Indisch Weekend in de Hortus Overzee

0

Den Helder – Het culturele jaar op de hortus wordt dit jaar afgesloten met een evenement in Indische sfeer. Het vormt de afsluiting van de tentoonstelling “Plant en Eter”. Het thema van dit nieuwe evenement is de unieke Indische eetcultuur in Den Helder. Het Indisch weekend heeft daarom de naam Selamat Makan -Eet Smakelijk- gekregen.

Op zaterdag geeft de Leidse hortulanus Carla Teune een lezing over kruiden en specerijen die ook in de kas te zien en te ruiken zijn. Specerijen, we eten ze wel, maar kennen we ze echt? Carla Teune laat zien hoe peper groeit.. en zijn die hete lombokjes wel echte pepers? Hoe groeit kaneel, hoe wordt het behandeld en waar komt het vandaan? Kruidnagel staat bekend als wondermiddel tegen kiespijn… helpt het echt? En het schijnt dat nootmuskaat verslavend werkt en in heel grote hoeveelheden zelfs dodelijk kan zijn. Een interessante en leerzame lezing over specerijen die iedereen kent. De lezing is gratis bij te wonen en begint om 15.00 uur.

Op zondag worden de zintuigen echt aan het werk gezet. Lekker eten is het thema: Selamat Makan: Lemper, Risolles, pasteitjes, sateh en spekkoek. Heerlijke geuren van de Indische keuken komen de bezoeker tegemoet terwijl de oren genieten van Indische muziek en zang. Er zijn optredens van danseressen Yuni en Yuni, koor Tjempakka en Trio Herman Lewakabessy. Ook kan de palmkas met de rijstvogeltjes, geschonken door de voormalig ambassadeur van Indonesië Habibie, worden bezocht.

Verhalen
Hortus voorzitter Pieter Blank zal bijzondere verhalen optekenen over de Indische eetcultuur. Niet de recepten, maar de koks en kokkinnen zelf en hun werkwijzen vormen het onderwerp. Welke voormalige adelborst herinnert zich niet de doordringende geur van het bereiden van de trassi voor de ‘blauwe hap’ van woensdag? Hoe is de rijsttafel eigenlijk ontstaan? Wie kent niet een gezin met een familielid dat dagenlang in de keuken stond om een Indisch gerecht te bereiden? Bijzondere verhalen van bijzondere plaatsgenoten. Blank zal er met veel belangstelling naar luisteren, aantekeningen over maken en deze uitwerken. Een unieke Helderse eettraditie, waard om vastgelegd te worden én er een nieuwe impuls aan te geven.

Voor wie het aandurft is er ook een wedstrijd ‘spekkoek maken’. Door een deskundige jury zal de lekkerste spekkoek worden uitgekozen. De maker zal daarvoor toepasselijke prijs ontvangen. Bakkers kunnen hun spekkoek op zondag tussen twaalf en twee uur inleveren bij de jurytafel. De uitslag van de wedstrijd wordt rond half vijf bekendgemaakt.

Selamat Makan vindt plaats in het weekend van 27 en 28 oktober. De entree is vrij. Hortus Overzee is beide dagen geopend van 12.00 tot 18.00 uur.