Marine onderschept 900 kilo cocaïne

5

Den Helder – Na een achtervolging van ruim zeven uur heeft het stationsschip van de Koninklijke Marine, Zr.Ms. Friesland, in samenwerking met Kustwacht Caribisch Gebied, ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. Dit gebeurde in de nacht van donderdag 20 september ten noorden van Aruba. De opvarenden zijn aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan de US Coast Guard. In het belang van het onderzoek wordt deze informatie pas nu vrijgegeven.

Tijdens een patrouille kwam de NH-90 boordhelikopter een snelle boot (go-fast) op het spoor die met hoge snelheid voer. De helikopterbemanning identificeerde een grote hoeveelheid verdachte pakketten aan boord van de go-fast. De Friesland en de helikopter hebben vervolgens de achtervolging ingezet om het bootje tot stoppen te dwingen. De DASH-8 vliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied is ook gelanceerd om te ondersteunen bij de achtervolging.

Stopsignalen en waarschuwingsschoten van de helikopter hadden helaas niet het gewenste effect op de bemanning van de go-fast. Deze ging er direct met een hoge snelheid vandoor. De FRISC, één van de snelle onderscheppingsboten van Zr.Ms. Friesland, werd gelanceerd. Toen de helikopter de go-fast samen met de FRISC naderde, zette de bemanning van de go-fast diverse pakketten over boord. Deze zijn door de FRISC uit het water gehaald terwijl de helikopter haar achtervolging vervolgde. Met gericht vuur zijn twee van de drie buitenboordmotoren vanaf de boordhelikopter uitgeschakeld. Hierdoor was de go-fast beperkt in haar vaarsnelheid. De boordschutter van de FRISC wist de laatste buitenboordmotor uit te schakelen, waarna de bemanning van de go-fast zich over gaf. De vier opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten.

Counterdrugsoperatie
In totaal is met deze actie ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. Namens de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) voert Zr.Ms. Friesland momenteel anti-drugsoperaties uit in de Caribisch Zee. Het schip en haar bemanning maakt daarbij deel uit van een permanente multinationale drugsbestrijdingsoperatie geleid door de Joint Interagency Task Force South. Het schip opereert binnen een Taskgroup waarover de CZMCARIB het commando voert. Anti-drugsoperaties zijn één van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch Gebied.

5 REACTIES

  1. dat is weer opgeruimd en mooi dat die lui aan de U. S. A over gedragen zijn zitten ze langer vast dat moeten ze hier ook doen

  2. Deze vangsten , zijn gewoon afleidingsmanouvres van de drugskartels. Hoeveel ton/kilo ,, komt er ,zolang ze met die lokkers bezig zijn , achter hun rug binnen ? Moeten jullie eens kijken hoeveel GOFASTS er in de haven van Willemstad liggen, die de oversteek ongezien “”gered”‘
    hebben.

  3. Mooie aktie en inderdaad gelukkig overgedragen aan de USA. In NL krijgen ze heel waarschijnlijk een waarschuwing! Onze gevangenissen moeten tenslotte leeg blijven he! Kost geld en nu lijkt het net of de criminaliteit gedaalt is, maar niks is minder waar. Maar proficiat met de vangst jongens!

  4. Een druppel op een gloeiende plaat. Te meer daar onze “vrienden uit de USA” zelf achter de drugshandel zitten. Tja ze kunnen geen concurrenten hebben, dus helpt Nederland een handje…zonde van uw belasting centen. Lees eens wat anders dan MSM, er zal een wereld voor u open gaan.

Comments are closed.