De Dirigent

1

Den Helder – Ze hebben absoluut twee karaktereigenschappen gemeen, de eerste vrouwelijke dirigent in de vorige eeuw en de vrouw die haar bewogen geschiedenis in een film tot leven wekt. Antonia Brico en Maria Peters: bevlogenheid en doorzettingsvermogen zitten in het karakter. Het fascinerende leven van Brico pakte Peters dusdanig dat zij uitgebreid research deed en met veel liefde, gevoel en inzet aan deze film ging werken. Dat nam tijd in beslag, om precies te zijn een jaar of dertien, en we kunnen dus wel spreken over een levensproject.

Willy Wolters / Antonia Brico (De Bruijn) werkt als ouvreuse in een concertzaal in de VS. Als de beroemde Nederlandse dirigent Mengelberg (Scholten van Aschat) optreedt, zet zij tot ontzetting van haar baas en het publiek een stoel vooraan om ‘mee te spelen’. Ze wil dirigent worden, maar deze zet leidt nergens toe, want het resultaat is ontslag. De situatie weet ze in eerste instantie voor haar (adoptie) ouders te verbergen en niet veel later vindt ze zowaar een baan als pianiste in een theater.

Doordat ze bij de revue werkt kan ze pianolessen nemen en wordt haar techniek bijgeschaafd door Mark Goldsmith (F. Sargent). Via hem komt ze in contact met de bekende familie Thomsen, waarvan ze zoon Frank (Wainwright), een muziekagent, al heeft ontmoet. Hij vindt haar aantrekkelijk en dat leidt tot een innerlijke strijd bij Antonia, die het doel wat zij voor ogen heeft niet kan laten gaan. Ze leeft voor de muziek en zal absoluut dirigent worden, denkt ze!

Grootste wens
De strijd van Antonia staat centraal en brengt haar via haar thuisland Holland naar Berlijn. Daar geeft de weerbarstige Karl Muck (Sammel) haar een kans en proberen ze of talent, gedrevenheid en wilskracht voldoende zijn om haar grootste wens te vervullen. Een onmogelijke missie in een mannenwereld en dan is daar ook nog dat bezoek van die liefde van haar leven, die haar niet wil laten gaan. Hoe los je zoiets op; brengt de uiensoep uitkomst?

In Nederland worden prima films gemaakt en er zijn films die deze beoordeling overstijgen. Maria Peters heeft met grote passie gewerkt en dit op de 1000 mensen die aan deze film meewerkten overgebracht. Daarbij was er die mix van Nederlandse en buitenlandse acteurs, die fantastisch acteerwerk leverden. Christanne de Bruijn speelde haar eerste filmrol en de chemie met Benjamin Wainwright en ook Scott Turner Schofield spat van het doek. Komt dit door de geestdrift van de filmfamilie Peters / Schram dat iedereen zichzelf zo overstijgt? Zoiets moet het zijn!

300 Musici
In het script van De Dirigent zitten meerdere verhaallijnen die gelaagdheid aan de film geven. Deze komt goed tot uiting via de montage; editor Robin de Jong werkte vaker voor Shooting Star (prijswinnaar Spijt!) en weet een film strak te snijden zoals dat in filmtermen heet. Dat komt ook de muzikale delen, waaraan maar liefst 300 musici meewerkten, ten goede. Het verhaal met alle ontwikkelingen op al die locaties blijft in beweging en houdt de kijker prettig bij de les.

Het graf van Agnes Brico, de moeder van Antonia, wordt in de film bezocht en kort geleden bezocht Maria Peters op haar beurt het graf van Antonia in Denver, Colorado. Om de vrouw te eren, die nu een gezicht heeft gekregen in deze rolprent. Met behulp van de 90-jarige Rex Brico, het laatst overgebleven familielid van Antonia die in Tuschinski bij de première was.

De Dirigent verdient in sterren uitgedrukt vier sterren en het is dus spijtig te melden dat deze niet bij Kinepolis Den Helder in première draait. Wie de film wil zien kan bij Kinepolis Schagen en Vue Alkmaar terecht.

Regie: Maria Peters
Met: Christanne de Bruijn, Benjamin Wainwright, Scott Turner Schofield, Annet Malherbe, Raymond Thiry, Seumas F. Sargent, Richard Sammel, Gijs Scholten van Aschat
Kijkwijzer: 12 jaar

1 REACTIE

Comments are closed.