft u waarschijnlijk gelijk maar in cijfers is @ Judge X een bak beter dan ik.
  Een beetje ´boem´ dan, kan dat u bekoren? 😉

  • Nee, beste skriks, dat kan me niet bekoren. Om die Amerikaan dan maar te blijven gebruiken, de situaties verschillen en vragen om een verschillende aanpak. Een voorbeeld: je kan een bijstandsgerechtigde en een werkloze verplichten om te solliciteren, iemand die in de ziektewet zit heeft nog werk, en of een arbeidsongeschikte nou wel of niet kan solliciteren en waarop hangt af van de individuele situatie. Je krijgt niet meer grip op een situatie door alles eerst op een hoop te gooien, eerder het tegendeel.
   Wat u nu doet is hetzelfde als populisten doen, feiten ‘spinnen’ om tot een uitkomst te komen die u wel bevalt. Net zoals dat gegoochel met percentages over criminele Marokkanen, als je zoiets hoort/leest zou je bijna denken dat alle misdaad in Nederland door Marokkanen gepleegd wordt terwijl hun aandeel op het totaal aan misdaad minimaal is.

   Hoe dan ook, de stelling van de heer Daens was dat er vorig jaar maar zo’n 14.000 asielzoekers waren en daar verschrikkelijk over gezeurd wordt, terwijl we over die 70.000 asielzoekers destijds bijna niets hoorden. Om daar dan maar de nareizigers bij te betrekken zodat de cijfers niet al te zeer verschillen is populistisch vals spelen. Dat zou u recht kunnen trekken door ook de nareizigers van die andere groep erbij op te tellen. Maar dat zal denk ik niet gebeuren, want als er een zelfde mate, of zelfs maar de helft aan nareizigers zou zijn bij die groep van 70.000 kom je aan aan 105.000 tot 140.000 nareizigers en bijna geen gezeur, tegenover 30.000 en een hoop hatelijk gezeur. Dus nee, nog niet eens een heel klein beetje boem, alleen een hele hoop populistisch rekenen!

   Wat het ‘rennen voor je leven’ betreft, ik hoop dat het feit dat het gros van de asielzoekers van vorig jaar uit oorlogsgebieden komt niet ter discussie staat? En ik hoop ook dat u beseft dat het voor een (jonge) man in een dergelijk gebied gevaarlijker is om te blijven dan voor een vrouw, zelfs al vliegen de kogels en bommen je niet letterlijk om de oren? Met name jonge mannen worden gewoon ingelijfd bij een van de vechtende partijen, weigeren is geen optie. Natuurlijk slaan die dan op de vlucht, ze willen niets te maken hebben met die oorlog, ze willen blijven leven! Ik lees vaak dat ‘ze moeten blijven om voor hun land te vechten die lafbekken’ en vraag me dan af of deze commentatoren niet begrijpen dat het niet om het verslaan van een buitenlandse indringer gaat, deze mannen willen niet verplicht worden om op hun vrienden en mogelijk zelfs familie te schieten!

   • Monique u verwijt mij waar u en de heer Daens zich juist mee bezig houden: “gesjoemel met en achterhouden van cijfers en u bovendien met uitspraken met losse eindjes”; u heeft er ook heel veel tekst voor nodig en sleept er allerlei niets ter zake doende zaken zoals Marokkanen bij, om een rookgordijn te creëren waarachter u het goochelen uitoefent.
    Simsalabim en hup 105.000 tot 140.000 ‘na-reizigers’ uit de hoge hoed ….
    Ik breng cijfers uit statistieken en publicaties (die over Marokkanen afgezet tegenover Nederlanders met een autochtone achtergrond kent u blijkbaar ook niet) en uw reactie bestaat alleen uit wild schreeuwen en om u heen trappen zonder enig tegenbewijs; volgens mij ga je met dat soort methodes de publieke opinie niet voor je winnen mocht dat de bedoeling zijn.

 11. Ja, @ Guido, daarvoor ben je nu te laat … 😉 Syrisch eten ken ik niet echt maar Iraans eten is niet te versmaden, ik heb een Iraanse vriendin die zo nu en dan wat tips geeft op kookgebied en in Amsterdam op de Rozengracht zit een prachtige Perzische supermarkt-achtige winkel die ik frequent bezoek.
  Waarom denk ik nu opeens dat jou opmerking relativerend bedoeld is? 😉

 12. Zou het niet gewoon beter zijn om die mensen, want dat zijn het tenslotte toch ook gewoon, op te sluiten in die voormalige jeugdgevangenis, cipiers op iedere hoek en te laten leven op water en brood ? En voor RB, zoek hulp !

  • apart forum aan het worden hier, als je niet schaapachtig met linkse knuffelaars meeloopt en dus een andere mening hebt als de schaapjes dan wordt je gesommeerd om hulp te zoeken, denk persoonlijk dat diegenen die dit soort reacties neerzetten zelfs eens hulp moeten gaan zoeken en zeker geen opvoeding met gedegen educatie hebben mogen genieten…..

   • Jij , verwacht , dat we achter jou aanlopen. Als wij jou mening niet delen , dan begin jij iedereen voor linkse knuffelaars uit te maken. Logisch dat er mensen zijn die jou aanraden hulp te zoeken. Enige inlevings vermogen of empathie of mede menselijkheid is jou waarschijnlijk tijdens jouw opvoeding blijkbaar nooit aan je meegegeven .

    • ten eerste het is u en niet je, jou(w) en jij, dat laat al duidelijk iets zien over uw opvoeding en daar laat ik het meteen bij, dit soort puberale uitspattingen is één van de redenen dat ik niet op dat facebook zit want daar kun je het verwachten……

     • Op je teentjes getrapt ? Kan je niet tegen de waarheid ? Het is bekend , dat mensen die een spiegel voorgehouden wordt. opeens met hun mond vol tanden staan en zich geen houding kunnen geven . En , aan mijn opvoeding, valt niets op aan te merken, integendeel tot die van jou . En dat ik jou , met je en jij aanspreek, komt , omdat je voor mij nog een snotneus bent , die het aanspreken met u niet waard is. Let eens op je eigen taal gebruik , en waar je mensen allemaal voor uit maakt. Typisch a sociaal gedrag.

 13. Nee, ik ben niet naar die open dag geweest. De dag waarop de asielindustrie haar producten vertoonde aan de Helderse bevolking en aan de man trachtte te brengen.. Ik schroom niet om het woord “product” te gebruiken want in die industrie gaat het niet zozeer om mensen als wel om geld. Asieladvocaten en COA mederwerkers verdienen er een goede boterham aan. En de migrant, die door de deugmens nog altijd hardnekkig “vluchteling” genoemd wordt, is wat mij betreft een onverkoopbaar “artikel”. Te duur! De migrant van nu moet waarschijnlijk zijn hele leven aan het bijstandsinfuus aangesloten worden en is in cultureel opzicht nauwelijks een verrijking te noemen. Integendeel, hij is een splijtzwam in de samenleving. Dat zie je bijvoorbeeld niet alleen in ons land, maar de laatste tijd ook in Duitsland. Degenen die nog in het sprookje geloven dat de asielzoeker een aanwinst is voor de samenleving, raad ik trouwens aan om eens het boek “Het immigratietaboe” van Joost Niemöller te lezen, waarin 10 wetenschappers aan het woord komen over de impact van immigratie.

 14. en zo is er eerst het smoesje omwille van de bestwil , daarna de leugen , en als die niet voldoen , jawel , de statistiek !! Een statistiek is een geweldig fenomeen dat zich bijzonder goed leent om iedere gewenste uitkomst uit te distilleren . Het is een kwestie van zodanig interpreteren van allerlei gegevens dat de uitkomst strookt met de stelling . Het is als met de diesel-sjoemel affaire , ditmaal helaas over de rug van mensen . Omwille van het cijfer-fetisjisme worden slachtoffers van oorlog en geweld gemakshalve in het afvoerputje van onze laatdunkendheid geschoven .
  Dat de BV Nederland t.o.v. het jaar 2000 er op vooruit is gegaan is gebeurd ondanks alle vluchtelingen . Zij hebben daar geen invloed op . Dat Nederland op de ” happiness-index ” heel hoog scoort , gebeurd ondanks alle vluchtelingen . Zij hebben daar geen invloed op . Zij hebben misschien invloed op de individuele mening van mensen als U en ik . En eens in de vier jaar mogen we die transformeren naar een politieke stem . Gelukkig . Mijn stem zal onverminderd gaan naar een partij met compassie . Die van anderen zeer waarschijnlijk naar een partij met voorliefde voor egocentrisme . Het zij zo . Maar nooit zou ik willen ruilen met een vluchteling , of met de armoedzaaier die hem de deur wijst . Want de vluchteling is te betreuren , en de armoedzaaier een nihilist .

  • Fijn dat u een mens met compassie bent, pieterdaens. Jammer is dat u met uw opmerking over de armoedzaaier die volgens u een nihilist is, te kort door de bocht gaat. Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat uw armoedzaaier misschien compassie heeft voor andere groeperingen in de maatschappij? Goed doen voor de een, gaat vaak ten koste van de ander. En zo is het met compassie ook. Wellicht heeft uw armoedzaaier veel compassie voor ouderen, zieken, gehandicapten, studenten enz. en ziet hij met lede ogen aan hoe er veel geld naar de migrant gaat. Geld dat daarom niet besteed kan worden aan de zorg voor de eerder genoemde groeperingen. Ik weet niet wat soort onderwijs u genoten heeft, maar ik leerde al vroeg dat een euro (voorheen gulden) maar een keer uitgegeven kan worden. Immigratie is een geldverslindend monster dat de schatkist belast en daarmee de verzorgingsstaat in gevaar brengt. Het verbaast mij daarom nog altijd dat er zoveel mensen zijn die hun familie en naasten bloot stellen aan mogelijk onheil als zij daarmee de vreemdeling kunnen redden!

 15. @Monique_K, ik begrijp niet waarom u aan mij nu ineens de redelijk- of onredelijkheid van ons immigratiebeleid gaat uitleggen en waarom u zelfs het perspectief van iemand in oorlogstijd erbij sleept?
  Uiteindelijk legt u me ook nog uitgebreid de situatie binnen de oorlogsgebieden uit alsof wij in Nederland daar met een beetje goede wil geen genuanceerde weet van zouden kunnen hebben.
  En waarom u me uitlegt waaróm uitkeringen een verschillende naam hebben begrijp ik al helemaal niet.
  Naar mij schijnt wilt u de intentie waarmee ik u antwoordde niet zien of u schat hem volledig verkeerd in?
  Die intentie was nu juist om het ´spinnen´ te voorkomen zoals zichtbaar werd op het forum toen de heer Daens een deeluitkomst (namelijk de 14.000) voor een betoog gebruikte dat juist om díé reden dus eigenlijk populistisch genoemd zou mogen worden.
  Echter, in plaats daarvan beschuldigt u mij van populisme? Dat overkomt me voor het eerst in mijn leven maar het raakt gelukkig kant noch wal en u slaat de plank naar mijn mening dan ook volledig mis.
  Ik voel me dus niet aangesproken.
  Populistisch rekenen overigens, zoals u dat noemt, dat laat ik al sinds mensenheugenis aan anderen over, daar hebben we politici voor en ik kan me bovendien ook niet herinneren dat ik één getal genoemd heb? Of? Ja, toch!, éénmaal een 9 en éénmaal een 8
  Dan trekt u voor het gemak ook nog even een blik ´criminele Marokkanen´ open en verbindt daar ook meteen wat conclusies en vaststellingen aan (´je zou bijna denken dat´ en ´hun aandeel is minimaal´), waarom is dat eigenlijk geen spinnen of populisme of is het dan plots weer een onderdeel van een goed doordacht betoog?
  U wilt de gevestigde orde wakker schudden toch met zo’n opmerking of is het wellicht gewoon platte linkse arrogantie (de vruchtbare geboortegrond van het populisme)?
  Maak ikzelf volgens u wellicht deel uit van die orde misschien, heb ik daarom uw toorn gewekt? Ik kan u gewoonweg niet volgen.
  Aan de vraag of eigenlijk ´de vaststelling´ van de heer Daens dat er aan het begin van deze eeuw geen gemor over immigranten was komen we helaas niet eens meer toe, net zomin als aan een toelichting omtrent het begrip ´grip´, zo gaat dat wanneer een gesprek in een slechte sfeer belandt.
  De rode draad binnen uw betoog ontgaat me echt, ik krijg het gevoel dat elk woord gebruikt in een eigen betoog bij u spontaan een eigen leven kan gaan leiden waardoor je automatisch van de ene discussie in de andere valt zonder dat iemand uiteindelijk iets omarmd of leert en daarbij proef ik ergens een bepaalde verbittering.
  Het laatste woord hierover laat ik aan u, dat zal u plezieren en zelfs genoegen doen, schat ik zo in.

  • U komt toch met die Amerikaan die alle uitkeringen op een hoop wil gooien, om daarmee aan te geven dat je ook best asielzoekers en nareizigers op een hoop kan gooien? Dat vind ik overigens op zich best, mits het gebeurt in beide gevallen, niet zoals nu bij de een wel en bij de ander niet!
   Daarom is het nee, nee de heer Daens komt niet met een deeluitkomst, de heer Daens vergelijkt ‘onze’ reactie van toen op 70.000 asielzoekers, met ‘onze’ reactie van nu op 14.000 asielzoekers, beide cijfers zijn zonder nareizigers!
   Als u de nareizigers alleen wilt optellen bij het ene cijfer, die 14.000, dan bent u naar mijn mening populistisch aan het rekenen, zeker als u de uitkomst van die optelsom met termen als ‘boem, weg verhaal’ onderschrijft. Ik beschuldig u dus niet van populisme, maar van populistisch rekenen, van goochelen met cijfers.
   Voor de rest mijn excuses als het wat warrig overkwam, ik werd aan de lopende band afgeleid.

 16. @ Monique-K, excuses accepteer ik altijd en ook onder vrijwel elke omstandigheid, het siert u als mens, zand erover.
  En blijf u vooral vrij uitspreken, maar dat is u wel toevertrouwd.

 17. Van peildatum 1998 tot en met 2002 (5 pijldata’s) waren er gemiddeld 36.617 asielzoekers per jaar, daarin zijn de asielaanvragen, vervolgaanvragen en de na-reizigers bij elkaar opgeteld.
  Vriendelijk verzoek aan pieterdaans om zijn cijfers en vergelijkingen eens uit te leggen.
  https://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/hoe-zit-het-nou

  Een vervolg aanvraag, is een herhaalde asielaanvraag (een tweede aanvraag dus, nadat de procedure de eerste keer al helemaal is doorlopen gevolgd door een ‘uiteindelijke’ afwijzing):
  http://verblijfblog.nl/?p=837

  En ik kan prima leven zonder excuses hoor, ik verwacht ze ook niet ….

 18. Citaat uit het Noordhollands Dagblad van 27-09-2018. De kop:vluchteling bij huis niet vooraan.
  De gemeente Castricum schaft de voorrang af voor statushouders bij toewijzing van een huurwoning.
  Een gemeente is vrij om dat te doen aldus de wethouder.Probleem is echter het geld.Namelijk het volgende:
  Gemeenten die GEEN huisvesting bieden betalen een BOETE VAN 1500 euro PER STATUSHOUDER!!
  Einde citaat uit de krant van vandaag.
  Ik denk hier wel het mijne van nl: Is dit wel RECHTVAARDIG ten opzichte van mensen welke al jaaaaaren een knap huurhuis willen??

  • Beste Anton Hagen, de vraag waarmee u uw reactie beëindigt lijkt mij retorisch van aard. Toch waag ik het erop om u te antwoorden met een wat mij betreft overduidelijk NEE!!

   • Ook ik vind het niet helemaal rechtvaardig. Maar bekijk het ook eens zo. Statushouders hebben geen woning. Dus die staan als het ware op straat. Zij mogen immers niet in het AZC blijven vanwege hun verkregen status. Mensen die al jaren staan ingeschreven, hebben nog een dak boven hun hoofd ( wonen nog bij ouders of hebben nog een woning , maar willen iets anders ) Neemt niet weg , dat je witheet wordt , als je jaren staat ingeschreven en een statushouder met eventueel gezin, gaat opeens voor . Rechtvaardig, is hier de vraag , maar die rechtvaardigheid, geldt ook voor de statushouder, die staat n.l. op straat.

    • Ook de statushouders hebben een woning, ze zijn opgevangen in een AZC.
     Veel van de mensen die een sociale huurwoning zoeken doen dit niet voor de lol. Kijk naar de mensen die zijn gescheiden, en niet meer samen kunnen leven met hun ex-partner. Mensen die door geldproblemen uit hun koophuis moeten. Mensen die naar een andere stad moet verhuizen vanwege werk.
     Het is van gemeente Castricum heel goed dat er geen onderscheid word gemaakt voor bepaalde doelgroepen.Als er al prioriteit gesteld moet worden, dan moet dit gebeuren vanwege veiligheidsaspecten. Mensen die urgent een woning zoeken, vanwege bv mishandeling van ex-partner moeten voorrang krijgen.

     • Andrea, u leest niet goed. Als een asielzoeker statushouder wordt, dan moet hij het AZC uit . immers hij/zij is van status veranderd .Dus in principe dakloos. En aan urgentie procedure zitten nog vele voorwaarden. Ik heb ze hier voor mij liggen van Woningstichting. Het is teveel om hier alles te omschrijven, maar het komt er op neer dat je die verklaring niet zomaar krijgt . Eèn wil ik er wel uithalen , omdat u dat ook vernoemd, U krijgt gèèn urgentie wegens echtscheiding of een verbroken relatie. Zo ook verkoop eigen woning ( ook gedwongen verkoop ) Zo zijn er zo tien punten waarop je geen urgentie verklaring krijgt . Maar dit is woningstichting DH beleid.

Comments are closed.