A Star is Born

0

Den Helder – De derde remake van de muziekfilm “A Star is Born” uit 1937 is het regiedebuut van Bradley Cooper. Hij kwam in beeld voor de regie, nadat Clint Eastwood afzag van het project. Zijn beoogde ster Beyoncé had geen tijd, maar Warner Bros. zorgde voor prima vervanging door Lady Gaga voor de rol te strikken. Naast regisseur is Cooper tevens producent en neemt ook nog even de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening; wat een duizendpoot! Je kunt wel zeggen dat er twee sterren zijn geboren!

Zingen is haar lust en leven, de ietwat verlegen Ally (Gaga) wordt een totaal ander mens in de travestietenbar waar ze vaak optreedt. Ze gaat los en is de enige niet-verklede vrouw tussen de mannen die zijn voorzien van make-up, enorm lange valse wimpers en plastic neptieten; ze is ‘one of the boys’, maar dan anders! Haar vertolking van “La Vie en Rose” liggend, kruipend en sluipend over de bar van het etablissement is een feest voor de ogen en de oren van het publiek. Iedereen geniet!

Blues- en countryzanger Jackson Maine (Cooper) zit na een optreden in zijn auto met chauffeur als de drank op raakt en dat is geen optie voor de dorstige beroemdheid. Bij toeval komt hij terecht in de bar en is onder de indruk van de performance van Ally. Hij bezoekt haar kleedkamer, alle travestieten op een holletje eruit, en neemt Ally mee om haar vroeg in de ochtend thuis af te leveren. Jackson moet verder met zijn tournee en door naar een andere stad. Haar verschijning laat hem niet onberoerd en hij laat haar ophalen.

Ten onder
Jackson heeft Ally horen zingen en ze schrijft ook songs, waar hij mee aan de slag gaat. Als hij haar overhaalt om bij een optreden van hem mee te zingen is het publiek laaiend enthousiast. Terwijl de twee verliefd worden, begint de ster van Ally te rijzen, maar vecht Jackson steeds meer tegen zijn verslavingen. Daarnaast wordt hij doof en is in conflict met zijn rechterhand Bobby (Elliott), die hem niet meer kan helpen. Zijn grote liefde probeert hem te bereiken, tevergeefs. En wat brengt rijkdom en roem dan, als je er aan ten onder gaat?

Een beter regiedebuut had er niet kunnen zijn voor Bradley Cooper, de film brengt de klassieker in een eigentijds jasje met twee geweldige hoofdrolspelers in beeld. Cooper weet zelf de aan drank en drugs verslaafde Jackson heel geloofwaardig neer te zetten; Lady Gaga durft zichzelf bloot te geven, letterlijk en figuurlijk. En dan is er de tragiek van de grote ster die zijn publiek kwijtraakt vanwege de ster die hij ontdekt, zijn vrouw met haar ontluikende talent. De chemie tussen Cooper en Gaga spat van het scherm, zo puur en menselijk gespeeld.

Oscarnominaties?
De muziek neemt een belangrijke plaats in en wederom een compliment voor Bradley Cooper, hij zingt namelijk zelf. In een interview vertelde hij wekenlang vijf dagen per week zangles gedaan te hebben en dat gaf resultaat. Krachtig stemgeluid, perfect in evenwicht met de vocale kwaliteiten van Lady Gaga. Het publiek heeft het ontdekt, want de titelsong “Shallow” is de hitlijsten binnengedrongen. Cooper en Gaga in een prachtig duet wat hoort bij een geweldige film. Oscarnominaties? Zou zomaar kunnen!

Regie: Bradley Cooper
Met: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Dave Chappelle, Rebecca Field, Andrew Dice Clay
Kijkwijzer: 12 jaar