Nieuw leven voor AZC Nieuweweg

23

Den Helder – Het COA wil de voormalige gezinsopvanglocatie aan de Nieuweweg opnieuw in gebruik nemen, voor het einde van het jaar 2018. Het COA heeft tijdelijk extra opvangplekken nodig omdat asielzoekers langer verblijven in de opvang. Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen moeten langer wachten op een woning, door krapte op de woningmarkt. Daarnaast duurt de doorlooptijd voor asielaanvragen langer dan gewenst, ook omdat het aantal asielaanvragen sinds de zomer licht is gestegen.

Zowel gezinnen als alleenreizenden uit verschillende landen, worden opgevangen. Het wordt niet opnieuw een gezinslocatie (een gezinslocatie is een onderkomen voor uitgeprocedeerde gezinnen die moeten terugkeren naar het land van herkomst, maar die een verblijf door het rijk krijgen geboden als er kinderen tot 18 binnen het gezin zijn). De vluchtelingen die nu gehuisvest gaan worden, zijn mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn en aan het begin van de asielprocedure staan. Ze kunnen wel zelf koken op de locatie.

Het COA heeft opvanglocaties die operationeel zijn en reserve opvanglocaties. Op het moment dat er meer behoefte is aan opvangplekken, kan COA snel en efficiënt handelen door reserve opvanglocaties weer in gebruik te nemen. Uiteraard in overleg en binnen een bestuursovereenkomst met een gemeente. Omdat Den Helder veerkrachtig blijkt in het opvangen van asielzoekers en de locatie na een opknapbeurt operationeel kan zijn, is gekozen om deze locatie te heropenen.

Veiligheid
De bewoners van het azc zijn vrij om te gaan en te staan waar zij willen. De locatie heeft een receptie waar bezoekers zich kunnen melden als ze bij bewoners op bezoek komen. Het doel hiervan is om zicht te houden op mensen die het centrum bezoeken. De asielzoekers op de locatie hebben zich te houden aan de regels die gelden voor iedereen die in Nederland verblijft. Als er onverhoopt toch nog iets mis gaat, is er binnen de politieorganisatie een aanspreekpunt in verband met de aanwezigheid van het azc aangewezen. Overigens is het advies bij ervaringen van overlast contact op te nemen met het azc. Besluiten over de verblijfsduur van een asielzoeker worden niet door het COA genomen.

Voor het einde van dit jaar zullen de eerste bewoners ontvangen worden op de locatie die minimaal naar verwachting tot eind 2019 open blijft. Er is plek voor maximaal 372 asielzoekers. Het verblijf is afhankelijk van het verloop van de procedure van de individuele asielzoeker. Mogelijk dat men een paar maand op de locatie verblijft om vervolgens naar een azc te verhuizen of al direct te horen krijgt dat men geen recht op opvang in Nederland heeft.

Meer informatie is te vinden op www.denhelder.nl/azc

23 REACTIES

 1. Den Helder blijkt veerkrachtig te zijn. Met andere woorden: de politiek en COA hebben schijt aan de burger en duwen zoveel mogelijk asielzoekers door onze strot. Laat de Helderse burger via een referendum maar beslissen of ze extra asielzoekers wil.

  • Ik denk niet dat er één gemeente in Nederland is waar de bevolking vóór de komst van asielzoekers is.
   De kleinste kans dat je een AZC vlakbij krijgt heb je natuurlijk als je naast iemand gaat wonen die erover te beslissen heeft..
   Overigens weet ik uit eigen ervaring, vrijwilligerswerk in het AZC, dat er onder die asielzoekers ook aardige en beschaafde mensen zitten die niets liever zouden zouden doen dan vandaag nog naar huis gaan, maar die echt niet kunnen.

   • Zou het niet zo kunnen zijn , dat er reeds gesloten AZC,s , weer geopend worden, in steden waar er nog vrij gemakkelijk aan goedkope huurwoningen gekomen kan worden ? Als de asielzoeker , eenmaal een statushouder is geworden, kunnen zij niet meer in het azc terecht en komen in aanmerking voor een woning. Waar zou je ze dan het beste tijdelijk kunnen huisvesten , dan in een azc in een stad die weinig woningzoekende heeft . Dus woningzoekenden in Den Helder, ontplof alvast maar het ACZ wordt bevolkt met toekomstige woningzoekenden, die straks allemaal voorrang op u krijgen . Ik krijg de indruk , dat de gemeente dit al een tijd wist. Vandaar , dat de PVV die een vraag had over de voorrangskwestie, hierin werd afgeschoten.

    • Het is een gevolg van het beleid dat de PVV wou, in veel gemeenten heeft de statushouder geen voorrang meer op de woningmarkt. Dat betekent dat statushouders langer in de opvangcentra moeten blijven, die raken dus vol en het COA moet wel de gesloten centra weer openen om nieuwe asielzoekers op te kunnen vangen. Of wou u ze gewoon de straat op schoppen?

     • Monique u moet er natuurlijk wel bij vermelden, dat ook het aantal asiel zoekers – eerste aanvraag – weer stijgt en dus werkt het in principe van drie kanten want ….

      …. dan is daar uiteraard de belangrijkste partner van de gemeente ‘Woning Stichting’, die de afgelopen jaren meer sociale woningen afbreekt dan het sticht !

     • ze worden voorgetrokken, en dat kan en mag niet in dit land, voor een ieder gelijke rechten, het is nog nooit zo druk geweest in de daklozenopvang mogen deze mensen ook in de AZC verblijven dan wachtende op een woning?

     • De straat opschoppen? Nee, dat lijkt me geen goed idee. Rechtstreeks met de tjoekie-tjoekieboot terug naar takki-takkiland, zoals onze grootste volksschrijver Van het Reve eens heeft voorgesteld, ligt meer voor de hand. En de pakweg twintig procent van de vluchtelingen die daadwerkelijk worden bedreigd in het land van herkomst, mag natuurlijk blijven. Dat dan weer wel….

     • @ RB, het lijkt wel alsof u de asielzoeker de schuld geeft van de regelgeving in ons land, alsof hun ervoor verantwoordelijk zijn dat er ineens zoveel economische slachtoffers zijn in eigen land. De locaties zijn primair voor opvang van het COA, en op dit moment hebben ze de locaties zelf nodig, ten gevolge van de maatregelen in enkele gemeenten, maar op andere momenten waren locaties opvang voor dakloze jongeren, dus ja, soms kan dat wel, nu blijkbaar niet.

      @ Gekkie Henkie, en u kunt zomaar zonder enig onderzoek vaststellen wie wel en wie niet kan blijven? Ik vermoed van niet, en dan kom u vanzelf bij de volgende vraag: waar laat u die mensen terwijl u onderzoekt of ze wel of niet recht hebben op verblijf? In een AZC misschien?

     • indirect ja hebben de (economische) vluchtelingen een behoorlijke bijdrage aan de alsmaar groeiende armoede in dit land

 2. BIZAR!!!! Werkende Nederlandse burgers worden nu hun woning uit gezet… Omdat er vluchtelingen in moeten? Veel gekker dan dit gaat het toch niet worden! het AZC werd bewoond door Helderse jongeren (vaak starters)

  • Het is zeker Bizar, zeker als je de voorwaarden niet leest. En wie krijgt dan de gekleurde Piet? Niet de startende jongere, maar de asielzoeker of de gemeente…..

 3. “Overigens is het advies bij ervaringen van overlast contact op te nemen met het azc”
  Ja tuurlijk, zolang er geen meldingen bij de politie gemaakt worden kunnen ze lekker zeggen dat de azc inwoners zich voorbeeldig gedragen, want geen enkele klacht bij de politie binnengekomen.

  • Heb jij inzage bij de dossiers van de poltie? Volgens jou zijn er dus geen meldingen geweest… Raar, want dat is toch ieders verantwoordelijkheid om een melding te maken? Zoals ik hier op het forum lees, worden we niet monddood gemaakt. Dus als je wat te melden hebt bij de politie, doe dat dan. Eigen verantwoordelijkheid!!
   de melder krijgt een afschrift mee, dus kan de politie niet zeggen dat er geen meldingen zijn geweest…

 4. Ik ben geen aanhanger van de PVV, maar hier had de partij wel een punt. Het is niet zo als u beweerd dat de PVV dit wil , het is een regerings beslissing en de Plaatselijke PVV wilde weten waarom dat hier niet werd uitgevoerd. En daarin hebben zij wel een punt. Het lijkt wel of Den Helder er gewoon een eigen politiek op na houdt. De woningzoekende voelt zich door dit beleid als eigen bevolking gediscrimineerd. En op straat schoppen , hoeft helemaal niet. Laat ze gewoon zitten , tot er een woning via gewone inschrijving als woningzoekende beschikbaar is . Haal die voorrangs situatie er af.

 5. Ik begrijp niet waarom er een voorrangsbeleid voor statushouders bestaat bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Als je er van uitgaat dat de statushouder onder erbarmelijke omstandigheden geleefd heeft, onder de blote hemel moest slapen met kanongebulder op de achtergrond, met neerploffende bommen in de naaste omgeving, dan is het voor mij wonderlijk dat deze met voorrang recht heeft op een woning. Een verblijf in een AZC moet voor de getraumatiseerde asielzoeker al een ongekende weelde en een paradijs op aarde zijn. Aan primaire behoeften zoals voedsel, onderdak, slapen, warmte en veiligheid wordt voldaan. Je zou God of Allah op je knieën danken dat je zo goed opgevangen wordt in een vreemd land. Het lijkt me daarom niet inhumaan het voorrangsrecht af te schaffen, maar ook het recht op een woning. Laat de “vluchteling” gedurende de tijd dat hij een tijdelijke verblijfsvergunning heeft maar “op kamers wonen” in een AZC. Zijn motivatie om daadwerkelijk naar het land van oorsprong terug te keren is dan misschien ook groter!

  • Over het voorrangsrecht ben ik het met je eens, maar de motivatie die je er voor gebruikt is wel heel triest.

 6. Waar kan ik me aanmelden , ik wil namelijk wel in een commissie gaan zitten die bepaald wie er in Nederland een verblijfsvergunning krijgt. En omdat ik van aanpakken weet , weet ik zeker dat de procedures zeer snel verlopen gaan worden . Mijn voordelen? Ik heb redelijk mensenkennis en mijn grootste voordeel is dat ik zelf jaren in Afrikaanse en Arabische landen heb gewerkt, dus ik ken de mentaliteiten van de mensen uit deze landen. Dat moet een hoop schelen bij de beoordeling. Oh ja, en ik ben een PVV aanhanger . 🙂

  • U kunt zich aanmelden bij Monique K…..Die is nog op zoek naar personen die met een weinig onderzoek kunnen vaststellen of iemand mag blijven of niet…

 7. wij wonen in de brakkeveldweg op een hele korte afstand van dit centrum en zijn er op zijn zachts gezegd totaal niet blij mee. Mijn vrouw wil niet meer in het park naast ons wandelen met onze kleine dochter. Er zijn teveel voorbeelden wat een bepaalde ideologische groep onder deze asielzoekers van ons ongelovigen vind. Dit is al eeuwen zo en blijft, wat je ook geeft of doet. Het is wachten op de bom die zal gaan ontploffen. Wij blijven hier dan ook niet wonen en zoeken veiliger oorden. Tuindorp is een fijne wijk, maar ik hoor genoeg wat mensen hiervan denken over deze ideologisch gemotiveerde mensen. Echte werkelijke vluchtelingen moeten altijd geholpen worden, maar niet de mensen die ons haten. Mensen in nood helpen heb ik al vele jaren gedaan en nu nog steeds. Er zitten ongetwijfeld fijne mensen hier tussen, maar welke zijn dat? Ja…een huis in de wijk waar de mensen wonen die dit beslissen, daar zitten ze niet en is beter.

 8. Wij worden toch gediscrimineerd..wij moete keihard werken voor iedere euro .eigen risico loopt steeds verder op .hun hebben gratis zorg.ze komen binnen maar je komt er niet meer vanaf .1 oplossing .niet meer binnen laten .opvangen in de landen erom heen .zoals pim al zei.vol is vol.laten we toch eens opkomen voor ons eigen volk .dit mooie land gaat naar de knoppen .marokaanse jongeren terroriseren veel wijken in nederland .en er wat van zeggen mag niet .waarom gaan al die jonge mannnen van die asielzoekers niet vechten in hun eigen land ??

  • het is te laat nu, het hele land is al naar de klote, met de moord op Pim is ook de democratie vermoord….
   de tweede partij van het land die wel fel tegen al deze onzin is wordt gewoon aan de kant gezet, hoezo democratie?

   • Dat is een feit RB. Democratie betekent dat de macht bij het volk is en niet bij een klein clubje. Voor de schone schijn heet dit nog steeds democratie, maar dat is al vele jaren niet meer in ons mooie landje. Een landje waar we trots op mogen zijn. Dit kleine landje heeft enorme wereldwijde bedrijven van piepklein tot gigant opgebouwd. Ook een zo goed mogelijk zorgstelsel met enorme aantallen vrijwilligers. Dit alles wordt in rap tempo afgebroken en weggegeven aan een klein elkaar dekkend clubje in Brussel gegeven. Alles moet weg, onze zeehelden, onze tradities en nu lees ik zelfs de witte melk? Ik werk veel internationaal en voel en hoor veel woede onder allerlei soorten en maten mensen uit heel europa. Maar gelukkig zie ik beweging en verandering. Dit loopt op zijn laatste benen, maar tegen welke prijs ben ik wel bang voor. Geschiedenis herhaalt zich altijd, nu ook.

Comments are closed.