College positief over toekomst Den Helder

23

Den Helder – Burgemeester en wethouders zien de toekomst van Den Helder optimistisch in. Dankzij de aantrekkende economie en vooral de forse investeringen in Defensie, maar natuurlijk ook vanwege de steeds beter wordende voorzieningen, zal Den Helder op korte termijn veranderen van een krimp- in een groeigemeente. Even door een zure appel heen bijten hoort daar helaas ook bij.

Vooruitlopend op de discussies in commissies en raad had het college dinsdag de lokale pers uitgenodigd voor een toelichting op de begroting. Ja, er moet volgend jaar bezuinigd worden, maar daarbij zijn wel keuzes gemaakt om de pijn te verdelen en zo klein mogelijk te houden. Het college wilde vooral benadrukken dat het steeds beter gaat met Den Helder en dat we dan ook vooral met z’n allen positief moeten zijn.

“Den Helder gaat weer groeien”, sprak burgemeester Koen Schuiling. “Tussen nu en 2025 wordt er fors geïnvesteerd in Defensie en dat betekent onder meer enkele duizenden nieuwe banen bij de marine. In combinatie met de overige ontwikkelingen in Den Helder maakt dit dat een flink deel van de nieuwe defensiemedewerkers voor een woning in onze stad zal kiezen”, aldus Schuiling. Wethouder Pieter Kos schetste dat als slechts 30 procent van de nieuwe medewerkers voor Den Helder kiest, we over enkele jaren al geen krimpgemeente meer zijn. “En dat is een voorzichtige schatting”, benadrukte Kos.

Sluitende begroting
De begroting voor 2019 is sluitend, maar er moeten her en der lastige keuzes worden gemaakt. Binnen de 199 miljoen euro die de gemeente tot haar beschikking heeft, is geen geld te vinden om de minima ook volgend jaar te compenseren voor het eigen risico in de zorg. Deze bezuiniging levert de gemeente 200.000 euro op. Positief is volgens Kos wel dat het aantal mensen met een uitkering steeds verder daalt, inmiddels al tot onder de 1650. “En voor eind 2019 rekenen we op 1600 uitkeringsgerechtigden, een realistische en zelfs hoge schatting.” Het college verwacht dat het daadwerkelijke aantal mensen met een uitkering nog lager uitvalt.

De gratis gehandicaptenparkeerkaart gaat geld kosten, 28 euro per jaar. Dat levert de gemeente 10.000 euro op. En ook de Meedoenregeling wordt afgeschaft, een besparing van 368.500 euro. Het pas dit jaar ingestelde Topsportbeleid sneuvelt ook. Volgens wethouder Peter de Vrij wil de gemeente meer inzetten op breedtesport en was het bovendien zo dat het potje voor topsport dit jaar ook niet volledig werd benut. Ook de Stimuleringsprijs Kunst verdwijnt, een besparing van 20.000 euro. “Die is nu drie keer uitgereikt, maar we moeten keuzes maken”, zegt wethouder Keur. “Dit is nu zo’n keuze waarvan we denken dat die op zich niet veel pijn doet.” Ook in de begroting voor 2019 (en de latere jaren) is geld gevonden voor gratis parkeren, waarmee dit nu echt structureel wordt. Ten aanzien van Port of Den Helder hoeft er komend jaar minder geld bij. De 2 miljoen die nodig was is voor 2019 beperkt tot 1 miljoen en dit wordt mogelijk (deels) een lening.

Ruimte
De begroting is sluitend, maar de raad mag er nog wat van vinden. En er is volgens wethouder financiën Kees Visser ruimte voor wensen van de raad. “Als ze dan maar wel aangeven wat we niet moeten doen binnen de begroting.” Ook is er nog 1,5 miljoen euro voor nieuw beleid voortvloeiend uit het coalitieakkoord. “Dat hebben we nog niet ingevuld, dus daar kan de raad met voorstellen komen, ook de oppositie uiteraard.”

De commissievergaderingen over de begroting beginnen woensdagavond. De algemene beschouwingen zijn op woensdag 31 oktober en een week later, woensdag 7 november, vergadert de gemeenteraad over de begroting voor 2019.

23 REACTIES

  • Die gaan we dan beslist winnen, want het College .Schuiling verstaat als geen ander de Kunst, om onze Cultuur om zeep te helpen. 😉

 1. Duizenden nieuwe banen bij de marine whahaha waar halen ze die onzin vandaan wat een circus is het toch op dat gemeente huis met Pipo Koen aan het roer

 2. ik denk ook dat we weer gaan groeien maar kunnen ze ook aarden ? geld voor defensie is voor onderhoud en materi”eel dacht ik .Laat ze de cijfers spreken niet op alles los.Regeren is vooruit zien en niet het volgen van e conomische belangen maar het verbinden met de Jutter de inwoner van jong tot oud

 3. De kwetsbaren en de kunst betalen dus: de twee miljoen onnodige verhuiskosten stadhuis; de half miljoen gepaard met de onnodige uitzetting gezin Scholte; de 2,3 miljoen voor de pinautomaat schouwburg.
  En “de steeds beter wordende voorzieningen”??? In de zomer kwam de overval op het ov naar en van Julianadorp, met volle instemming van dit college: Na 18 uur niet meer steeds een aansluiting van de bus op de trein van station Zuid, 1x per uur een bus, een dieptepunt sinds 1978, toen ik als bestuurder van de Wijkvereniging Dorperweerth bij de opening van station Zuid was. Er woonden toen 7000 mensen in Julianadorp, er was steeds een aansluitende bus op de trein. Van college, Raad en BVJ: geen kik tot nu toe! Oja, wel van oud-wethouder Edwin Krijns op LOS-radio afgelopen zaterdag: “Ja, nu is Julianadorp aan de beurt, dat vergeten we wel eens…” Komisch wel, het CDA, geen kik over het dramatische ov. Ach ja, ze rijden allemaal auto….

 4. Een groeigemeente? Ja, ja. Daarom gooien we een groot deel van de huizenvoorraad plat. Duizenden banen bij de marine?

 5. Als ze nou wat doen aan die 75% van de marinescheepsbemanning die aanboord slaapt dan ben je al van het krimpen af…

 6. Dat verhaal, hebben we eerder gehoord. Ze zijn al weer aardig aan het huiden verkopen, maar er is nog geen Beer geschoten. Hoe was het ook alweer, iets van honderdduizend inwoners ? Pretpark op Willemsoord ? De olie en gas industrie gaat op zijn reet, en denken ze nu echt dat de windparken Den Helder uit de misère gaan helpen. Als de olie en gas plarvorms dicht gaan , kan het vliegveld ook zijn biezen pakken. Het Gemeente bestuur, trekt weer een te grote broek aan.

 7. Naar mijn mening zal het bedrijfsleven, net als in de landelijke politiek , hier garen bij spinnen. Voor de inwoners van Den Helder, die op het randje van de armoede grens moeten leven en trachten uit de schuldsanering te blijven, is geen of nauwelijks aandacht. Wel bezuinigen op sociaal domein. Niet bezuinigen op subsidies.

 8. Wat ze in Amsterdam als een vloek ervaren (dominant overtoerisme en rijkeluisbouw) zien ze hier als een zege, waarom moet eigenlijk alles groeien, groter en drukker?.
  Ikzelf ervaar dit zeker niet als voordeel, zolang er geen fatsoenlijke faciliteiten geregeld worden, dus o.a. meer parkeerplaatsen, hotels, supermarkten, openbare toiletten, betere bestrating, betere eerlijke horeca, het vvv weer open , fiest/ wandelpaden, een bus die langs alle bezienswaardigheden gaat en geen hondepoep of ander zwerfvuil. etc, etc.
  Waarom worden er geen vergunningen verstrekt aan mensen die dit op eigen initiatief/ kosten op willen zetten??, of gaat het alleen om de te vangen subsidie en maken de (witte boorden) heren er zich vervolgens zo goedkoop mogelijk vanaf en willen ze de eventuele faciliteiten die nog ontwikkeld moeten worden uiteindelijk naar zichzelf of hun vriendjes toetrekken.
  Zolang dit aan de hand is zal Den Helder nooit floreren en altijd door prutsers bestuurd blijven.

 9. Flauw om de gehandicapten kaart 28 euro te laten kosten. Opbrengst 10.000 euro per jaar. Daarmee kan men de inboedel van Scholte nog geen 6 weken opslaan……….

 10. Dat zijn dan alleen nog maar de privéspullen. Wat zullen de kosten wel niet zijn voor het opslaan van de kunst.
  Zie overigens nog geen stelpostje schadeclaim staan in de begroting hierboven.
  Maar even terug komen op de parkeerkaart voor gehandicapten. Het is niet alleen flauw, maar gewoon ronduit schandalig. De mensen die gebruik maken van een mindervalide parkeerkaart worden niet 1 keer maar 2 keer genaaid door dit college. Immers wordt er voor hun ook bezuinigd op de WMO, dus een nieuwe rolstoel, traplift of andere hulpmiddelen zit er niet in. Daar zit je dan in een versleten rolstoel of onder aan de trap omdat je niet meer naar boven kunt. En wat dacht je van mensen met open wonden, die in een huis moeten wonen waar de hygiëne niet op orde is omdat de wijkhulp geen 3 uur maar een uurtje mag komen schoonmaken.
  Dit college zit er niet voor de normale mens. Dit college wil alleen de elite pamperen met een Schouwburg die geen normaal mens meer kan betalen en waar wel weer extra 3 ton naar toe moet.
  Ik hoop niet dat ik de gemeente op een idee breng, maar straks gaan ze binnen de WMO ook nog korten op taxibonnen. Dan zijn de mensen die hulp nodig hebben zelfs 3 keer genaaid, omdat ze dan ook niet meer naar buiten kunnen.
  Tjitske Biersteker zal inmiddels in de kerk zitten, om god te vragen of hij in zijn vrije tijd kan helpen met huizen schoonmaken. Peter de Vrij krapt zich nog eens achter zijn oren, van hoeveel ruimte hebben we nog op mijn andere werk (verpleeghuis de Koog), om alle hulpbehoevende in op te slaan. Het Ikeaboek ligt al voor zijn neus op de pagina stapelbedden. En Pieter Kos.. tja die hoor ik nog zeggen in 2014, “ik ga alle problemen oplossen binnen de WMO, We gaan voor maatwewerk!. Geef me een jaar en er zijn geen klachten meer” . Inmiddels heeft hij een nieuw opmaat gemaakt toetsenbord, met de grootste delete knop die er bestaat… De favoriete oplossing voor een wethouder met veel klachten in de mailbox…. Delete… “Yes de klacht is weg!

 11. Ja, maar dan moeten wel de mensen met het laagste inkomen opgeofferd worden. Snapt de raad dan niet dat dit op de lange termijn veel meer mensen met schulden zal opleveren. De minima pakken is broodroof. Het is Gods geklaagd dat deze gemeente raad zo om gaat met haar burgers. Hoezo armoedebeleid? Hoezo zorgplicht van gemeente?

  En trouwens de cijfers dat er 1650 mensen met een uitkering zijn waar Pieter Kos zo trots op is kloppen totaal niet. Hij heeft het vast alleen over bijstandsgerechtigden. Er wordt met geen woord gerept over bewoners die moeten leven van een minimum uitkering van het UWV of de ouderen die alleen een AOW hebben. Want als we die ook nog even mee tellen in het mooie rekensommetje dan zal blijken dat er veel meer mensen op bijstandsniveau leven in Den Helder dan dat men laat voorkomen.

  Maar daar is men goed in, de dingen mooier voorspiegelen dan dat de werkelijkheid is. Achter veel voordeuren in Den Helder heerst armoede. Maar dat weet de raad niet of toch wel? Voor deze bezuinigingen op voorzieningen voor de minima is maar één woord voor, bah.

 12. Het lijkt er op dat dit allemaal een beetje los uit de pols wetenschap is en het grote voorbeeld vind plaats in het Haagse, volhouden aan het afschaffen van de dividend belasting zonder enige onderbouwing. Sociale aangelegenheden worden onderuit gehaald door roekeloze ambities en gedachten. Ik heb nog nergens een analyse gezien (DESTEP analyse) nadat de ambitieuze plannen 10 jaar geleden gestart zijn. En dan het verhaal van duizenden banen bij de Marine, waar halen ze die idioterie vandaan. En als ik het goed lees is dit de enige ontwikkelingspijler waar de hoop op is gevestigd. Den Helder gaat groeien en vol vertrouwen de toekomst in. Ik denk dat Den Helder een krimpgemeente blijft en de gemiddelde leeftijd hoger wordt en het besteedbaar inkomen steeds lager. Maar ja, dat als college uitspreken is het erkennen van je eigen falen. Doelredenering staat hoog op de agenda.

 13. Net het NHD gelezen en ik schrok me rot. Is dit de nieuwe politieke insteek? subsidie bij sport verenigingen korten,
  IVC korten, Topsport schrappen, kunstprijs weg, Maar gelukkig met het bezuinigen van deze onbelangrijke zaken gaan we gratis parkeren betalen. (behalve voor invalide die moeten dan weer betalen) Waar zijn de hozana roepers nu, ik hoor niets over of van hun zo geliefde Wethouder Biersteker en Wethouder Wouters.

 14. En vergeet de voorrang die statushouders (aangenomen asielzoekers) niet, zij krijgen voorrang op de lokale woningsmarkt. Of dat positief is voor de toekomst van Den Helder? Wel als je, net als Schuiling, al op leeftijd bent. De jongeren die een woning nodig hebben vertrekken namelijk omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Op naar een stad met ouderen en statushouders!

 15. Wat een kul weer.
  DH zet de stadsgrens open voor statushouders en zg arme asielzoekers.
  Die komen met ladingen tegelijk binnen. geloof me… die komen NIET om te werken.
  Zie het eerder de andere kant op gaan….
  Maar het bekt wel weer lekker natuurlijk.

 16. Q/Vooruitlopend op de discussies in commissies en raad had het college dinsdag de lokale pers uitgenodigd voor een toelichting op de begroting.\Q
  Wat een rare volgorde. Ik dacht toch dat je het eerst in de Raad brengt en na bespreking in de Raad naar de pers gaat. Nee, niet in den Helder. We lopen eerst naar de pers en dan mag op 31 oktober en 7 november de Raad er ook nog iets van vinden. Ongelofelijk. Het College laat weer een zien dat ze er alleen voor zichzelf zitten, en de Raad is maar een “lastig” bijproduct dat getolereerd moet worden.

Comments are closed.