Den Helder Suns verliezen opnieuw

0

Den Helder – Kort na het begin van het vierde kwart gingen de toeschouwers in Sporthal Sportlaan er eens goed voor zitten. De Suns waren teruggekomen van zestien punten achter tot 56-59. Verder liet Landstede Basketbal het echter niet komen: 67-80.

De Suns gingen energiek van start. Via Lavone Holland, Steve Harris, Boy van Vliet en Thibault Vanderhaegen werd al snel een 8-2 voorsprong genomen. Het zou niet voor het eerst zijn dat Landstede met een te gerust hart aan een wedstrijd in Den Helder begon. Dat de Zwollenaren beter in hun vaste patronen zaten, werd echter al snel duidelijk. Noah Dahlman fungeerde een aantal keer als eindstation, terwijl Kaza Kajami-Keane ook het nodige liet zien. Na zes minuten waren de bordjes verhangen en moest Peter van Noord bij een stand van 14-19 in een time-out vluchten. Dat bracht nog niet veel soelaas, want via Ralf de Pagter en de sterk spelende Franko House werd het eerste kwart bij 16-23 afgesloten.

Landstede Basketbal, dat het overigens nog steeds moest stellen zonder Olaf Schaftenaar, begon in de persoon van Kevin Bleeker (vier punten op rij) sterk aan het tweede kwart. Wat opviel, was dat Van Vliet tot twee keer toe compleet vrij onder het bord kwam bij het innemen van de bal op de baseline. Het gaf de thuisploeg het nodige vertrouwen. Na vijf minuten waren de Suns van 18-32 teruggekomen tot 22-32. Reden voor Herman van den Belt om de Zwollenaren naar de kant te halen. Omdat Holland en Van Vliet weer eenvoudig wisten te scoren, nam Van den Belt een minuut later weer een time-out. Met succes, want na deze minuut overleg liep Landstede Basketbal weer weg van de Suns: 26-42. Met vijf punten op rij trachtte Holland het tij nog enigszins te keren. Met een stand van 31-42 zochten beide teams de kleedkamer op.

Wel in Amerika
Hoewel Den Helder het in de openingsfase van het derde kwart lastig had met Dahlman, bleven de Suns toch redelijk volgen. De wisselende verdedigingsvormen die Van Noord zijn ploeg liet spelen, sorteerden af en toe succes. Toen Alex Laurent halverwege het kwart met een driepunter 43-50 op de borden schoot, was de maat vol voor Van den Belt. Weer haalde hij zijn manschappen naar de kant. Dat leidde tot een 2-6 run, waarop Van Noord ook een time-out nam. De teams leken het derde kwart af te sluiten bij 47-59, maar Holland wist van ongeveer op de middenlijn nog een fout af te dwingen. De makkelijk scorende Amerikaan benutte twee van de drie vrije worpen: 49-59. Tegen het eind van het kwart zorgde Holland nog voor een opvallend moment. De Amerikaan kon de bal niet binnen de lijnen krijgen en vroeg aan de arbitrage een time-out. Dat mag in het Amerikaanse basketbal, maar niet in Europa.

Den Helder voelde echter wel dat er wat te halen viel. Vier punten van Holland en drie voor Van Vliet zorgden voor 56-59 en nog een kleine acht minuten te spelen. Alles leek mogelijk. De fans geloofden er ook weer in. House brak na drie minuten de ban voor Landstede Basketbal. Dat was meteen de aanzet voor een 0-7 run van de Zwolse formatie. Het was niet meer dan logisch dat Van Noord een time-out nam. De wedstrijd was immers uit handen van zijn ploeg aan het glippen. Landstede Basketbal hield echter controle over de wedstrijd. De Suns kwamen nog twee keer terug tot acht punten, maar ook niet meer dan dat. Kajami-Keane gooide de wedstrijd definitief in het slot met een driepunter. Ondanks de 31 punten van Holland moest Den Helder Suns ook het tweede thuisduel met een nederlaag afsluiten: 67-80.

Muziek
Toch lijkt er wel muziek te zitten in de ploeg van Van Noord. Zeker als Tom Koopman straks weer fit aan kan sluiten, komt er meer steun onder de borden. Daar moet de sterke Harris veel werk in zijn eentje opknappen. Tegen twee ervaren lange mannen als Dahlman en House is dat net even te veel van het goede.

Door Martin Hoekstra – Bron: https://basketballleague.nl/nieuws/4334 – Foto’s: DHFOTO.