First Man

0

Den Helder – Het was de wedloop van de jaren ’70 tussen de USSR en de VS, wie zou het voor elkaar krijgen als eerste een mens op de maan te laten rondlopen? Het is allemaal zo lang geleden, maar in juli 1969 werd datgene wat president Kennedy als een missie beschouwde werkelijkheid. Een mens op de maan, een Amerikaan, en miljoenen mensen over de hele wereld zaten aan de buis en aan de radio gekluisterd.

De jonge regisseur Damien Chazelle verfilmde het ruimtevaart avontuur en net als in zijn Oscarwinnaar La La Land koos hij Ryan Gosling voor de hoofdrol. De film volgt het leven van Neil Armstrong (Gosling), vanaf begin jaren zestig als hij werkt in de luchtvaart. Hij is getrouwd met Janet (Foy) en het stel heeft twee jonge kinderen, een jongen en een meisje. Dochter Karen (Stafford) mag echter niet oud worden, ze heeft kanker en het kleine meisje overlijdt op 3-jarige leeftijd. De begrafenis vindt plaats en hoewel Neil en Janet verdoofd lijken, laat hij het verdriet alleen toe als echt niemand hem ziet. Hij deelt het zelfs niet met zijn vrouw; het is een sterk gespeelde scène van Gosling in de film.

Het gezin verhuist, de tijd verstrijkt, Janet krijgt opnieuw een baby en Neil’s loopbaan neemt (hoe toepasselijk deze woordspeling) een vlucht. In 1965 vindt voor het eerst een koppeling in de ruimte plaats met twee astronauten aan boord. Het koppelen gaat goed, echter raakt men daarna de controle kwijt en dat maakt het ruimtevaartuig stuurloos. Janet, gespannen thuis, wordt van de meeluisterbox afgesloten en komt ziedend van woede bij de NASA verhaal halen: “jullie zijn een stelletje knullen met modelvliegtuigjes, je hebt niets onder controle”.

Zwarte bladzijde
In 1967 krijgt het Apollo testprogramma een zwarte bladzijde als op het lanceerplatform brand uitbreekt in de cabine. Drie astronauten, waaronder Neil’s buurman Ed White (Clarke), hebben geen schijn van kans en komen om. Hoe bizar het spreekwoord ‘de één zijn dood is de ander zijn brood’ hier werkelijkheid wordt komt later tot uiting. Gus Grissom (Wigham) kwam om bij die brand, maar was juist de kanshebber voor het eerste maanavontuur.

Armstrong’s afstandelijkheid tot zijn vrouw en kinderen neemt toe. Tegelijk zit zijn carrière, mede door zijn koelbloedigheid tijdens calamiteiten, in de lift. En dan twee jaar na die brand komt het op 20 juli 1969 zo ver dat Neil Armstrong de klassieker “the Eagle has landed” kan uitspreken en even later de beroemde zin “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. De mens is op de maan!

Pluspunten
Het stuk geschiedenis en hoe nauwgezet dit door de filmmaker wordt gevolgd is een compliment waard. Het was nog in mijn kinderjaren, dus behalve het moment van landing, is verder weinig blijven hangen; research op het net leert dat Damien Chazelle zich verdiept heeft in het verloop en de feiten. Met Ryan Gosling en tegenspeelster Claire Foy heeft hij de man en zijn vrouw te pakken, die geknipt zijn voor deze rollen. De juistheid van het verhaal, de rolverdeling en zoals de beelden gefilmd zijn betekenen hier de pluspunten van de film.

Waar First Man echter wel wat op verliest is de lengte van de film. Het loopt allemaal te traag, waardoor het drama niet alleen lang, maar ook dramatisch langdradig is geworden. Wat meer snijden in de montagekamer houdt vaart in een film en maakt deze sterker. De moeite waard om te zien, als je naast hap- en sapwerk ook een portie geduld meeneemt de zaal in. In cijfers zouden we zeggen een 7 en dat is niet sky-high maar wel een voldoende toch?!

Regie: Damien Chazelle
Met: Ryan Gosling, Claire Foy, Corey Stoll, Jason Clarke, Kyle Chandler, Lucy Stafford, Shea Wigham
Kijkwijzer: 6 jaar