Anti-climax voor Den Helder Suns

0

Den Helder – De eerste competitiewedstrijd voor de Helderse basketballers vond zaterdagavond plaats in een goedgevulde Sporthal Sportlaan. Aris Leeuwarden mocht zich de eerste opponent noemen in de vers gestarte competitie. Laatstgenoemde trok, na zeventien punten achterstand, in de slotseconden aan het langste eind: 67-68.

Grason Bucher, bekend als ‘The professor’, die een aantal dagen in Den Helder verblijft voor onder meer de Tedx bijeenkomst, verzorgde de tip off. Steve Harris mag namens de Suns de eerste score van het seizoen noteren. Via Delvidas Kumelis wordt het namens Leeuwarden snel 4-7. Als latere matchwinnaar Nick Masterson er namens de Friezen een driepunter ingooit is het voor coach Peter van Noord tijd om een time-out aan te vragen.

Veel invloed lijkt de time-out op dat moment nog niet op het spel van de Suns te hebben. Levone Holland mag het gat verkleinen naar vier punten. Slordig balverlies aan beide kanten. Aris lijkt zich sneller te herstellen en voert de druk op bij de Suns. Via 11-16 wordt door een driepunter van Boy can Vliet 14-20. Dit is dan ook de eindstand na de eerste tien minuten.

Voordeel
Het tweede kwart is na bijna drie minuten nog zonder scores. Harris dunkt de Suns naar 16-20 en steals van Alex Laurent en Holland maken dat de Suns op gelijke hoogte komen door een score van Van Vliet; 20-20. De Helderse basketballers pakken de leiding en gaan zichtbaar beter spelen. Met nog ruim twee minuten is het voordeel een punt voor Den Helder. Het publiek wordt aangenaam verrast als Van Vliet de bal, middels een alley oop, perfect past naar Laurent. Wat volgt is een snoeiharde dunk. Bij 33-28 is het rust en is het voordeel nog altijd aan Helderse kant.

In het derde kwart weten de Suns de wedstrijd volledig naar zich toe te rekken. Bij 61-44 is de voorsprong maar liefst zeventien punten en lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Dit kwart kent met name een hoofdrol voor Harris en wordt door de Suns gewonnen met 25-14. De stand na dertig minuten was 58-42. En dan gaat het helemaal mis voor de basketballers uit Den Helder. Kennelijk wordt de spanning van de naderende competitiezege te veel, maar vanaf de tribune zag het publiek de Suns zeer behoudend aanvallen.

Onzeker
Zo zelfverzekerd als de Suns speelden na rust, zo onzeker werd het de laatste tien minuten. Aris wint dit kwart dan ook met ruime cijfers: 9-26. Met nog zo’n tien seconden op de klok is het Nick Masterson die zich namens de Friezen matchwinner mag noemen met een loepzuivere driepunter. De slotseconden leveren aan beide kanten nog een blok op, maar geen scores meer. Hiermee is de eerste competitiewedstrijd voor de Suns geëindigd in een anticlimax. Coach Van Noord na afloop: “Laten we vooropstellen dat wij veel potentie hebben met dit team. We zijn echter niet goed in het afmaken, de focus ontbreekt. Een totaal van 21 turnovers mag en kan gewoon niet. Hier gaan wij aan werken. En ja, ik baal er behoorlijk van.”

Topscorers
Suns: Steve Harris 16, Boy van Vliet 16, Levone Holland 10
Aris: Nick Masterson 24, Delvidas Kumelis 15, Griffin Kinney 10

Foto’s: DHFOTO.