Raad stemt in met extra subsidie Kampanje

9

Den Helder – De schouwburg krijgt volgend jaar drie ton extra aan subsidie. Daar heeft de gemeenteraad maandagavond mee ingestemd. De totale subsidie gaat daarmee naar ongeveer 2 miljoen euro.

Het was geen unaniem besluit van de raad, maar het vond wel een meerderheid. Alleen de PVV, Beter voor Den Helder, Seniorenpartij, Behoorlijk Bestuur en Gemeentebelangen stemden tegen. Een amendement van Behoorlijk Bestuur en PVV om aan de extra gelden de voorwaarde te verbinden dat de Kampanje volgend jaar de horeca afstoot, werd uiteindelijk niet eens in stemming gebracht. Het was duidelijk dat het geen meerderheid zou halen.

“De VVD is trots op het feit dat we een schouwburg in onze stad hebben met een regionale functie. Het zou mooi zijn als we in de toekomst ook de kosten regionaal kunnen verdelen, maar zover is het nog niet”, sprak Petra Bais. “Landelijk is bekend dat culturele instellingen eigenlijk nooit zonder subsidie kunnen. Wij juichen ondernemerschap toe en gaan ervan uit dat het zakelijke deel in de toekomst meer kan bijdragen aan het culturele deel.”

Altijd subsidie
“Het culturele deel zal nooit zonder subsidie kunnen”, verklaarde Marije Boessenkool (GroenLinks) en velen waren het met haar eens. “Als raad hebben we eisen gesteld en daar heeft De Kampanje aan voldaan. Dus moeten we een betrouwbare partner zijn en instemmen met het extra geld.” Ook het CDA hield een dergelijk betoog. “We maken ons wel zorgen over de toekomst van De Kampanje”, ging Boessenkool verder, “maar het afstoten van de horeca is niet de oplossing.”

Harrie van Dongen van de Stadspartij: “Het financiële kader is ongewoon wankel. Het theater lag bij de aanstelling van de huidige directeur al zwaar aan het infuus, maar het begint zich wel langzaam op te richten uit een diep dal. Het verdienmodel is echter klein, het culturele deel kan niet zonder het zakelijke deel en steunt ook voor een flink deel op de activiteiten die de gemeente in De Kampanje organiseert. We stemmen echter wel voor de extra gelden.”

Steun gemeente
De extra inkomsten die De Kampanje genereert dankzij de recepties, festiviteiten en dergelijke die de gemeente er organiseert waren tijdens de raad even nadrukkelijk onderwerp van gesprek. Beter voor Den Helder ergert zich er enorm aan en meent dat de gemeente concurreert met haar eigen horeca-ondernemers, ook de PVV vindt dat. Carlo Assorgia (BvDH) stelde bovendien dat de kans groot is dat de horeca volgend jaar minder mooie cijfers overlegt, “want in 2019 is er geen Sail en ook geen groot feest van Woningstichting.” Henk Mosk van D66 heeft er echter alle vertrouwen in dat er wel weer andere dingen komen die voor inkomsten zorgen.

Karla van Driesten van de Seniorenpartij vroeg nogmaals om inzicht in de extra inkomsten die De Kampanje vanuit de gemeente krijgt”, wethouder Keur liet eerder al weten hier geen inzage in te willen geven. Wel benadrukte Keur dat ze, waar ook de ChristenUnie om verzocht, zal bekijken of de gemeente ook bij andere horecagelegenheden terecht kan. “Maar voor mijn gevoel doen we dat al” en ook burgemeester Koen Schuiling benadrukte dat.

Open en kwetsbaar
Ook de PvdA stemde voor het extra geld. Pieter Blank: “De nieuwe directeur heeft ons laten zien hoe cultureel ondernemerschap ook kan werken, door er open en kwetsbaar over te zijn. Hij heeft al zijn boeken geopend en laten zien hoe er gewerkt wordt aan lagere kosten en betere doelmatigheid.” Sacha Houtveen, CDA: “We zien een organisatie die knokt. Cultuur is wat waard en wij hebben er wat voor over. De meerwaarde van de horeca zien we als een voordeel. Een theater kan niet zonder subsidie, nergens.”

9 REACTIES

  1. Een nieuwe weg ingeslagen als gemeenteraad, lange formatie en een hoop beloftes, kijk even naar de stemuitslag.
    We gaan op de oude voet verder en zijn weer voor de gek gehouden 😉

  2. Een aflevering van politiek theater: de Gemeente is eigenaar van de oude Rijkswerf, en eist van de schouwburg 60.000 huur per maand. Vervolgens kan de schouwburg dat niet opbrengen, begrijpelijk, maar dat bedrag weigert de eigenaar, de Gemeente, de wethouders dus, te verlagen. De Gemeente weigert ook als eigenaar van de werf openheid van zaken over de overschrijding van de kosten van de verhuizing, en verschuilt zich daarbij achter Zeestad bv, die die gegevens van de rechter mag blokkeren, want ze zijn “private partij”. De doofpot gaat voort. En nu geeft de Raad die dit theaterspel in stand houdt als makke schapen weer 3 ton aan de schouwburg. Met als argument: “de schouwburg vervult haar taak.” En geeft geen 166.000 aan het Vogelasiel dat prima haar taak vervult. En vervolgens weigert werf-eigenaar Keur weer te vertellen hoeveel horeca-inkomsten de Gemeente zelf de schouwburg verschaft. En iedereen vindt het goed. Ook al hebben ze vernomen dat dit college transparantie als speerpunt heeft. En verbinding met het volk nastreeft. Dat heel in de verte een miljoenen verslindend bankkantoor met ambtenaren ziet. Kunt u het nog volgen, kiezer, die een andere beleid wilde?

  3. dus voortaan kunnen alle ondernemers die geld tekort komen bij de gemeente subsidie gaan halen om het hoofd boven water te houden dit is een grof schandaal wat hier gebeurt een schouwburg die concurreert met subsidie tegen hard werkende ondernemers die gewoon geld bij de bank moeten lenen en rente moeten betalen sluiten die hut en die troel van extreem links snapt er al helemaal geen bal van die blijft gewoon geld van de burgers over de balk gooien het is te bidden dat die schouwburg failliet gaat en verkocht word aan een echte ondernemer

  4. en de W.M.O word gekort schande is dat geld in een gebouw steken die alleen maar op steun draait

  5. Wethouder Keur wil geen oping van zaken geven van de extra inkomsten die de Kampanje via de gemeente aan horeca binnen krijgt. Nou uit ervaring kan ik je vertellen dat dit toch snell naar de €100.000,- gaat. Voorheen werden de seminars, recepties, lezingen, feestjes, enz nog wel eens bij andere horeca gelegenheden gegeven maar dat is verleden tijd.

  6. Juttertje 51,wat jij zegt gebeurt al (subsidie) de bedrijven die op willemsoord zijn krijgen de eerste jaren huur verlaging.

  7. als ik jans moet geloven dan krijgen bedrijven op willemsoord huur verlaging de eerste jaren hoe gaat dat straks bij de kampanje als ze de volle huur gaan betalen ze willen nu al minder betalen om dat ze de huur te hoog vinden en daar krijgen ze al korting op moet er straks een miljoen per jaar bij gelegd worden door de gemeente [ lees burgers van den helder ]

  8. Juttertje, neem de 3 horeca die op willemsoord gaan komen betalen de eerste 2 jaar bijna geen huur vergeleken met m3 prijs binnenstad ,oplopend volledige huur na 5 jaar omdat ze gezien worden als startende ondernemers terwijl deze ondernemers +/_ 30 jaar ondernemen .dit is concurrentie vervalsing .

Comments are closed.