Joke Dijkstra haalt gewonde visser van zee

15

Den Helder – De reddingboot Joke Dijkstra heeft de eerste twee dagen van oktober twee keer gevaren voor visserijschepen met problemen. In het boothuis van Den Helder werd dinsdagochtend een bericht ontvangen van een Wieringer kotter met een gewond persoon aan boord, die geëvacueerd moest worden. De persoon had een haak van het vistuig tegen zijn lichaam aan gekregen.

De kotter werd via de Nederlandse Kustwacht in contact gebracht met de radio medische dienst van de KNRM, de Joke Dijkstra werd gealarmeerd voor de evacuatie. De visserman is eerst onderzocht om te kijken of transport naar de wal verantwoord was. Hierna is de man aan boord genomen van de reddingboot. De Joke Dijkstra zette hierna direct koers naar Den Helder, waar een ambulance klaar stond om de man te onderzoeken en naar het ziekenhuis te brengen.

Ook maandag werd de reddingboot van Den Helder gealarmeerd. Een Texelse kotter had een net in de schroef gedraaid vlakbij het strand. Gelukkig bood een andere Texelse kotter de eerste helpende hand om stranding te voorkomen. De vleugellamme kotter werd richting Den Helder gesleept met de Joke Dijkstra stand-by. In de haven heeft de Joke Dijkstra de kotter langszij genomen en de laatste meters naar de kade gebracht, waar duikers het net uit de schroef gehaald hebben.

Bron: KNRM

15 REACTIES

 1. Wat mij een beetje opvalt is het volgende:
  Waarom zijn in dit geval de gezichten van de bemanning bewerkt zodat zij niet herkenbaar zijn?
  Ook de naam van de kotter is onzichtbaar gemaakt.
  Nu kan ik mij voorstellen dat dit bij eventuele criminelen het geval zal zijn,maar bij hard werkende en eerlijke kottervissers is zoiets toch niet nodig?

 2. Meneer @ Anton Hagen, scherp gezien! Je moet de foto eigenlijk eerst uitvergroten voordat het opvalt, in mijn eigen geval dan … Wat kan hier nu de reden voor zijn? Doorgeschoten Noordwest Europese privacy regelgeving, echter, op volle zee?? Zwartwerken misschien? Vissersmannen die wellicht bang zijn voor ´groene´ represailles? Ik kan het me allemaal nauwelijks voorstellen maar de gemanipuleerde foto trekt nu wel veel meer aandacht dan dat eigenlijk de bedoeling was! Zo zie je maar, je wil het één maar krijgt daarvoor soms onverwacht het ander. Wie weet het antwoord op deze prangende vraag?

 3. @ Jantje 123, ik heb uw link bekeken maar het is niet eenvoudig om in al die teksten te ontdekken of dit fotograferen van een noodgeval nu een overtreding van algemene Europese regelgeving is of niet, daarbij is zoals meneer Hagen scherp zag óók de naam van het schip gemanipuleerd.
  Wellicht heeft u gelijk maar op deze manier omgaan met regelgeving in dat soort bijzondere gevallen, ik weet het niet. Zou dat de oorspronkelijke bedoeling en intentie geweest zijn van het invoeren van de AVG?
  En groeperingen zoals de KNRM die uit onwetendheid en welzeker angst maar gewoon ´aan het krassen slaan´? Hmmm… vreemde toestand of dan tenminste een bijzonder eindresultaat voortvloeiend uit bureaucratische concepten?

 4. Goedenavond Skriks. Het fotograferen is niet het probleem maar het publiceren. Degenen die op de foto staan zouden (schriftelijk?) toestemming moeten geven voor publicatie. Dat is tenminste wat ik heb begrepen. Ook voetbalverenigingen, scouting, etc hebben hiermee te maken. Nu is de wet pas van kracht geworden dus waarschijnlijk moet men even leren hoe er mee om te gaan.

 5. Maar,!!! Is de foto , wel de foto van het van boord halen van de gewonde visser, en geen archief foto, waar andere personen op staan. De overstappende man , lijkt mij nu niet zo zwaar gewond . zoniet helemaal niet. In het verhaal, staat dat het om een Wieringer kotter gaat. Is de naam van de kotter onleesbaar gemaakt, omdat het hier om een andere foto gaat, en via de naam achterhaalt kan worden dat het hier helemaal niet om een Wieringer kotter gaat. Dan is het onherkenbaar maken gerechtvaardigd , omdat het andere personen zijn, die niet bij het verhaal horen. Het KNRM personeel is niet onherkenbaar gemaakt, dat doet mijn vermoeden versterken , dat het hier om een archieffoto gaat van een actie , die niets met het verhaal te maken heeft.

 6. Kan nog erger doorslaan als we aan iedere voetbalstadion bezoeker bij het loket moeten vragen of ze bezwaar hebben in beeld te komen. Er zal er maar een tussen zitten die zegt geen camera richting de tribune want mijn echtgenote mag niet weten dat ik sta te juichen bij een goal van Ajax. Ze is namelijk Feijenoorder.

 7. En zo komen we van een reddingsactie, via het arendsoog van de heer Hagen terecht bij de AVG …
  @ Jantje123, dat zal het wel zijn, ´het publiceren´ van een eenmaal geschoten foto behoeft nu eenmaal een andere behandeling.
  Ik kan me nog herinneren dat mijn vader lang geleden op tv kwam en wij waren natuurlijk trots en moesten vervolgens dan ook naarstig op zoek naar een huis met tv én een gezellige kring met vrienden eromheen natuurlijk om gezamenlijk ´s avonds naar de beelden te kijken.
  Uiteindelijk reden we er op een avond in de winter helemaal voor naar het centrum van de oude stad.
  Tegenwoordig kunnen foto´s nare consequenties hebben natuurlijk, weet u, ik moet nog altijd proberen om me echt te blijven inleven in deze straffe tijd.
  Iemand noemde me zelfs al eens naïef, die had zich waarschijnlijk makkelijker ´aangepast´, ik vond het zelf eigenlijk in zekere zin toch een compliment!
  Ik vind het persoonlijk oprecht totaal vergooide tijd, dat meegaan in de verharding en de strijd om rechten en daarnaast denk ik ook dat er veel onnodige paranoia in de media is die sommige mensen die het niet kunnen terugbrengen tot de juiste proporties echt aanzienlijke schade berokkent.
  De enorme stroom met informatie die de laatste decennia beschikbaar is gekomen voor iedereen vraagt namelijk om ´het vakkundig ermee omgaan´ en daar blijft onze vaardigheid ertoe soms wel wat achter.
  Ook het zo nu en dan even afstand nemen is namelijk belangrijk en daarnaast het je vooral niet laten meevoeren door slechts één kant van een verhaal …
  In dat geval geeft ´dat gevecht om rechten´ of jezelf aan slechts één kant van een verhaal kunnen spiegelen bijzonder nare bijverschijnselen zoals bijvoorbeeld mensen die volledig in de contramine schieten en daardoor vervolgens eigenlijk op een tragische manier langzaam ´als een kaars uitgaan´.
  Want, zoals je ook hier op het forum ziet, niet iedereen is mentaal opgewassen tegen de innerlijke ´strijd´ die uit het vergaren van kennis juist zou moeten voortkomen (namelijk het maken van zorgvuldige afwegingen).
  Je herkent de nare gevolgen daarvan aan de eeuwige en verbeten ´herhaalreflex´ van enkele deelnemers (dezelfde oneliners en woorden, keer op keer weer) alhier.
  Dat is toch pure armoede maar ook ontstaan uit wanhoop, men denkt waarschijnlijk oprecht niet gehoord te worden.
  Uiteindelijk werkt het natuurlijk volledig averechts en ten langen leste wordt men dan eenzaam omdat de sociale omgeving het riedeltje zat wordt (hoewel de geest zelfs voor die eenzaamheid wel weer een intellectuele compensatie kent zoals bijvoorbeeld het afwentelen van schuld).
  Toch, ook de verklaring van @ e over de foto snijdt wel hout vindt u ook niet @ Jantje123?
  Evenwel, zijn bijdrage sluit natuurlijk de verklaring van @ Judge X en die van uzelf zeker niet uit, bedankt ook voor de link @ Judge!
  Vaag komt de foto me bekend voor, dat heb je soms, die hersenen hè …

  • Ik heb even een mailtje gestuurd naar de KNMR met die vraag betreffende onherkenbaar maken,dit was/is het antw:

   Anton,

   Dit heeft met de nieuwe privacywet te maken.

   Groeten, Michel de Jong

 8. De waarheid is een diamant met veel facetten. Toch is het soms nodig om een facet -dat bewust verduisterd wordt- extra te belichten. Sommige mensen zien het liefdevolle in het te vuur en te zwaard opkomen voor verdrukten, anderen zien het als contramine. Niets is mooier dan openheid naar alles en allen -ook als die totaal andere denkbeelden hebben- maar in anonimiteit kan openheid niet bestaan.

Comments are closed.